Paxos i Antipaxos – jin i jang jonskog mora

Paxos i Antipaxos raj na zemlji

Dva skrivena bisera Mediterana i najmanji komadići raja u Jonskom moru. Paxos i Antipaxos – u prevodu na srpski znače mir i nemir. Suprotnosti koje se savršeno nadopunjuju i zajedničkim snagama postaju magični.

Mitologija nam kaže da je snažni bog mora Posejdon, svojim moćnim trozupcem, udario o tlo Krfa i tako odvojio dva ljubavna gnezda u kojima bi nesmetano uživao u ljubavi sa Amfitritom.

Smestio ih je 30km južno od Krfa, odakle se često organizuju izleti na ova ostrva. Putnici koji putuju u Pargu, Sivotu ili Lefkadu takođe imaju mogućnost posete ovim prelepim ostrvima.

Paksos i Antipaksos

Paxos i Antipaxos danas

Danas, na Paxosu živi oko 2000 ljudi raspoređenih u nekoliko malih sela. Ono poseduje taverne, kafiće, pa čak i galeriju i muzej, dok je Antipaxos ostao divlji i netaknut, sa tek ponekom razbacanm kućicom i bez stalnih žitelja, struje, vode...

putovanja

Paxos i Antipaxos su dobro očuvali svoje tajne. S obzirom na to da nemaju aerodrom, i da se do njih može doći samo morskim putem, još uvek nisu pogođeni masovnim turizmom ili gužvama.

Do njih se može doći brodom sa Krfa ili iz Parge, po ceni od oko 20 eura. Polasci su svakog dana tokom sezone i rekli bismo da bi trebalo da budu neizostavni deo vašeg letovanja, ukoliko se nalazite u jonskoj regiji.

Paxos i Antipaxos

Krstarenje do Paksosa i Antipaksosa

Antipaxos

Brodom se prvo dolazi do malenog, svega 4km dugačkog Antipaxosa. Prepoznaćete da se približavate  plažama Vrika ili Voutoumi, po nestvarno kristalnoj vodi. Boja mora kakva je na Antipaxosu može se videti samo još na ponekim plažama Lefkade i Kefalonije.

Uverićete se da takva boja mora koju ste možda viđali na internetu, nije rezultat filtera ili fotošopa, već da je stvarna, da stvarnija ne može biti! Za tu boju zaslužne su krečnjačke stene, te tamo gde je plitko, voda kreće od mlečno plave, sve do drečavo tirkizne u dubini. Možda brod neće moći sasvim da priđe obali, ali to je samo razlog više da skočite u ovo blaženstvo i otplivate do belog peska.

Za razliku od Antipaxosa, koji je ceo vinograd, sa ponekom peščanom plažom u sred plavetnila, Paxos čine maslinjaci i stenovite plaže.

Paxos i Antipaxos

Paxos

Paxosu prilazimo sa njegove zapadne strane, koja izaziva da savladate njene lagune, špilje, stene i pećine. Ne propustite priliku da uplivate u prelepu plavu pećinu, a ukoliko ste  za svoje krstarenje odabrali neki niži brod, u nju ćete moći da uplovite čak i tim brodićem.

Iako je sve na Paxosu i Antipaxosu previše fotogenično, ne dozvolite da vam vreme proleti u fotografisanju, već upijajte lepotu i doživite sve što nude ovi biseri. Na Paxosu se čak nalazi i fantastičan prirodni kameni most ispod kog možete plivati.

Paxos i Antipaxos

Dalje se odlazi na istočnu stranu Paxosa, koja nudi obilazak glavnog grada Gaiosa.

Gaios će vas odmah kupiti svojim šarenilom, gostoprimstvom, sladoledom, morskim plodovima, girosom... A vi ne zaboravite da u njemu kupite maslinovo ulje i sapune, iz maslinjaka Paxosa.

Gaios je spor, opušten, romantičan i hedonistički. Mali, ali šarmantan. Skroman, ali ponosan. Čak ima i svog heroja, koji je stradao sa svojih 23 godine, kada je u 19. veku zapalio usidrene turske brodove kako bi ostrvo spasio od najezde Turaka. On se zvao Georgios Anemoyiannis i danas njegova statua podseća na taj hrabri čin, dok se pored viori grčka zastava.

Paxos i Antipaxos

Videćete da, kada se budete rastajali od Paxosa i Antipaxosa, puni utisaka i doživaljaja, nećete osećati onu setu zbog rastanka – jer ćete znati da je samo pitanje vremena kada ćete se ponovo vratiti na ova magična mesta!

Autor: Olja Bilinović