Najlepši suveniri i pokloni iz Beča

Najlepši suveniri i pokloni iz Beča

Najlakši način da produžite svoje putovanje je da delić putovanja ponesete sa sobom. Ukoliko želite da Beč donesete u svoj dom, ili da jedan njegov delić poklonite dragoj osobi, mi ćemo vam dati predlog koji su to po nama najlepši suveniri i pokloni iz Beča, koji čuvaju duh nekadašnje prestonice Austrougarske monarhije.

Za gurmane i sladokusce, to su torte, kolači, namazi i razna pića:

1. Saher torta

saher torta Najlepši suveniri i pokloni iz Beča

Saher torta je ono što definitivno najbolje opisuje Beč. Kvalitetna čokolada sa primesama džema od kajsije je omiljeni desert svakog Austrijanca, i savršen poklon. Postoje Saher mini tortice, koje se lako i zgodno pakuju i prenose, te dug put ne predstavlja problem.

2. Mozart kugle

mocart kugle Najlepši suveniri i pokloni iz Beča

Originalne Mozzart kugle mogu se naći u Salcburgu, ali odlične kopije mogu se pronaći u svakom krajičku Austrije. Većinom su spakovana u providne kesice, te su odmah spremne za uručivanje onom koga biste da iznenadite. Unutar zlatne folije sa Mocartovim portretom, nalazi se savršeni okrgli zalogaj od marcipana, pistaća, nugata i čokolade.

3. Manner kolačići

Davne 1898. godine, Josef Manner je učinio jedno prelepo, ili bolje reći, preslatko delo. Shvativši da ne mogu svi stanovnici Austrije da priušte čokoladu, osmislio je moto “Čokolada za sve!” i stvorio ove slasne napolitanke. Da bi bile jeftinije, prodavao ih je na komad. I tako 120 godina, isti recept sa lešnikom i čokoladom dovode do omiljenog hrskavog kolačića svih Austrijanaca.

4. Lokalni schnaps

Šnaps je alkoholno piće proizvedeno od voća, ubranog u tačno određenom momentu i napravljeno po specijalnoj proceduri, sa puno ljubavi – znači vrlo slično našoj rakiji. Pronađite idealan ukus za sebe i sebi drage ljude i uz nazdravljanje podelite sa drugima utiske sa putovanja u Beč.

 Najlepši suveniri i pokloni iz Beča

5. Staud's džem

Kao što smo spomenuli, jedan od glavnih sastojaka Saher torte je džem od kajsije – e, pa najbolji je upravo onaj marke Staud’s. Pored džemova, ova etiketa koja obećava, i razni umetnički motivi, krase teglice u kojima se mogu naći i razni kompoti i krastavčići. Ukoliko se odlučite za ovakvu uspomenu iz Beča, Staudsove proizvode možete kupiti u njihovoj prodavnici  u 16. distriktu.

stadus Najlepši suveniri i pokloni iz Beča

6. Demmer’s čajevi

Iako su Bečlije “lude” za kafom, i čaj predstavlja jedan od njihovih omiljenih napitaka. Iako Demmer’s postoji tek od 1998 godine, tokom ovog perioda utemeljio se u Austrijsku kulturu kao najbolji austrijski proizvod ovog tipa. Na 7 lokacija u gradu, možete se upustiti u slatke muke i izabrati neki od čak 300 ukusa.

demmers čajevi Najlepši suveniri i pokloni iz Beča

Za ljubitelje umetnosti:

1. Klimt

Ah, taj poznati poljubac, zbog kojeg se iznova i iznova zaljubljujemo u umetnost. Gustav Klimt je jedan od najvećih ponosa Austrijske kulture, a njegovo najpoznatije delo “Kiss”, naslikano tokom njegove “zlatne faze”, možete pronaći na širokoj lepezi najrazličitijih proizvoda, od skupocenog nakita do magneta.

klimt Najlepši suveniri i pokloni iz Beča

2. Beethoven

Jedna od prvih asocijacija na Beč su naravno, najveći ponos ovog grada, ali i cele države – Beethoven, Mozart, Strauss, Schubert... Međutim, istinskim obožavaocima kompozitora 19.veka, bismo preporučili odlazak u “The Beethoven Pasqualati House”, gde je Betoven živeo u vreme komponovanja svoje 5. i 6. simfonije. Ovde možete pronaći mnoštvo interesantnih podataka, priča, informacija, kao i savršenih suvenira.

betoven Najlepši suveniri i pokloni iz Beča

3. Austrijsko staklo

Lobmeyr je najpoznatiji proizvođač raznih posuda, lustera i ostalih staklenih predmeta. Njihov moto je da je čaša više od samo posude za piće. Ponose se dugom istorijom od 1832. godine, i krasi ih duga tradicija, s obzirom na to da je firma i dalje pod vlasništvom i upravom porodice. Njihove staklene proizvode visokog kvaliteta možete pronaći u samom centru grada.

austrijski kristal Najlepši suveniri i pokloni iz Beča

4. Porcelan

austrijski porcelan Najlepši suveniri i pokloni iz Beča

Augarten porcelan je fabrika koja čak od 1718. godine proizvodi najbolji i najprepoznatljiviji austrijski porcelan. Razne vaze, tanjire, šolje i figurice, sa autentičnim obeležjem, možete pronaći u prodavnici “Muzej porcelana”.

Za ljubitelje nakita:

1. Edelweiss

Možda ne znate šta je Edelvajs, ali ćete se zaljubiti u svaki predmet sa ovim motivom, a pogotovo u nakit. Edelweisse je beli cvet koji raste na Alpima, a opevan je u pesmi “Edelweisse”, u poznatom filmu “Sound of Music” čija je radnja smeštena u Austriji. Ovaj cvet je jedan od najlepših simbola Austrije.

EDELWEISS

2. Swarovski

Komad nakita austrijskog brenda Swarovski, je najelegantniji poklon koji možete pokloniti nekome koga volite. Pored nakita, možete odabrati i razne druge kristalne figure, dekorativne predmete, lustere itd. Ukoliko ipak niste planirali da kupite neku od dragocenosti, svakako predlažemo da posetite Swarovski i uživate u razgledanju.

SWAROVSKI

Suveniri:

1. Snežna kugla

SNEŽNA KUGLA

Taman kad ste pomislili da snežna kugla nije poseban poklon, reći ćemo da je prva snežna kugla osmišljena baš u Beču! Možete ih pronaći na božićnoj pijaci, ali i direktno u radionici u 17.distriktu. Ukoliko se odlučite za drugu opciju, bićete bogatiji za interesantnu priču o nastanku snežne kugle i tvorcu, a mi ne želimo ništa da vam otkrivamo.

2. Muzička kutija

Već smo spomenuli da je najbolje što Beč ima, istorija ispunjena najpoznatijim kompozicijama klasične muzike, a kako bolje poneti austrijsko blago sa sobom, ako ne u vidu muzičke kutije. Klasična, elegantna, sa stilom, uz prelepu muziku – baš kao Beč!

MUZIČKA KUTIJA

Raznovrstan izbor na božićnoj pijaci

Ukoliko se odlučite za putovanje u Beč u periodu već od kraja novembra, ili želite da proslavite doček Nove godine u Beču, imaćete priliku da posetite jedan od najlepših evropskih božićnih marketa. Pored sjajne hrane i poslastica, ovde ćete naći najrazličite suvenire koji će vas zauvek podsećati na novogodišnju čaroliju u Beču. Samo jedan među predlozima, mogu biti npr. interesantne šolje iz kojih popijete kuvano vino.

Autor: Olja Bilinović