Sicilija je jedno od najvećih i najživopisnijih ostrva na Mediteranu, a odlukuje je 2 milenijuma duga istorija, bogata kulturna baština i prelepa priroda. Iako ovo ostrvo pripada Italiji, ono ima jedinstvenu tradiciju, drugačiji dijalekt, način života, kuhinju… Siciliju odlikuju starorimsko, starogrčko, vizantijsko, arapsko i špansko kulturno nasleđe, te ona predstavlja neodoljiv spoj više različitih kultura i običaja. Ono što svakako ne smete zaobići jeste jednodnevni izlet u Palermo i Monreale koji putovanje na Siciliju čine zaista posebnim.

Jedan od izleta koji , jesu gradovi  i Monreale.

Celodnevni izlet na Siciliji

Dan počinjemo odlaskom do Palerma, prestonice Sicilije. Palermo, peti po veličini grad u Italiji sa preko milion stanovnika, je danas veliko upravno, kulturno i obrazovno središte ostrva. 

Palermo

Građevine koje su obeležje ovog prelepog grada su Gradska katedrala, građena od 12. veka, zatim manastir San Giovanni degli Eremiti, Crkva Svetog Katalda, Normanska palata i mnoge druge koje ćemo imati prilike da vidimo za vreme našeg obilaska.

Palermo

Kao što smo već rekli, grad je u sebi sačuvao uticaje mnogih kultura, koje se najviše osete u starom delu grada koji je sam po sebi velika turistička znamenitost. Interesantno je da je jedna od većih znamenitosti Palerma i njegovo raznoliko stanovništvo. Šetajući Palermom, srešćete ljude iz različitih kultura koji svi zajedno prave atmosferu na gradskim ulicama puštajući muziku, đuskajući i nudeći Vam da sa njima popijete čašu domaćeg vina ili Castello piva. Iz ovog razloga, turisti se u ovom gradu osećaju kao kod svoje kuće i stapaju se sa lokalnim stanovništvom.

Palermo i Monreale

Pored građevina koje smo već naveli, obići ćemo i Novu kapiju, palatu Normana, katedralu, Trg Quattro Canti, Trg Sramote, pozorište Politeama i Massima.

Imaćete, naravno, i dovoljno slobodnog vremena za obilazak, šetnju, ručak u nekom od restorana tradicionalne kuhinje, kao i šoping koji ovde nikako ne smete propustiti.

Palermo i Monreale

Ono što je posebno interesantno, i zbog čega verovatno i znate za ovaj grad, jeste to da je središte italijanske mafije. Ukoliko ste među mnogobrojnim ljubiteljima filmskog klasika ”Kum”, onda ćete uživati da lično vidite autentičnu scenografiju filma. Savoca i Forca d’ Agro su sela u kojima su takođe snimane neke od scena. U selu Savoca ćete imati priliku da posetite bar Vitelli, gde je sedeo čuveni Majkl Korleone. 

Još jedan film koji je snimljen u obližnjem lučkom gradu Mesina, jeste ”Malena”, sa Monikom Beluči. U ovom filmu je doslovno opisan duh Sicilije.

U blizini Palerma, nalazi se Monreale ka kom nastavljamo put. Monreale je gradić i opština u provinciji Palermo.

Sagrađen je na obroncima Monte Caputa, gde se pruža pogled na čuvenu plodnu dolinu Zlatna školjka (La Conca d’ oro) koja je poznata po uzgoju narandži, maslina i badema koji se izvoze u velikim količinama.


Monreale je najpoznatiji po katedrali koja je ukrašena velelepnim mozaicima i ilustracijama na zidovima koje ukazuju na tri stila – normansko-francuski, vizantijski i arapski.

Sagrađena je 1182. godine, kada je prva sicilijanska kraljevina doživljavala svoj procvat u ekonomskom, hrišćanskom i demokratskom smislu. Predstavlja najlepši primer normanske arhitekture i najveći je spomenik na Siciliji.