Prozirno čisto more sa svim postojećim tirkiznim nijansama uokvireno sa krečnjačkim stenama i plažom koja oduzima dah. Mislili ste da raj ne postoji? Mi ćemo Vam reći da ste se prevarili.  To isto će vam reći svako ko je posetio ovo mesto. Navajo plaža iz raja, se nalazi na Zakintosu i naša je preporuka da je obavezno posetite ukoliko, ovo leto provodite na ovom čuvenom ostrvu.

navagio beach

Navajo, kao da je stvorena za snimanje scena iz  filma “Pirati sa Kariba”. Mala i skrivena od sveta odaje utisak kao da čuva mnoge tajne kroz istoriju.

Navajo plaža

Navajo plaža – nasukani brod

Odakle nasukani brod da plaži? Negde oko 1981. godine, grčke vlasti su primetile brod u vodama Zakintosa koji im je bio sumnjiv. Ubrzo su otkrili da brod krijumčari ljude, cigarete, alkohol i potera je počela. Nevreme i loša vidljivost su doprineli da se brod nasuka na Navajo plažu.

Ime tog broda je bilo Panagiotis. Njegov dom više nije nemirno more već bele peščane dine plaže Navajo. On je sada atrakcija za brojne turiste koji posete ovu neobičnu plažu  i glavni razlog zašto je Navajo dobio nadimak „Brodolom”.

Navajo plaža

Navagio beach – obeležje Zakintosa

Navagio danas predstavlja obeležje Zakintosa. Mnogi ovu uvalu smatraju za čudo prirode. Ona je jedna od najpoznatijih i najviše slikanih plaža u celom svetu i često je možete videti na razglednicama. Mala i izolovana a opet prelepa uvala je locirana na severozapadnoj obali ostrva, blizu  sela Anafotiria a sa suprotne strane ostrva se nalazi glavni grad Zante.

Strme krečnjačke  litice, bele  peščane plaže i prozirna plava voda privlaći hiljade turista svake godine. Pristup plaži je moguć samo brodom. 

Navajo plaža

Navajo plaža – kako doći kopnenim putem

Navajo – lokacija

Da biste dobili ultimativnu sliku i kako biste došli do najbolje tačke i vidikovca, a pritom besplatno videli plažu Navajo, sledite znakove do manastira Agios Gergio Kremnao. Kada automobilom stignete tamo, koristite put koji vodi desno, da biste došli do male platforme za gledanje.

Ova platforma (vidikovac) nalazi se na oko 180 metara iznad olupine broda. Sa ovog mesta napravljene su najbolje fotografije i većina slika i videa za razglednica. Zapravo mnogima je lepše da vide Navagio iz ove perspektive nego izbliza na samoj plaži.

Navagio beach

Base Jumping

Od 2011. godine ekstremni sportski skok „Base Jumping“ tradicionalno se odvija na ostrvu Zakintos. Profesionalni skakači svake godine dolaze na plažu Navagio, kako bi skakali padobranom sa stena i litica visine od čak 200 metara.