Svoju prvu posetu Kušadasiju, sećam se, odabrala sam upravo zbog Pamukala. Ovo magično mesto nalazi se u blizini grada Denizlija, na nekih 3 sata vožnje od Kušadasija (organizovan izlet), što je prilično dobra ponuda s obzirom na to da ni najbliži Denizli niti same Pamukale nisu letovalište za sebe.

Ovaj geološki fenomen dug 2000m, a širok oko 600m, koji u bukvalnom prevodu sa turskog znači pamučna tvrđava, godišnje sa razlogom poseti preko 2 miliona turista. Na ovom mestu nalaze se i dobro očuvani ostaci grčko-rimskog grada Hijerapolisa, te se zato ovaj jedinstveni kompleks od 1988. Godine nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine.

Videli ste mnošto slika i prepoznajete Pamukkale po mlečno belim bazenčićima ispunjenih vodom, nalik na neko zaleđeno kraljevstvo, ali šta su oni zapravo?  Bajkovite kadice nastale su zbog velike količine kalcijum karbonata koji se taloži u vodi, prelivanjem i taloženjem sedimenata hiljadama godina. Pored toga što izgledaju atraktivno i neobično pa su zanimljivi oku, mnogi posetioci dolaze kako bi osetili čari lekovitih svojstava ove mineralne vode za koju se tvrdi da može imati terapeutsko dejstvo i da ublažava tegobe kao što su reuma, visok krvni pritisak, kožni problemi, plućne bolesti itd. Neće Vam biti neobično da vidite posetioce kako se mažu belim blatom nataloženim na dnu bazenčića nalik na finu belu glinu jer je izuzetno dobro za kožu koja nakon kupanja i mazanja bude primetno mekša i nežnija. Istina i jeste da je ovo mesto i nekada služilo kao lečilište ili ogromni prirodni spa centar jer su blagotvorni uticaji ove vode bogate mineralima itekako bili cenjeni.

Obavezna je i poseta gore pomenutom antičkom spa-centru Hijerapolisu, i istraživanje njegovih ulica, hramova, kupatila, nekropolisa i pozorišta. Posetioci čak mogu sami i da dožive kako su se nekada Rimljani ovde opuštali u takozvanom „Kleopatrinom bazenu“, uživajući u toploj lekovitoj vodi (oko 36 stepeni) i plivajući među srušenim antičkim stubovima.

Treba da znate da prilikom posete Pamukkalama nećete moći da nosite nikakvu obuću kako ne biste oštetili ili isprljali osetljive sedimente. Savet je da ponesete neku veću torbu u kojoj ćete držati vašu obuću tokom posete Pamukkalama. Kupaći kostim je, naravno, obavezan, a ne smete zaboraviti ni ručak, veće količine vode i losion za sunčanje jer ovde možete dobro preplanuti uz adekvatnu zaštitu. A bolje slike za instagram sigurno nećete napraviti na nekom drugom mestu nego ovde. 🙂