Parga plaže | 6 plaža u okolini Parge koje morate posetiti

Parga je posebna po mnogo čemu, pa tako i po mnoštvu plaža koje se nalaze u njenoj neposrednoj blizini, ali i u samom gradiću. Zato je jedno od najvećih prednosti ovog letovališta, to što možete skoro svaki dan provesti na nekoj drugoj plaži, čak i ako na letovanje niste došli autom ili iznajmili rent-a-car. Iako je čitav ovaj potez Jonske regije, u kom se nalazi Parga, bogat rajskim plažama, okruženim zalivima obraslim borovom šumom, odlučili smo da vam preporučimo one Parga plaže koje su udaljene manje od 10km od samog centra, pa se poneki avanturisti i ljubitelji prirode čak upuste u šetnju do njih.

parga

Parga plaže

1. Plaža Piso Krioneri

Plaža Piso Krioneri - lokacija

Podrazumevamo da ćete gradsku plažu Krioneri svakako uočiti i obići i sami, te nema potrebe da vam je preporučujemo. Pored glavne plaže, postoji još jedna, manje popularna i manje posećena plaža, a vredna pažnje – Piso Krioneri. Iako se nalazi u neposrednoj blizini plaže Krioneri, tj. na 100m udaljenosti, dosta je drugačija.

Manje je komercijalna, manje posećena i uređena, te na njoj vlada mir, a pogotovo u rano jutro kada je skoro prazna. Takođe, stene je čine nepristupačnijom od glavne gradske plaže, voda je čistija i hladnija, a pošto je zavučena, na njoj sunce nešto ranije zalazi i treba iskoristiti jutro.

Piso Krioneri

2. Plaža Valtos

Plaža Valtos - lokacija

Treća plaža koja se nalazi u Pargi, ili se makar na nju naslanja, je plaža Valtos. Nalazi se sa druge strane tvrđave, pod brdom koje je razdvaja od centra Parge. Dovoljno je dugačka i široka, da za svakog ima ponešto da ponudi.

Sa jednog kraja je mirna, pusta i pomalo divlja, za one koji vole da imaju privatnost na plaži, a sa drugog kraja je bogata suncobranima raznih plažnih barova i kafića, muzikom i vodenim sportovima.

Ne samo da je Valtos plaža nešto prelepo za uživanje, već je i put do nje, kroz maslinjake prijatan i poseban.

Valtos

3. Plaža Lihnos

Plaža Linhos - lokacija

Lihnos plaža je jedna od omiljenih onima koji vole pesak pod nogama i prijatan ulazak  u vodu. Takođe, razni interesantni sadržaji, kako na plaži, tako i na putu do nje, čine da ona predstavlja zanimljivo iskustvo za sve one sa malo avanturističkog duha.

Od centra Parga je udaljena oko 4,5 km, a do nje vas može dovesti brodić, po ceni od 10e u oba pravca, ili taxi koji se često više isplati. Naša preporuka je ipak da pratite putokaze koji će vam se pojaviljivati nakon skretanja za plažu Piso Krioneri, i da samo pratite put.

Iako peške do nje treba nešto više od sat vremena - put je uživanje. Najveći deo puta je kroz hlad maslinjaka, a ukoliko bi vam i bilo naporno, možete da odmorite u Elei – simpatičnoj kombinaciji kafića i butika.

Od sadržaja na samoj plaži, pored suncobrana i kafića, možete iznajmiti pedaline kojima možete istražiti pećine u vodi.

parga plaže

4. Plaža Spartila

Plaža Spartila - lokacija

Plaža Spartila, udaljena 7km od Parge je parče raja za one koji vole divljinu, prirodnu lepotu i privatnost. Naravno sve to ima svoju cenu, pa tako prilaz do nje nije baš jednostavan. Plaža još uvek nije popularna među turistima, tako da ova malena  pruža potpuni mir, sa pogledom na velike stene i čisto more.

Boravak na ovoj plaži predstavlja pravo stapanje sa prirodom i samim sobom. Već posle par sati na Spartili osećaćete se odlično, a pošto na njoj nema prirodng hlada ili hrane i vode, a često ni drugih ljudi, duži boravak ni ne preporučujemo.

parga plaže

5. Plaža Agios Sostis

Plaža Agios Sostis - lokacija

Na približnoj razdaljini od Parge kao Spartila, nalazi se još jedna dosta veća, izolovana plaža, po imenu Agios Sostis ili Ai Sostis. Prilično je mirna, s obzirom na to da ne poseduje kafiće, barove ili restorane, a voda je dosta duboka, te je idealna za plivanje i ronjenje.

Agios Sostis je jedan od naših ličnih favorita i predstavlja pravo osveženje i interesantnu promenu nakon klasičnih, uređenih plaža.

parga plaže

6. Plaža Sarakiniko

Plaža Sarakiniko - lokacija

Sarakiniko je jedna od plaža na koju retko ko ne ode tokom svog boravka u Pargi, jer važi za jednu od najlepših. Od naše destinacije je udaljena skoro 10km, a do nje voze brodići sa glavne plaže.

Brod na Sarakiniko polazi u 11h, a sa nje u 17h i ova vožnja košta 11 evra u oba pravca. Put do plaže je kao mini krstarenje od pola sata, u toku kojeg se prolazi pored mnogih malih divljih plaža, a kapetan ponekad i improvizuje, te usput poveze radoznale putnike do neke interesantne uvale. Pošto je Sarakiniko okružena prirodom i smeštena u zalivu, voda je uvek mirna, a ima i plićaka za najmlađe.

Organizovana je, pa se tako na plaži nalaze dva bara sa ležaljkama, od kojih jedan nudi i bazen svojim posetiocima. Ljubitelji fantastičnih fotografija ili romantičnih morskih krajolika, svoje mesto mogu naći u restoranu iznad plaže, do kog od peska vode strme stepenice.

parga plaže Pročitajte i zašto je Parga idealna destinacija za aktivan i romantičan odmor u dvoje.