Pamukale (Pamukkale) – Pamučna tvrđava (Turska)

Pamukale (Pamukkale) - Pamučna tvrđava

Svoju prvu posetu Kušadasiju, sećam se, odabrala sam iz razloga kako bih posetila nestvarne Pamukale. Ovo magično mesto nalazi se u blizini grada Denizlija, na nekih 3 sata vožnje od Kušadasija (organizovan izlet), što je prilično dobra ponuda s obzirom na to da ni najbliži Denizli niti same Pamukale nisu letovalište za sebe.

pamukale

Ovaj geološki fenomen dugačak je 2000m, a širok oko 600m. Pamukkale u bukvalnom prevodu sa turskog znači pamučna tvrđava, a godišnje ga sa razlogom poseti preko 2 miliona turista. Na ovom mestu nalaze se i dobro očuvani ostaci grčko-rimskog grada Hijerapolisa. Ovaj jedinstveni kompleks od 1988. godine nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine.

Pamukkale

Pamukale mlečno bela boja stena

Videli ste mnošto slika i prepoznajete Pamukkale po mlečno belim bazenčićima ispunjenih vodom, nalik na neko zaleđeno kraljevstvo, ali šta su oni zapravo? Bajkovite kadice nastale su zbog velike količine kalcijum karbonata koji se taloži u vodi, prelivanjem i taloženjem sedimenata hiljadama godina.

Pored toga što izgledaju atraktivno i neobično pa su zanimljivi oku, mnogi posetioci dolaze kako bi osetili čari lekovitih svojstava ove mineralne vode. Za ovu vodu se tvrdi da može imati terapeutsko dejstvo i da ublažava tegobe kao što su reuma, visok krvni pritisak, kožni problemi, plućne bolesti itd.

Neće Vam biti neobično da vidite posetioce kako se mažu belim blatom nataloženim na dnu bazenčića nalik na finu belu glinu. Ovo je izuzetno dobro za kožu koja nakon kupanja i mazanja bude primetno mekša i nežnija. Istina i jeste da je ovo mesto i nekada služilo kao lečilište ili ogromni prirodni spa centar. Blagotvorni uticaji ove vode bogate mineralima itekako su bili cenjeni.

pamukale

Pamukale - omiljena destinacije Kleopatre

Obavezna je i poseta gore pomenutom antičkom spa-centru Hijerapolisu, i istraživanje njegovih ulica, hramova, kupatila, nekropolisa i pozorišta. Posetioci čak mogu sami i da dožive kako su se nekada Rimljani ovde opuštali u takozvanom „Kleopatrinom bazenu“, uživajući u toploj lekovitoj vodi (oko 36 stepeni) i plivajući među srušenim antičkim stubovima.

pamukale turska

Treba da znate da prilikom posete Pamukkalama nećete moći da nosite nikakvu obuću kako ne biste oštetili ili isprljali osetljive sedimente. Savet je da ponesete neku veću torbu u kojoj ćete držati vašu obuću tokom posete Pamukkalama.

Kupaći kostim je, naravno, obavezan, a ne smete zaboraviti ni ručak, veće količine vode i losion za sunčanje, jer ovde možete dobro preplanuti uz adekvatnu zaštitu. A bolje slike za instagram sigurno nećete napraviti na nekom drugom mestu nego ovde. :)

pamukale turska

Pamukkale zdravstveni benefiti

Pamukkale se smatra prirodnim lečilištem, zahvaljujući mnogim prednostima koje pruža svojim posetiocima. Prema mnogima, voda pruža lek protiv astme i reumatizma.

Pored toga, voda donosi koristi za kožu, oči, pomaže u oporavku od visokog krvnog pritiska, kamena u bubregu, moždanog udara, fizičke iscrpljenosti, problema sa cirkulacijom, digestivnih bolesti, hroničnih poremećaja i nutritivnih poremećaja.

Najbolje vreme za posetu Pamukkaleu je proleće, mada najveći broj turista upravo u letnjim mesecima posećuje ovo neverovatno mesto. 

Pamukale turska

Pamukale zanimljive činjenice

  • Pamukkale je visok više od 100 metara i vidi se iz najbližeg grada, Denizlija, koji se nalazi na oko 20 kilometara
  • Pamukkale se u doslovnom prevodu na turski naziva „pamučnim zamkom“
  • Voda koje se pojavljuju iz vrela imaju temperaturu koja se kreće od 35 ° C do 100 ° C
  • Turci ga nazivaju pamučnim zamkom zbog sličnosti koje ove bele terase imaju sa plantažama pamuka koje se gaje u centralnoj Turskoj
  • Pamukkale ima preko 2 miliona posetilaca godišnje i ujedno je i najposećenija atrakcija u Turskoj
  • Jedan od glavnih bazena u Pamukkaleu poznat je i kao Kleopatrin bazen, jer se egipatska kraljica Kleopatra kupala baš u njemu
  • Na samom području Pamukkalea postoji 17 izvora tople vode