Jedno od sedam svetskih čuda starog sveta čine piramide u Egiptu. Egipatske piramide se smatraju najvećim i najspektakularnijim ostvarenjima Egipatske civilizacije koje su i danas ostale očuvane, a služile su kao večne grobnice egipatkih vladara i velikodostojnika. Prva piramida, odnosno karaljevska grobnica, datira još od 2650. godine pre nove ere i poznata je kao Džoserova piramida, dok su najpoznatije piramide Keopsova piramida, Kefrenova piramida i Mikerinova piramida. Napoznatije, najbolje očuvane i najposećenije piramide u Egiptu se nalaze na području Gize i njih čuva najveći monolitski kip na svetu, velika Sfinga.

Piramide u Egiptu

Piramide su izgrađene slaganjem kamenih blokova jedan na drugi kojim bi se pravile stepenice, stvarajući pravolinijsku arhitekturu, koje su se na kraju spajale u jednoj tački na vrhu. Spoljašnji sloj piramide je pravljen od najfinijeg krečnjaka, dok je završni kamen večinom bio od granita ili bazalta koji  su građevini davali beli sjaj koji se može videti kilometrima izdaleka. Sam izgled novijih piramida nam pokazuje da su izgrađene na drugačiji način i da se tehnika za igradnju piramida razvijala kroz vreme.

Piramide u Egiptu

Piramide u Egiptu:

Džoserova priramida

Džoserova piramida je najstarija egipatska grobnica koja je sagrađena oko 2650. godine pre nove ere u Sakari. Za izgradnju Džoserove piramide je zaslužan doktor, inženjer i prvi arhitekta piramide – Imhotep. Prvobitne grobnice imućnih Egipćana su se nazivale mastabe, koje su bile dugačke i relativno niske stepenaste građevine. Prva piramida, po projektu arhitekte Imhotepa, je nastala kao niz mastaba pomoću kojih je stvorena građevina sa popriličnim brojem stepenica koje su se sužavale prema vrhu i činile put kojim će se duša faraona popeti na nebo.

Piramide u Egiptu, Dzoserova piramida

Keopsova piramida

Keopsova piramida, poznata i kao Velika piramida, je najveća piramida koja je danas visoka 138,8 metara. Punu 3871 godinu je glasila za najvišu građevinu koju je napravio čovek, sastavljenu od 2 miliona i 300 hiljada blokova od krečnjaka, bazalta i granita koji su imali težinu od 2 do 4 tone, a granitni čak i do 50 tona. Za izgradnju piramide su korišćeni drveni brodovi kojima su se prenosili kameni blokovi sa juga na zapad gde su se gradile piramide, dok je za podizanje građevinskog materijala sagrađena velika rampa. Na samom projektu, koji je trajao dugih 20 godina, radilo je oko 100 hiljada ljudi. Svaka strana piramide je pažljivo orijentisana prema jednoj od četiri strane sveta, dok se ulaz u primidu nalazi sa severne strane pomoću kog se, kroz više prolaza i holova, može doći do kraljevske grobnice koja se nalazila na središtu piramide.

Piramide u Egiptu, Keopsova piramida

Kefrenova piramida

U Gizi se pored Keopsove piramide nalazi i piramida njegovog sina Kefrena, odnosno Kefrenova piramida. Iako se, zbog uzvišenog tla na kome se nalazi, vizuelno čini da je viša od Keopsove piramide, Kefrenova piramida je za 8 metara niža. Sve tri najpoznatije piramide su bile obložene uglačanim kamenom sa pozlaćenim vrhovima, a Kefrenova piramida je jedina na kojoj i danas ima ostataka.

Piramide u Egiptu, Kefrenova piramida

Mikerinova piramida

Mikerinova piramida zajedno sa Keopsovom i Kefrenovom čini kompleks najpoznatijih piramida koje se nalaze u Gizi, odnosno na zapadnoj obali Nila. Iako je mnogo manja u odnosu na dve najpoznatije piramide i ima visinu od  62 metra, ona se izdvaja po tome što ima i tri pomoćne piramide, poznatije kao piramide „kraljica“.

Piramide u Egiptu, Mikerinova Piramida

Velika Sfinga

Nemoguće je da se piše ili priča o piramidama, a da se ne spomene najveće mitološko biće koje stražari čuvajući ulaz u ove grobnice, a to je čuvena Sfinga sa telom lava i ljudskom glavom. Sagrađena je u vreme četvrte egipatske dinastije za faraona Kefrena (pre oko 4.500 godina) a za izgradnju su koristili blokove krečnjaka koji su ostali nakon izgradnje Keopsove piramide. Pored brojnih oštećenja ova građevina i dalje ponosno stoji i čuva tri najpoznatije piramide.

Piramide u Egiptu, Velika Sfinga

Piramide su danas jedana od najvećih turističnih atrakcija koje svojom mističnošču i misterioznošću mame pažnju i uzdahe ljudima širom sveta. Ukoliko do sada niste posetili Egipat i simbol njihove države i civilizacije, odnosno piramide, naša topla preporuka je da to već prvom prilikom učinite. Kada su letovališta u pitanju najpopularnija su Hurgada i Šarm el Šeik.