Nea Vrasna utisci i iskustva

Nea Vrasna utisci: Svaki putnik koji se vrati iz Nea Vrasne preporučuje ovo mesto svojim prijateljima. Iskustva koja turisti ponesu odavde su pozitivna, a mesto je zaista idealno ukoliko ste došli sa namerom da se odmorite.

Kao malo mesto, brzo ćete ga upoznati i nećete morati puno da pešačite, a s druge strane, iako mirno mesto, ne znači da će mlađima biti dosadno, budući da u obližnjim mestima postoji i zabava za njih. 

Ono što svakako krasi čitavu regiju jesu okolne šume, prijatna klima i povezanost sa čitavom Solunskom regijom, te i mogućnost lakog obilaska iste.

Nea Vrasna – lokacija

Regija Svetog Đorđa, jedna je od najpoznatijih oblasti u Grčkoj za srpske turiste, još od 80-tih godina prošlog veka, a nalazi se u istočnom delu Grčke, na nekih 80 kilometara od Soluna, u pravcu ka Kavali.

Jedno od tri najpoznatija letovališta u ovom zalivu je svakako i letovalište Nea Vrasna. Ona je udaljena od Novog Sada 790 kilometara ukoliko putujete preko Severne Makedonije, odnosno 750 kilometara, ukoliko se odlučite da idete preko Bugarske.

Samo mesto ima mnoštvo svojih prednosti, pa ukoliko vas zanima kako doći do tamo autom, koji sve sadržaji postoje, kako u mestu tako i u okolini, kakva je plaža, utisci, iskustva i kome se preporučuje, ispratite tekst do kraja.

Nea Vrasna utisci – sadržaji

Nea Vrasna je malo grčko letovalište, koje mimo turističke sezone broji oko 2500 stanovnika. U pitanju je mirnije mesto, sa svim propratnim sadržajima, za fin i lagan odmor, u pravom smislu te reči.

Uz samu plažu, prostire se uređeno šetalište, kojim možete otići do obližnje Asprovalte ili Vrasna Paralije. Nedaleko od Nea Vrasne nalazi se i poznato letovalište, Stavros, ali do njega biste ipak morali ići ili gradskim autobusom ili autom, budući da je šetalište prekinuto manjim vojinim posedom.

Nea Vrasna plaža

U Nea Vrasni postoje restorani, kafići, plažni barovi, apoteke, lekarske ordinacije, benzinske pumpe, a ne zaostaju ni pekare i poslastičarnice. Glavna crkva u mestu je crkva Svetog Konstantina i Jelene.

Ukoliko želite malo da istražujete okolinu, postoji mnogo opcija za izlete, bilo da se odlučite da idete autom, gradskim busom ili preko agencije. Iz letovališta Nea Vrasna se možete uputiti u obližnji Amfipolis, antički grad, potom Stagiru, rodno mesto Aristotela, Olimpijadu, veliku peskovitu plažu, Solun, drugi najveći grad Grčke, ostrvo Kafkanas.

Brodići za ovo ostrvce polaze iz Stavrosa. Ako idete gradskim autobusom, napomenućemo da ova regija pripada Solunu, te da su cene prevoza do ovog grada povoljne. Gradsko stajalište je ispred velikog marketa Masutis, gde imate okačen i red vožnje.

Nea Vrasna utisci – restorani i kafići

Iako mirno mesto, Nea Vrasna ima svoje restorane sa kvalitetnom hranom, a brojni su i kafići. Ukoliko vam zafali malo više glasne muzike, možete se pešaka uputiti u obližnju Asprovaltu ili prevozom u Stavros. Ako ste fan lepih vidikovaca, možete u starom Stavrosu obići restoran Agnanti, odakle se pruža sjajan pogled na kompletan zaliv i gde možete probati lokalno vino.

Nea Vrasna utisci – marketi i suvenirnice

Iako se radi o manjem mestu, ni u ovom grčkom letovalištu ne nedostaju suvenirnice, butici i marketi. Za osnovne potrebe hrane i pića, najveći market koji se nalazi u mestu je Masutis, smešten na glavnom putu, u blizini jedne lekarske ordinacije i apoteke.

Postoji i čuveni Lidl, ali on je nešto udaljeniji od samog mesta, tačnije 3 kilometra od centra Nea Vrasne. Međutim, ni u manjim lokalnim marketima proizvodi nisu previše skupi.

suveniri

Napomenućemo da je ovo mesto nešto jeftinije od okolnih Stavrosa i Asprovalte, počev od brze hrane, preko marketa, do smeštaja. Ponedeljkom je pijačni  dan, pa ako ste fan toga, iskoristite ga da nabavite sveže voće i povrće.

Nea Vrasna – plaža

Kada je u pitanju Nea Vrasna letovanje protiče u znaku opuštanja na plaži i odmora posle koga ćete se sigurno vratiti srećni i napunjenih baterija. Egejsko more u Strimonikos zalivu ponekad ume doneti talase, ali tokom cele sezone je veoma toplo i jako čisto.

Plaža u Nea Vrasni, sastavni je deo plaže čitave regije Svetog Đorđa, dugačke 13 kilometara. Dužina same plaže u mestu je oko 1000 metara, peskovita je i malim delom šljunkovita.

Nosilac je Plave zastave zbog svoje čistoće, već godinama unazad. Kabine za presvlačenje i tuševi sastavni su deo plaže, a osim toga, postoje i sadržaji za zabavu i sportove na vodi.

Nea Vrasna utisci

Ulaz u vodu je pogodan za najstarije i decu, budući da se u vodu ulazi postepeno. Porodice baš zbog mira, mora koje nije previše duboko, prijatne klime, obližnjih šuma, vegetacije, dobre pozicije i povezanosti sa celom Solunskom regijom, biraju upravo Grčka letovanje Nea Vrasna kao pravi izbor za odmor i uživanje na moru.

Osim plažnih barova, mnogo je i slobodnog prostora gde možete smestiti svoje peškire, ali je preporuka u tom slučaju, nositi suncobran, budući da nema puno prirodnog hlada. Kada je iznajmljivanje ležaljki u pitanju, potrebno je da naručite neko piće ili hranu i dobijate besplatno ležaljku na korišćenje.

Nea Vrasna – zabava za decu

Ukoliko putujete u Nea Vrasnu sa decom, letovanje za Vas će biti zaista pun pogodak. Postepeni ulaz i široka plaža prestavljaće uživanje za vas i vaše mališane. Na šetalištu, u večernjim satima, postoje i zanimljivi sadržaji za najmlađe, iako je mnogo veća ponuda toga u susednoj Asprovalti. Ukoliko ste fan aqua parka, možete se uputiti u okolinu Soluna u Waterland. dete u vodi

Nea Vrasna – smeštaj

Nea Vrasna apartmani

Iako kao naselje postoji dugo, vile u samoj Nea Vrasni, poprilično su nove i fino uređene. Vila Anastasija, sa kojom sarađujemo, nalazi se na 100 metara od same plaže, bliže Asprovalti.

Ujedno, od velikog marketa Masutis, udaljena je nekih 200 metara, te vam i kupovina namirnica neće biti naporna. Ova vila poseduje apartmane i duplex apartmane, što znači da je kuhinja odvojena od sobe. Klima, kupatilo, terasa, WiFi konekcija, kuhinja i propratni elementi, sastavni su deo ove vile.

Nea Vrasna Grčka letovanje – kako doći

Ukoliko ste se odlučili da Nea Vrasna bude vaš izbor ovog leta, a pritom želite da otputujete svojim automobilom, možete ići ili preko Severne Makedonije ili preko Bugarske.

Put preko Makedonije je dosta  poznatiji našim turistima, jednostavno se uključite na auto-put E–75 i vozite bez ikakvih isključenja kroz Makedoniju i Grčku. Nakon što uđete u Grčku, prvo isključenje koje pratite biće Halkidiki – Kavala – Seres i to pratite sve vreme, kako biste otišli na obilaznicu oko Soluna. A potom vam glavna tabla koju pratite postaje Kavala.

Nakon toga, na putu ispratite tablu za Rentinu/Stavros. Da biste ušli u Nea Vrasnu, možete ući prvo u sam Stavros, pa ići jednim delom kroz njega do Nea Vrasne ili jednostavno da idete glavnim putem i sa severne strane uđete u mesto. Izbor je na vama.

Nea Vrasna kako doći Izvor: Google maps

Ukoliko ovog leta ipak krenete preko Bugarske, put takođe nije komplikovan, samo je možda manje poznat. Nakon što se kod Niša isključite sa E – 75, samo pratite tablu Sofija.

Pred ulaz u Sofiju, pojaviće vam se tabla za mesto Kulata, koje je praktično na granci sa Grčkom. Njega ispratite do kraja. Kada uđete u Grčku, pratite table za Solun i Atinu i kad se pojavi Kavala, put vam je isti kao i u prethodnom pasusu.

mapa Izvor: Google maps

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da malo bliže upoznate Nea Vrasnu i da na osnovu njega procenite da li je ovo grčko letovalište po vašem ukusu.

Ukoliko imate pitanja, ili želite da rezervišete letovanje slobodno nas kontaktirajte