Niste sigurni gde biste ovo leto? Dosadile su Vam sve već istražene destinacije u Grčkoj? Onda je Evia pravo mesto za Vas!

Evia je nova destinacija o kojoj do sada nije pisano. Drugo je najveće po veličini ostrvo u Grčkoj, a najveće ostrvo u Egejskom moru (jedino ostrvo veće od Evie je Krit). Iako nova turistička destinacija na našem turističkom meniju, ovo ostrvo je zapravo stara naseobina i datira još iz doba neolita. Za ovo ostrvo možemo reći da je kombinovano s obzirom na to da na prostoru od 3684 kvadratna kilometra raspolaže sa gustom šumom na severu, planinama koje dominiraju centralnim delom ostrva i pitomijim, ravničarskim jugom punim maslinjaka. Kada na sve ove prirodne lepote dodamo prelepo čisto more i divne plaže dolazimo do dobitne kombinacije koja obećava kvalitetan odmor i uspešno letovanje.

Grčki raj Evia nalazi se na samo 80 kilometara severoistočno od Atine tako da ćete moći da uživate dovoljno daleko od civilizacije i buke svakodnevice a opet dovoljno blizu glavnog grada koji po želji u svakom trenutku možete posetiti, obzirom da je Evia iako ostrvo, povezana sa kontinentalnim delom uz pomoć dva mosta.

Peščane plaže Evie su veoma dugačke, čiste i prelepe te su stvorene za uživanje, a more je naravno kristalno čisto.

Pitate se šta to sve ima da se poseti u Evii, pa smo mi ovim blogom odlučili da Vam ukratko odgovorimo na to pitanje.

PLANTAŽE KAO ODMOR ZA DUŠU

Evia je prepuna borove šume koja pruža preko potrebni hlad tokom vrelih dana. Ono što je interesantno jeste da Grci na ostrvu imaju veliku količinu smole koju prikupljaju upravo sa borova iz šume a tu smolu stavljaju u njihovo vrhunsko vino koje svakako morate probati. Pogled koji ćete imati na nepregledne površine plantaža smokava i nezaobilaznih maslinjaka doprineće vašem užitku na možda nekom ručku uz ovo prelepo vino i zalazak sunca.

Kada završite razgledanje svih prirodnih lepota koje Vam se nude na Evii, trebate pogledati i antičke spomenike i drevne ostatke gradova, i stoga…

AGIA ANA (SVETA ANA)

Ovo je drevno selo koje se nalazi 72 kilometra severoistočno od glavnog grada ostrva – Halkide. Primećujete sličnost sa nazivom poluostrva Halkidiki? Sličnost nije slučajna.

Kolonisti iz Halkide su osnovali više od 30 naselja na poluostrvu Halkidiki i ime mu dali po svom rodnom mestu – Halkidi. Upravo u ovom gradu se nalazi pomenuti most koji spaja Eviu sa kopnenim delom Grčke, a glavni grad ostrva sedište je odličnog noćnog provoda i prelepih šetališta sa restoranima i barovima.

U Svetoj Ani možete se najbolje upoznati sa tradicijom čitavog ostrva. Stanovnici sela vredno čuvaju svoje istorijsko nasleđe, neguju manire i nisu previše zainteresovani za bilo kakav vid modernizacije koji je sada uzeo maha u gotovo svim delovima sveta i to je upravo ono što ga čini interesantnim i vrednim pomena. Selo je izgrađeno u obliku amfiteatra budući da su stari Grci bili poznati po tome da neguju direktnu demokratiju. Na ovom mestu su se po svemu sudeći odvijali politički sastanci celokupnog stanovništva.

U ovom nesvakidašnjem selu možete videti sledeće atrakcije(i ovo su samo neke od):

NARODNI MUZEJ u kom se možete upoznati sa istorijom naroda, načinom na koji su se oblačili i kako su vodili svakodnevni život.

PLAŽA AGKALI koja je jedna od najlepših plaža na ovom ostrvu jer godinama oduševljava svojom čistoćom

FOSILIZOVANA ŠUMA BLIZU SELA KERASSIA koja je pravo istorijsko blago i jedna je od retkih okamenjenih šuma Evrope. Interesantna je jer se tamo možete upoznati sa čitavom praistorijom s obzirom na to da su baš na tom mestu pronađeni fosili mnogih sisara i zaštićenog hrasta.

PEĆINA BOLOVINENA

KHALKIS MOST

Drugi most u Halkidi koji spaja ostrvo sa kontinentalnim delom Grčke, sam po sebi je atrakcija. Sa njega možete gledati sa jednog na drugi kraj osećati se ujedno i razdvojeno i blisko sa drugim delom Grčke, a interesantno je i to da ovde čak možete videti i delfine koje sigurno nećete imati prilike da vidite često u svakodnevnim okolnostima. Pored ovoga, najzanimljiviji trenutak da budete na mostu je u trenutku kada se on otvara i razdvaja kako bi propustio brodove i čamce. Ono što ste do sada možda samo videli na filmu imaćete priliku i da doživite; most koji se polako podiže i povlači dok brodovi prolaze. Čitav ovaj proces traje oko 45 minuta.

KAPIJA OSTRVA ERETRIA

Eretria je zapravo grad koji je prepoznatljiv kao kapija ostrva. Nalazi se na području nekadašnjeg grada-države i veoma je bitna za istoriju jer je kao grad bio centar razmene dobara i jačanja ekonomije ostrva, te je zato i uništavan dva puta. Vremenom i usled ratova stanovnici grada su se iselili i grad je bio pust sve do sredine 19.veka kada su počele da ga naseljavaju druge izbeglice bežući od rata u svojim državama.

Atrakcije koje preporučujemo da posetite na ovom mestu su:

HRAMOVI GRČKIH BOGOVA Dionisa, Izide i Dimitrija. Sigurno ste se oduvek pitali kako izgledaju čuveni hramovi bogova o kojim ste toliko slušali. Ovde imate priliku da to i saznate.

POZORIŠTE koje datira još od 5.veka pre nove ere

KUĆA MOZAIKA

MUZEJ MODERNE UMETNOSTI MIRA

ARHEOLOŠKI MUZEJ sa važnim pronalascima iz Eretrie, Magule i Lefkantija

KUĆE ZMAJEVA

 Ogromne konstrukcije Drakospita, što u prevodu znači kuća zmajeva, nalaze se u južnom delu ostrva. Ukoliko ste zalubljenik u seriju Game of Thrones ili ste se upravo vratili iz Krakova sa našeg novogodišnjeg putovanja, legende o zmajevima i zmajevi su Vam sigurno interesantni pa će ovo mesto biti savršeno za Vas.

Interesantno je da svrha ovih konstrukcija do danas nije poznata iako neka predanja govore da su to bila svetilišta bogova i da su služile kao zaklon, u odbrambene svrhe. Ipak, arheolozi i antropolozi nisu uspeli da objasne kako su napravljene ove ogromne konstrukcije niti zašto je bilo kome trebalo ovoliko sklonište na 1400 metara nadmorske visine, te ova teorija o zmajevima ostaje i dalje moguća. U svakom slučaju, najbolje je da sami posetite ovo mesto i sami ispitate njegovu istoriju, možda Vama padne na pamet nešto što drugima do sada nije!                                                                                   

Ovo su samo neke od znamenitosti ovog prelepog ostrva, a nešto o najlepšim plažama i obližnjim mestima (Skijatos, Skopelos) pisaćemo u nekim od sledećih blogova…Pratite nas!:)