Pefkohori utisci, iskustva, plaža, mapa, plaža, apartmani, smeštaj

Pefkohori utisci i iskustva

Pefkohori utisci: Pefkohori je mesto koje može „podmiriti“ i porodice sa malom decom koje vole živa mesta, tinejdžere i mlade ljude.

Ovo je destinacija koja vam može ponuditi čistu peskovito - šljunkovitu plažu, ali često popunjenih kapaciteta, čisto more, kvalitetne smeštajne kapacitete, dobar noćni život, kvalitetne restorane, blizinu drugih dobrih plaža, blizinu Soluna, mnogobrojna krstarenja.

Ako vam sve ovo zvuči interesantno, onda je Pefkohori leto pravo mesto za vas.

Pefkohori – lokacija

Na nekih 105 kilometara jugoistočno od Soluna, drugog po veličini grada u Grčkoj, smestilo se izuzetno popularno grčko letovalište, Pefkohori. Ovo letovalište ima najdužu tradiciju u turizmu, kada je Halkidiki u pitanju, kako kod stranih, tako i kod naših turista.

Pefkohori je od Novog Sada udaljen nekih 830 kilometara, ako putujete preko Severne Makedonije ili 870 kilometara, ukoliko putujete preko Bugarske.

Ako vas interesuje kako do mesta možete doći, kakve sadržaje nudi, kakva je ponuda restorana i taverni, kakve su plaže, utisci i iskustva drugih, nastavite da čitate.

Pefkohori utisci – sadržaji

Pefkohori je jedno od najvećih mesta na Kasandri i definitivno turistički najpopularnije. Van sezone, letovalište broji nešto manje od 2000 stanovnika, a u toku sezone ih bude i par desetina hiljada.

Pefkohori ima razvijenu infrastrukturu, te poseduje mnoge sadržaje koji bi odgovarali prosečnom srpskom turisti. Ovde danas možete naći od studijskog, preko apartmanskog do hotelskog smeštaja, a tu su i luksuzno uređene vile za nešto specifičnije ukuse.

Pefkohori utisci

U prevodu, njegovo ime znači „selo sa mnogo borove šume“ koja je nažalost stradala u čestim letnjim požarima. Nekada je mesto išlo više iznad magistrale, gde je danas Stari Pefkohori, a danas se prostire ispod magistrale i širi se južno.

Glavne ulice su magistrala i šetališna zona uz more. Upravo je u njima smeštena i najveća ponuda svih sadržaja. Uz šetalište se nalaze taverne, kafići, restorani, picerije, dok su uz magistralu uglavnom pekare, apoteke, lekarske ordinacije, marketi, rent a car agencije, kao i turističke agencije.

U mestu postoji nekoliko verskih objekata, kako ispod, tako i iznad magistrale u starom delu grada. Stari deo grada, gde živi većinsko stanovništvo Pefkohorija, ima uske, šarmantne ulice, koje često krasi šarena bugenvilija, ruže i limun, dok je novi deo grada isključivo podređen smeštajnim kapacitetima i ugostiteljskim objektima.

U starom delu grada nalazi se mali trg, sa velikom crkvom i zvonikom, posvećenom svetom Nikoli. Svakako vredi proštetati se do ovog dela Pefkohorija.

Ukoliko želite, iz Pefkohorija možete otići na krstarenje ka Svetoj Gori, ka ostrvu Kelifos, možete obići i Sitoniju i plaže na Sitoniji, takođe možete krenuti put Soluna ili pak možete otići do ostalih mesta i plaža na samoj Kasandri, tačnije ka mestu Paljuri, gde se nalaze i poznate plaže Ksenija, Golden beach, Glarokavos laguna.

Gradski autobusi saobraćaju na toj relaciji, a stajalište je na magistralnom putu. Ako ste ljubitelj grčke muzike, možte uživati i u grčkoj večeri, uz pesmu i ples.

Pefkohori utisci – restorani i kafići

Restorani i kafići su brojni, kao i taverne. Stanovništvo se pretežno bavi ribolovom i poljoprivredom, te često možete probati sveže morske specijalitete. Ponajviše se restorana nalazi na šetalištu, uz samu plažu. Mnogo taverni organizuje i grčko veče.

Predivna priroda ne znači da u Pefkohoriju nećete moći da se zabavite i dobro provedete. Za one koji žele izlaske i kvalitetan noćni provod, Pefkohori i okolina zaista imaju šta da ponude.

Osim mesta Kalitea, koje je poznato baš po dobrom noćnom provdu, Pefkohori se može pohvaliti noćnim klubovima i diskotekama, koji će često puštati i srpsku muziku, kako bi zadovoljili potrebe mnogobrojnih srpskih turista.

Pefkohori utisci – marketi i suvenirnice

Pefkohori ima dva velika marketa, Skalavenitis i Masutis, a pored njih postoji mnogo manjih lokalnih radnji. Suvenirnice su uglavnom u centru mesta u pešačkoj zoni, kao i u većini poprečnih ulica koje izbijaju na šetalište.

Pefkohori

Pefkohori – plaža

Plaža u Pefkohoriju je dugačka, peskovita ili sitno šljunkovita i poprilično uska. U delovima koji idu južno i severno od mesta, plaža se širi. Šetnjom po plaži možete stići do mesta Hanioti, ali se ipak više preporučuje šetnja magistralom, koja je noću lepo osvetljena.

Plaža je opremljena tuševima, a ležaljke možete iznajmiti uz naručivanje pića ili hrane, dok neki objekti u toku sezone dodatno naplaćuju uslugu iznajmljivanja ležaljke. Na plaži postoji i prostor za one koji vole da koriste svoje peškire. Tek južniji deo plaže ima zelenila, te prirodnog hlada.

 Pefkohori

Pefkohori – zabava za decu

Pefkohori u sezoni poseti veliki broj turista, na plaži bude puno ljudi, ali uvek ima mesta i za najmlađe goste. Pefkohori se ipak može više preporučiti parovima, kako mlađim, tako i starijim, ali naravno i porodice sa malom decom će pronaći mnogo zanimljivog sadržaja.

Ukoliko dodjete sa mlađim članovima porodice, možete se zabaviti u zabavnom parku Dinos u Pefkohoriju, kao i u aqua parku Waterland u Solunu.

Pefkohori

Pefkohori – smeštaj

Pefkohori smeštaj

U našoj ponudi nalazi se vila Gatos, koja je samo 80 metara udaljena od plaže i od centra mesta. Vila je opremljena studijima koji sadrže kuhinju, televizor, kupatilo, terasu, klimu i WiFi, koji su uključeni u cenu.

Pefkohori Grčka letovanje – kako doći

Ako putujete u Grčku, u letovaltište Pefkohori, možete se odlučiti da putujete preko Severne Makedonije ili preko Bugarske. Ukoliko vaš izbor bude put preko preko Severne Makedonije, kretaćete se auto-putem E – 75, bez isključenja do Grčke. Nakon što uđete u Grčku, prvo isključenje koje pratite biće Halkidiki – Kavala – Seres, a potom pratite table Halkidiki – Kasandra, dok ne stignete do Pefkohorija.

Pefkohori kako stići

Izvor: Google maps

Ukoliko se pak odlučite da idete preko Bugarske, u Srbiji se kod Niša isključujete i pratite tablu Sofija. Pred ulaz u Sofiju, pojaviće vam se tabla za mesto Kulata, koje predstavlja i granični prelaz sa Grčkom. Pošto ste ušli u Grčku, pratite table za Solun i Atinu i kad se pojavi Halkidiki, put vam je isti kao i da ste išli iz pravca Makedonije.

 google maps Izvor: Google maps

Ukoliko želite da uživate u čistom moru, mnogobrojnim tavernama, barovima, diskotekama, krstarenjima, poseti Solunu, šopingu u tom gradu, kao i u istorijskim obilascima, ovo je dobar izbor za vas. Ako ste bili u Pefkohoriju, pištite nam u komentarima vaša iskustva. Ukoliko vas zanima nešto više, poput našeg aranžmana, slobodno nas  kontaktirajte.