Najveće i najjužnije grčko ostrvo Krit – dom Zevsa i Minotaura, na svakom koraku podseća turiste na svoj značaj i veličinu.

plaže Krit

Ostrvo Krit – kolevka minojske civilizacije

Ostrvo Krit je kolevka jedne od najstarijih civilizacija na svetu – Minojske civilizacije, nastale 3000 godina pre nove ere. Bogato istorijsko nasleđe je samo jedna od stvari zbog kojih su stanovnici Krita izuzetno ponosni, pored načina života, prelepih plaža, veličanstvenih planinskih predela, tihih seoca, sjajne hrane i vina.

Svi turisti koji su posetili ostrvo Krit kažu da su bili očarani njegovom veličinom. Naravno nisu bili sigurni da li se ta veličina ogleda u površini samog ostrva ili u velikim srcima i srdačnošću naroda.

Krit rodno mesto Zevsa

Krit je rodno mesto mnogih velikih ljudi od kojih je najpoznatiji slikar, vajar i arhitekta – El Greko. Pored ovog velikog umetnika, s obzirom na to da je Krit plodno tlo za razne mitove i legende, ono je i rodno mesto Zevsa i Minotaura. Otac svih grčkih bogovaZevs je rođen u selu Psihro, u centralnom delu Krita, a odrastao je u pećinama planine Dikte.

Krit ostrvo Zevsa i Minotaura

Iako se o Zevsu može čuti i videti mnogo, širom cele Grčke, najviše će o njemu naučiti oni koji posete Zevsovu pećinu u kritskim brdima. Put do Zevsovih odaja ni malo nije lak. Prvo se treba popeti dugim stepenicama na vrh planine, zatim iz vreline letnjeg vazduha kročiti u hladnu stenovitu pećinu. Nakon toga potrebno se stepenicama i mračnim hodnicima spusiti  na dno pećine.

Silne stepenice će vam možda oduzeti dah, ali neuporedivo onoliko koliko će vas bez daha ostaviti prelep prizor. Zevsov krevet predstavlja malo tirkizno jezerce u dnu pećine. U samom jezeru se presijavaju kovanice svih mogućih valuta, s obzirom na to da se veruje da će Zevs ispuniti želju onima koji ga posete.

zevs

Pećina je ogromna. Široka i visoka, baš kako se veruje da je i sam Zevs. On je na slikama i skulpturama predstavljen velike glave, velikih očiju i snažne brade. Neki za njega kažu „džin koji voli ljude“.

Krit ostrvo Zevsa i Minotaura

Ostrvo Krit dom Minotaura

Ispod drevnog grada Knososa pronađen je lavirint za koji se veruje da je bio jazbina mitskog bića Minotaurapola čovek pola bik.

Pasifaja, Minotaurova majka, odgajala ga je dok nije postao previše besan. Proročica iz Delfija naredila je da se sagradi lavirint i da se tamo smesti Minotaur.

Svake godine Minotaur je tražio da mu Atinjani prinesu mlade žrtve. Ovaj strah dojadio je Atinjanima, a pogotovo hrabrom Tezeju koji je rešio da ubije Minotaura. Pre nego što je krenuo u svoj pohod, Tezej je svome ocu Egeju obećao da će se vratiti kao pobednik i da će zbog toga u povratku postaviti bela jedra na svoj brod. Arijadna, koja je bila zaljubljena u Tezeja, dala mu je magični mač kojim je ubio Minotaura, kao i klupko vune pomoću kojeg je pratio svoj trag i uspeo da se izbavi iz lavirinta.

Egej je danima gledao u pučinu iščekivajući svog sina. Međutim, Tezej je zaboravio da podigne bela jedra u znak pobede, te se Egej ubio bacivši se u more. More u koje je skočio sa Krita, sada se po njemu zove Egejsko more.

Krit ostrvo Zevsa i Minotaura

Kritsku civilizaciju stvarali su ljudi, bogovi, mitovi i legende, te će Zevs i Minotaur zauvek biti jedni od najvećih simbola ovog ostrva.

Autor: Olja Bilinović