Prva asocijacija na Lefkadu, glavno obeležje i predstavnik ovog ostrva među plažama je – Porto Katsiki. Nalazi se na jugazapadnom delu ostvra, u blizini mesta Athani, gde ušuškana u ogromne bele stene pokušava da ostane divlja, prelepa i nepristupačna ljudskom uticaju. Sam naziv Porto Katsiki znači zaliv koza, pa možete da pretpostavite da je do nje nekada bilo vrlo teško doći. Danas, na sreću, ili pak žalost, do ove egzotike u Jonskom moru može stići svako. Treba napomenuti da Porto Katsiki ne samo da će godinama držati titulu najdivnije plaže Lefkade, već i cele Grčke, a dva puta do sada je bila proglašena i za ubedljivo najlepšu plažu u Evropi!

Do rajske plaže može se stići na nekoliko načina – kopnom ili morem. Poput Katisme, i Porto Katsiki ima obezbeđen parking za sve one koji na nju pristignu pre pojave gužve (recimo do 10h), koji se naplaćuje 5 eura. Ukoliko se odlučite za dolazak na plažu automobilom ili skuterom, bitno je da sve vreme imate u vidu da netaknuta priroda ovog ostrva ima svoje vrline i mane! Naime, putevi su puni krivina i serpentina, često nepregledni, a na pojedinim deonicama čak i toliko uski da dva vozila ne mogu da se mimoiđu. Zato oprez i strpljenje, računajte da će vam trebati više vremena da do nje stignete, nego što vam kaže Google Maps, i preporuka je da se svakako o putu informišete ranije, jer je do mnogih plaža na Lefkadi lakše doći praćenjem znakova kraj puta, nego praćenjem online mapa. U svakom slučaju, vožnja do plaže je i svojevrsno zanimljivo iskustvo, s obizirom da mnoge lokalne porodice na ostrvu prave svoj med i prateći skromne natpise pored puta, možete zastati i posvetiti vreme da upoznate lokalni život stanovnika, zasladite se, i svoje drage osobe obradujete teglicom kvalitetnog meda po kojem je ostvro i poznato.

Veliki parking za automobile okružuju poneki kafić, restoran i tezga sa sendvičima, gde uz jedan od najfantastičnijih pogleda na Lefkadi možete da se okrepite od puta. Ukoliko u momentu niste raspoloženi ni za kakve usputne aktivnosti koje bi vas usporile da priđete najlepšoj obali Jonskog mora, hranu i piće možete naručiti i kasnije, sa plaže, na svakih pola sata.

Sada vas samo 50 vrelih stepenika dele od onog zbog čega mnogi i dolaze na Lefkadu. Spuštajući se njima, uverićete se, da sve slike na koje ste nailazili zaista nisu bile obrađene filterima ili photoshopom.

Ovo je definitivno najfotogeničnija plaža cele Jonske regije, te ćete verovatno prvih nekoliko minuta zadivljeno gledati u nju kroz objektiv, i zaobilaziti druge impresionirane posetioce. Zbog krečnjačkog kamena koji bi prilikom svakog manjeg zemljotresa upao u more i zahvaljujući talasima stvorio mlečnu boju, voda poseduje sve nijanse od sasvim prozirne, do beličaste, tirkizne, plave i kraljevski plave. Zbog pomenutih manjih zemljotresa ili jednostavno, prirodnog odrona malih kamenčića sa stena, postoji deo plaže koji nije namenjen leškarenju i sunčanju iz bezbednosnih razloga.

Drugi način da se dočepate svog parčeta raja je da pristignete brodom. Svakodnevno, veliki broj brodova pristiže na plažu, te ponekad ume da bude i gužva. Brodovi obično stanu na plažu u okviru krstarenja do Kefalonije i Itake, ili u okviru krstarenja oko ostrva, kada se pored magične Porto Katsiki, posećuje i plaža Egremni, do koje više nije moguće stići na drugačiji način osim sa mora. Razlika u dva načina dolaženja je što brodovi obično imaju svoj raspored, i ne možete ceo dan ostati na plaži. Ovo turistima ne smeta, jer Porto Katsiki po mnogima i nije plaža za provesti na njoj ceo dan, upravo zbog njene “divljine”, netaknutosti, egzotike i nedostatka povetarca.

Da se vratimo na čarobno more… Rajska osrvska plaža u sred Jonskog mora može da se pohvali izuzetno hladnom vodom, koja je spas od vrele temperature i nedostatka vetra na plaži. More je kristalno jasno i čisto, a dubina se postiže brzo. Biće to najprijatniji ulazak u vodu što se tiče osveženja, i ne baš najjednostavniji, s obzirom na česte talase koje nanose brodovi, i šljunka zbog kojeg neki turisti čak nose obuću za vodu. Ali, znate kako kažu, lepote mora malo da boli, a Porto Katsiki je definicija lepote.

Porto Katsiki je bez sumnje, apsolutno najlepše što možete videti na netaknutom grčkom ostrvu. Ukoliko bi vam iko ikad rekao da nije vredna vaše pažnje, znajte da taj neko sa nje pokušava da otera gužvu i tuđe poglede pune divljenja, želeći da ovaj komad savršenstva sačuva samo za sebe…i sasvim ga razumemo!

 

Autor: Olja Bilinović