Ostrvo Evia – lekoviti dragulj za dušu i telo

Ostrvo Evia - lekoviti dragulj za dušu i telo

Uz obalu Beotike i Atike od severnih Sporada, pa do ostrva Andros, prostire se drugo po redu najveće ostrvo Egejskog mora - Evia. Od radoznalih očiju turista, dugo je uspevalo da se vešto krije pod gustom borovom šumom. Predivnu floru i faunu, povoljnu klimu, maslinike, voćnjake smokve, plantaže pistaća i svetlucavo more, meštani su dugo sebično čuvali za sebe, a onda su ovaj raj na zemlji otkrili i Atinjani, na samo 80-ak kilometara od njihovog grada. Ostrvo Evia je pravo turističko osveženje, i oni koji ga biraju upuštaju se u pravu grčku avanturu.

Ostrvo Evia

Evia može da se ponosi prirodnim lepotama i brdovitim krajolicima, industrijski razvijenim gradovima, plodnim ravnicama i na kraju mnoštvom šljunkovito-peščnih plaža i toplim morem. Gostoprimljivi meštani ovog ostrva spremaju najbolje morske plodove i tradicionalna jela koja su na ostrvo, pored Grka, doneli Turci i Albanci koji su ga nekada naseljavali. Neke od ovih specijaliteta, i to po povoljnim cenama, možete okusiti u brojnim porodičnim restorančićima širom ribarskih sela. Pored sjajnih jela, domaćice ovog duguljastog ostrva su vešte i u ručnom radu pomoću kojeg izrađuju prepoznatljive predmete koji vas neće ostaviti ravnodušnim, niti bez suvenira za poneti kući. Bogata istorija i lokaliteti stariji nego bilo koje drugo grčko ostrvo, inspiracija su večnim putnicima i istraživačima. Međutim, zbog same veličine ovog sunčanog ostrva, još mnogo uvala i vrhova će još dugo ostati očuvani i netaknuti.

Ostrvo Evia

Najveće bogatstvo ostrva su ipak termalni izvori, iz kojih vruća voda sa stena i pukotina direktno pada u more i bazene mnogih hotela i lekovitih centara banje Edipsos. Po legendi, ova banja je nastala na molbu boginje Atine, koja je od Hefesa tražila mineralne vode u kojima bi mogao da se okrepi Herkules, nakon što izvrši njenih 12 zadataka. Edipsos je prva i najstarija banja u Grčkoj, a spominjana je još u delima Aristotela. Termalni izvori izviru sa čak 3000m dubine, a voda dostiže temperaturu do 80 stepeni. Oduvek je predstavljala atrakciju i savršeno mesto za relaksaciju, ali i zabavu, pa su je tokom istorije posetili Čerčil, Marija Kalas, Onazis, pa čak i Petar I Karađorđević.

Evia plaža

Nalazi se na severozapadu ostrva, građena je u modernom stilu i okružena brdima koja štite ovu lekovitu oazu. Ostrvo je okupano suncem tokom duge sezone, a Edipsos se odlikuje i izuzetno toplim prolećem. Interesantno je da je Evia, a pogotovo Edipsos, primamljiva destinacija tokom cele godine, a ne sam tokom letnje sezone, kao većina mediteranskih ostrva koja već sredinom septembra upadaju u zimsku melanholiju, koja se razvedrava tek krajem maja. Ovo ne čudi ako se uzme u obzir da ga krasi veliki broj kafića, restorana, igrališta za decu, pijaca i svih objekata koji obezbeđuju kako sadržajan odmor turistima, tako i svakodnevni život meštana. Turisti navode da zbog svoje arhitekture, podseća na Nicu i zato je nazivaju i miss Egejskog mora.

Sve upućuje na to da će Evia još dugo golicati maštu onima koji sanjaju savršen odmor i inspirisati na istraživanje one koji svoje letovanje vole da provedu aktivno.

Autor: Olja Bilinović