Rafting Tarom nije nešto novo, ali defitivno nije ni izvikano. Oni koji odavno uživaju u bistroj, divljoj vodi reke Tare, godinama svoje utiske sebično čuvaju, kako im niko ne bi preoteo i pokvario to divno iskustvo. Ali, zato smo tu mi da vam predstavimo i približimo tu sjajnu priču!

Za pravi, najbolji mogući rafting, uopšte ne mora daleko da se putuje. Ne zato što smo na Balkanu pokušali da napravimo imitaciju nečega mnogo boljeg i skupljeg, ne ni da bismo mogli da uzmemo manje slobodnih dana, niti da bismo se sporazumevali na srpskom. Zapravo, sama priroda je odlučila da najbolji rafting bude baš na našim prostorima! Zato je kanjon Tare napravila najdubljim u Evropi. Dubok je čak 1333m, i nalazi se medju 10  najdubljih kanjona na svetu! Voda je toliko čista, bistra i većim delom je pitka, i zbog ove stavke reka je nazvana „Suzom Evrope“. Ipak nije sve u vodi, dubini ili brzini, ima nešto i u fantastičnoj prirodi Nacionalnog parka Durmitor, koji okružuje reku. Ova netaknuta priroda, privlači turiste sa najrazličitijih delova sveta i obezbeđuje im dozu adrenalinskog šoka, koja je svakom potreba barem jednom u životu.

Šta je onda suština raftinga? Jednom rečju to je avantura, aktivan odmor, druženje, nova poznanstva, iskustvo… specifična kombinacija uzbuđenja i totalne opuštencije. Ok, ovo definitivno nije bila jedna reč, već dobrih sedam-osam, ali lako smo se zaneli, a nije ni lako svesti takav doživljaj na jednu reč, pa ni rečenicu.

Na raftingu se ne razmišlja o tome koliko je jak WiFi signal i šta će se lepo uveče obući. Razmišlja se o tome ko će da ustane po gajbu piva, kojim specijalitetom da se zasladimo i koja je sledeća igra ili pesma uz koju će da se završi uzbudljiv dan.

Preko dana brige ipak nisu toliko naivne…Tada se razmišlja kako da ne ispadnete iz gumenog čamca koji ogromnom brzinom lomi ledene brzake divlje Tare. Naravno, samo se šalimo, ukoliko pratite uputstva nemate brige, a i sve vreme je s vama instruktor koji je toliko iskusan i strastven u vezi sa svojim poslom, da će vam se činiti da ima moć da ukroti i pripitomi nepredvidivu reku.

Pored instruktora, čamcem se obično spušta još šest do devet ljudi i nema odmaranja i poziranja, svi učestvuju! Mladi, stari, muški, ženski timski veslaju kroz ovaj izazov.

Voda je najbrža u proleće i početkom leta, a onda se postepeno smiruje, tako da za sebe možete odabrati idealan period zavisno od toga koliki ste adrenalinski zavisnik. Reka je dugačka 150km, a najuzbudljivijih je poslednjih 20-ak kilometara, koji se nalaze u BiH.

Uz Taru i u njenoj okolini nalaze se još neka fantastična mesta kao što je šuma Perućica, glečerska jezera Zelengore, Pivsko jezero i kanjon reke Pive, Foča i Peščane piramide, Tjentište, Ostrog, i još mnogo, mnogo toga, te ukoliko ste u prilici, svoj (i više nego aktivan) odmor iskoristite u potpunosti, i kao turista i kao avanturista!

Ovo je bila naša prilika da vam dočaramo naše oduševljenje raftingom Tarom i u vama probudimo radoznalost i potrebu za uzbuđenjem. Nadamo se da smo u tome i uspeli! To svakako nije sve što treba da znate, te detaljnije informacije o opremi, prevozu, smeštaju i svim drugim aspektima ovog sjajnog putovanja, možete pročitati na našem sajtu.

 

Autor: Olja Bilinović