1. Lagana šetnja Karlovim mostom

Ne propusti da osetiš jutarnju, ili još bolje, atmosferu tokom zalaska sunca, na najlepšem i najočuvanijem mostu u Evropi. Uslikaj uspomenu, sa moćnom siluetom Praškog dvorca u pozadini. 

2. Otkrij unutrašnjost Praškog dvorca.

Praški dvorac, poznat je kao najveći dvorac na svetu po Ginisovoj knjizi rekorda. Mnogo zanimljivih stvari možeš videti u najpopularnijoj atrakciji Praga.

3. Prisustvuj ceremoniji “smene straže”.

Garda se tokom zimskih dana menja na svakih sat vremena od 7h do 18h. Međutim ako želiš da vidiš dodatnu raskoš, dođi da vidiš svečanu promenu straže u podne, koja uključuje trube i fanfare. Podrazumeva se da ćes se slikati kako se kreveljiš, pored mirnog, strogo ozbiljnog stražara.

4. Vidi Astronomski sat – Orloj

Orloj je zadivljujuća mehanička i vizuelna predstava vremena iz 15.veka, koja se davno smatrala svetskim čudom. Sat prikazuje  relativne položaje Sunca, Meseca, zodijačku konstelaciju i glavne planete. Četiri figure se pokreću svakog sata, a „Smrt“ (predstavljena skeletom) meri vreme. Za svaki sat postoji po jedna statua  Dvanaest apostola i oni se pojavljuju svakih sat vremena od 9h do 23h. Ponos grada Praga.

 

5. Popi’ vopi.

Česi važe za ogromne pivopije, pa su cene piva nekad čak niže i od cene vode. Nije neobično ni da te pivo spoji sa nekom mladom ekipom Čeha, s obzirom da je najnormalnija stvar u Pragu konzumirati pivo na ulici, i to već od prepodnevnih časova.

6. Poseti Vjenceslavov trg.

Ovaj trg je srce grada i večito kuca. Kad god prođeš kroz trg zateći ćeš neko događanje, od muzike, plesa, proslava, festivala, predstava, do akcija i demonstracija. Otkrij mnogobrojne pasaže koji se nalaze u blizini trga.

7. Ostavi svoj pečat na zidu Džona Lenona.

Grafiti i stihovi pesama na jednom zidu, u prošlosti su predstavljali otpor omladine protiv komunizma, a  posebno odluke da se, između ostalog, zabrani zapadna pop muzika. Kako je Džon Lenon  svojom muzikom veličao slobodu, zid je po njemu dobio ime.  Sada predstavlja simbol ljubavi i mira medju mladima, kao i slobode govora.  Zid je nebrojano puta bio bezuspešno prekrečen, na sta buntovni Česi svaki put odgovore sa „Džabe ste krečili.“

 

8. Gledaj grad sa brda Petrin i Letna parka.

Na 322 m visokom brdu, nalazi se jedan od „100 tornjeva“ Praga. Možda će ti 299 stepenika koje moraš da prevališ da bi se popeo na vrh tornja oduzeti dah, a onda će to ponovo učiniti magični pogled na ceo grad. Ukoliko ipak želiš klasičan pogled kao sa najčešćih razglednica, provedi popodne u Letna parku.

 

9. Pomazi životinje u zoološkom vrtu.

Jedan od najlepših načina da provedeš popodne u bilo kom gradu, je definitivno odlazak u zoološki vrt.  Pogotovo ako se nalaziš u Pragu koji poseduje jedan od TOP 5 zooloških vrtova na celom svetu.

10. Idi na krstarenje.

Nista nije „Praškije“ od krstarenja Vltavom, uz muziku Smetane koji je bio posebno inspirisan ovom rekom. Ovo je idealan način da vidiš grad iz drugog ugla i da prebrojiš mnogobrojne praške mostove.

 

11. Probaj chlebičky.

Uđi u bilo koji restorančić na nekom od trgova i zamoli da ti spreme izvrnuti sendvič – chlebičky. Sigurno će ti se svideti.

 

12. Noću otiđi do Dancing House-a.

Plešuća kuća, koji neki nazivaju i „Pijana kuća“, je zgrada dizajnirana od strane Vlade Milunića i izgrađena je 1996. u veoma netradicionalnom stilu. Obline na zgradi, podsećaju na Gaudijeve građevine. Noćno osvetljenje, čini zgradu dodatno zanimljivom.

13. Vidi 360 stepeni Praga sa jednog mesta.

Popni se na 216 m visok Žižkov televizijski toranj i gledaj kako ti grad leži pred očima. Toranj jedinstvenog dizajna je najviša zgrada u Pragu. Deset ogromnih skulptura beba penju se uz zgradu. To sigurno nigde drugo ne možeš da  vidiš.   

14. Napravi ovakvu fotografiju.

Muzej moderne umetnosti – Muzeum Kampa. 

15. Prođi kroz Jevrejsku četvrt – Josefov.

Neke od atrakcija nekadašnjeg jevrejskog geta su Jevrejski muzej, staro jevrejsko groblje i mnoge prelepe sinagoge (stara-nova, Pinkas, Klausen, ali će Vas pogotovo oduševiti španska sinagoga). Ne dozvolite sebi da se vratite iz Praga, a da niste posetili dragocenu baštinu Češke.