Istanbul

Filteri
Vrsta putovanja
  • 78
  • 6
  • 8
  • 53
  • 37
  • 2
  • 2
Vrsta prevoza
  • 2
  • 1
Države
  • 3
1 - 3 od ukupno 3 rezultata

Istanbul putovanje

Opis destinacije:

Istanbul putovanje  - Ukoliko želite da otputujete u neku svetsku metropolu, a da se pritom cenovno osećate kao u Srbiji, onda prava stvar za vas je defintivno putovanje u Istanbul, grad koji upravo spaja staro i novo, istok i zapad, Aziju i Evropu, islam i hrišćanstvo. Uz neke od najvažnijih znamenitosti, poput Aja Sofije, Vaseljenske patrijaršije, turskih poslastica, krstarenja Bosforom, i turističku agenciju Lider Travel, putovanje u Istanbul ćete sigurno pamtiti, i dugo prepričavati!

Aranžmani za Istanbul koje smo pripremili za vas podrazumevaju obilaske najatraktivnijih delova ovog grada, odličnu organizaciju i uvek rapoložene vodiče koji su tu da vas upoznaju sa misterioznim Istanbulom.

Na samom vrhu stranice možete videti koji aranžmani za Istanbul se nalaze u našoj ponudi, kao i cene naših aranžmana, i rezervisati putovanje u Istanbul za sebe i svoju ekipu!

Takođe, u nastavku možete naći mnoštvo zanimljivih informacija o ovom turskom gradu, a tu je i lista svih potencijalnih izleta.

Istanbul putovanje

Istanbul putovanje - obilazak metropole na dva kontinenta

Putovanje u najveći grad Turske nalazi se na vrhu liste želja svih ljubitelja avanture i putovanja. Oni koji žele da osete atmosferu ovog ubrzanog grada, koji  zaista ima neki šmek, koji vas vraća u stara vremena, nudi i pruža zaista mnogo. Upravo zbog svoje posebnosti ne čudi što je putovanje u Istanbul izbor mnogih turista.

Ovaj grad koji spaja dva kontinenta, veza istoka i zapada, kao i Evropske kulture i orijenta, nikada ne prestaje da oduševljava svojom raskošnom kulturnom ostavštinom. Uobličile su ga četiri snažne civilizacije: grčka, rimska, vizantijska i  osmanlijska.

Kroz istoriju je nosio različita imena: Bizantion, Novi Rim, Konstantinopolj, Carigrad i Istanbul. Postoje mnoge Istanbul zanimljivosti, a danas je ovaj grad metropola, sa preko 15 miliona stanovnika koji žive i rade na dva kontinenta.

Zbog čega turisti biraju putovanje u Tursku prestonicu ?

Svi turisti sa stažom dobro znaju da se neki grad i njegova kultura najbolje upoznaju šetanjem ulicama tog grada. Putovanje u Istanbul svako doživi na svoj način a upravo u tome i leži lepota najlepšeg grada Turske. Istanbul nam je kulturno veoma blizak kao i Turci kao narod, a sa druge strane nam je i neistražen i nepoznat. Šetajući ulicama Istanbula i posmatrajući njegove ljude, njihove svakodnevne rutine, ponašanje, uređenje lokala i uslugu koju nude upoznaćete ga na najbolji mogući način.

Vaše putovanje definitivno ćete provesti u upoznavanju druge kulture, i obilasku značajnih građevina kao što su  Plava džamija, Aja Sofija ili Dolmbahče palata.

Uz odličan povod za novo putovanje, kao što je upoznavanje novih kultura, obilazak nekog novog grada, sticanje novih prijatelja i naravno sjajan i povoljan šoping Istanbul predstavlja pravi izbor. Najbolji periodi za posetu Istanbulu su proleće i jesen, i u ova dva godišnja doba imaćete najbolje Istanbul vreme tokom cele godine.

Najlakši način da produžite svoje putovanje je da delić putovanja ponesete sa sobom. Ukoliko želite da Istanbul donesete u svoj dom, ili da jedan njegov delić poklonite dragoj osobi, mi ćemo vam dati predlog koji su to po nama najlepši pokloni i suveniri iz Istanbula, koji čuvaju duh najpoznatijeg turskog grada.

Sigurno ste se uvek pitali šta videti u Istanbulu? Ovaj grad nudi zaista mnogo. Od modernog Trga Taksim ili kvartova Bejoglu i Osmanbej koji će učiniti da se osećate kao u bilo kojoj svetskoj metropoli, dok ćete se šetajući Sultanahmet trgom neizbežno vratiti par stotina ili čak hiljada godina unazad. Novo i staro, Orijent i Evropa, islam i hrišćanstvo - nigde ih nećete naći ovako isprepletene i neraskidivo povezane kao u Istanbulu.

istanbul putovanje

Istanbul putovanje - najbolji aranžmani uz Lider Travel

Odlučili ste se za put u Istanbul? Okupili ste ekipu? Želite da se upoznate sa čarima ovog putovanja na najbolji način, uz obilazak najvažnijih znamenitosti najposećnijeg turskog grada, Istanbula? Turistička agencija Lider Travel je pripremila najbolje ponude putovanja, ali na vama je da napravite svoja Istanbul iskustva kreirate aranžman po svojoj meri i osetite magiju ovog grada.

Putovanje u Istanbul koje smo pripremili podrazumevaju kombinaciju smeštaja i prevoza, uz najinteresantnije fakultativne izlete. Pogledajte ponudu hotela, rezervišite put u Istanbul i pripremite se za nezaboravnu avanturu.

Istanbul putovanje 2024 - Krstarenje Bosfrom i poseta Carigradskoj Patrijaršiji

Krstarenje Bosforom je sjajan način da se upoznate sa Istanbulom. Sa broda se mogu videti neke od najvećih njegovih znamenitosti: Zlatni rog, Galata most i Galata kula, Dolmabahče palata, Dolmabahče džamija, Galatasaraj Univerzitet, Ortokoy džamija, Rumenli hisar (vizantijska tvrđava), Jedi kule (sedam kula), Devojačka kula, Jildiz palata.  Krstarenje započinjemo od Zlatnog roga.

Na samom ulazu u Zlatni rog nalazi se Galata most i na uzvišenju iznad njega Galata kula. Izgradili su je u XIV veku Đenovljani kao deo odbrambenih zidina. Na vrhu kule se nalazi terasa sa koje se pruža pogled i na Zlatni rog i na Bosfor. Bosfor istovremeno razdvaja i povezuje Evropu i Aziju. Bosforski moreuz povezuje Mramorno more sa Crnim morem. Prvi letnjikovci su sagrađeni duža obala Bosfora još u Vizantijsko doba. I u današnje vreme, stvar je prestiža imati vilu na obali Bosfora.

Po iskrcavanju sa broda odlazimo u četvrt Fanar i obilazimo Carigradsku patrijaršiju. Carigradska patrijaršija je, zahvaljujući caru Konstantinu koji je učinio Carigrad prestonicom Istočnog Rimskog Carstva, stekla izuzetno veliku crkvenu i političku važnost. U XI veku pod njenom jurisdikcijom nalaze se ne samo Grci Vizantijskog Carstva nego i hrišćani Severne Afrike, Južne Italije i Sicilije, Male Azije, Balkanskog poluostrva, Rusije i rumunskih zemalja.

istanbul putovanje 2022

Istanbul putovanje - Aja Sofija

Aja Sofija je remek-delo vizantijske umetnosti. Korišćena je kao crkva 916 godina od dana kada je izgrađena (537.), sve do dana kada je Carigrad osvojen 29. maja 1453. Od tada pa sve do 1934. godine, koristila je muslimanima kao džamija. Nakon velike restauracije, koju je naredio Kemal Ataturk, građevina je otvorena za turiste u februaru 1935. treći je najposećeniji muzej Republike Turske. Ime Aja Sofija ( Hagia Sophia) znači Sveta (božanska) Mudrost.

Ovde su krunisani skoro svi vizantijski carevi i bila je središte patrijaršije izuzev latinske vladavine Carigradom 1204 – 61. sve do pada pod tursku vlast. Godine 1453. sultan Mehmed Osvajač naredio je da se crkva pretvori u džamiju. Uklonjena su zvona, oltar, 15 m veliki srebrni ikonostas a ikone su pokrivene malterom koji je naknadno iscrtan muralima u duhu Islama i dodata su četiri minareta.

aja sofija

Istanbul putovanje 2024 - Plava džamija (Sultan Ahmedova džamija) i Hipodrom

Sultan Ahmet trg – nalazi se na prostoru nekadašnjeg hipodroma. Ono što je za drevnu Atinu bila Agora, a forum za Rim, to je za Carigrad bio Hipodrom – mesto političkih borbe dema ili stranaka: plavih i zelenih Prvobitno su bile četiri navijačke organizacije, ali su se ujedinili crveni i zeleni, kao i plavi i beli. Gubi se značaj boja opreme kočijaša, učesnika trka i do uzražaja dolaze verska i politička obojenost. Nastao 203. godine, simbol vizantijske prestonice morao je biti adekvatno ukrašen, pa je Teodosije I 390. iz Luksora doneo egipatski obelisk, na kome je prikazan faraon Tutmes 1500 pre n.e.

Prethodni ukras stigao je 326. iz Delfa, zmijski stub koji je simbolizovao Panhelensku pobedu 479. nad Persijancima kod Plateje. Poslednji, danas sačuvani ukras delo je Konstantina VII Porfirogenita, čiji je obelisk od kamena, prekriven zlatom „ogoljen“ za vreme vladavine Latina, kada su pored pozlaćenih kočija odnete i druge dragocenosti hipodroma, poput zlatnih lavova sa Aja Sofije.

Sa dolaskom Turaka nestao je hipodrom. Obližnja vizantijska cisterna uskoro prestaje da funkcioniše kao deo gradskog vodovoda. Zato će naspram Aja Sofije početkom XVII veka izrasti čuvena Plava džamija, kao težnja sultana Ahmeta da njegova građevina nadmaši slavu Justinijanove zadužbine.

Danas je poznata po plavoj boji krova sa šest minareta. Poslednji ukras Sultan Ahmet trga je nemačka fontana podignuta u čast cara Fridriha Wilhelma 1898. kada je posetio Istanbul.

plava dzamija istanbul putovanje

Istanbul putovanje 2024 - Kapali čaršija

Kapali čaršija u Istanbulu omiljena je turistička atrakcija. Kapali čaršija je natkrivena tržnica koja se prostire na 47.600 metara kvadratnih i ima čak 4.000 radnji, a širi se i na okolne gradske ulice, ujedno je najveći shopping centar na svetu.

Na Kapali čaršiji prodaju se najrazličitiji proizvodi od zlata, kože, drva, keramike i bakra kao npr. nakit, jakne, začini, torbe i koferi, tepisi, satovi, šeširi, tkanine, odeća i potrepštine za trbušne plesačice, prženi kesteni i ušećereno koštunjićavo voće, suveniri i razglednice, čajevi, ukrasni tanjiri, čajnici i setovi za čaj, džezve za kafu, nargile itd. Po Kapali čaršiji može se lutati satima i danima, bilo da se radi o shoppingu ili samo o razgledanju.

kapali čaršija

Istanbul putovanje 2024 - Topkapi palata

Kao administrativni centar Otomanskog carstva skoro 400 godina, jednog od najvećih carstava na svetu, Topkapi palata je sigurno najznačajnije istorijsko mesto koje treba posetiti.

Godinama rezidencija sultana, koji su nakon 1453. prigrabili legitimitet Imperatora, Topkapi palata je danas jedan od najposećenijih muzeja u Evropi. Izgradnju ovog jedinstvenog vladarskog dvora započeo je Mehmed II Osvajač 1462. godine, a potom su je obogatili i proširili sultani koji su ga nasledili. Izvorno ime palate je „Saray-i Cedide-i Amire“, međutim, zbog ogromnih topova ispred kapije palate, ljudi su joj dali ime „Topkapi“.

Današnji posetioci mogu na ovom mestu saznati sve o vladarskoj ideologiji Osmanlija, vojnički i birokratski život carstva, koje je počivalo na devširmi, gde je unutar zidova živelo oko 5000 janičara. Sastavni deo su Portin divan, gde je zasedala sultanova vlada pod vođstvom velikog vezira i čuveni harem. Život sultana i vladarske porodice odvijao se u haremu, koji je bio centar privatnog života osmanske dinastije.

U riznici se čuvaju neprocenjive dragocenosti, kao i verske relikvije muslimanske i hrišćanske religije. U predvorju palate nalazi se crkva Hagia Irene (Sveti Mir), koja je u dva navrata bila sedište vaseljenske patrijaršije.

topkapi palata

Dolmabahče palata

Poslednje sedište sultana, izgradjena je između 1842. i 1856. godine. Palata sadrži 334 sobe, 25 salona, 6 kupatila i 6 terasa. Stil je mešavina baroka, rokokoa i imerijalnog turskog stila. Enterijer i nameštaj palate je izveo Sezan, dekorater Pariske opere.

Dolmbace palata je podeljena na dva dela: Selamluk (deo rezervisan za muškarce) i Haremluk (deo za žene). U muškom delu palate nalaze se državničke sobe, crvena soba gde su primani ambasadori, ogromna ceremonijalna sala za 2.500 ljudi sa najtežim lusterom na svetu (poklon kraljice Viktorije) i stepenice od kristala i mahagonija.

U dvorcu se nalazi sve što je u tom periodu bilo najskuplje: venecijansko staklo, kristal, češki porcelan, belgijski tepisi... U palati se nalazi i soba u kojoj je preminuo Mustafa Kemal Ataturk, 10.11.1938. godine, u 9:05 časova. Svi satovi u palati su zaustavljeni i pokazuju to vreme. Obilazak uključuje prevoz autobusom, ulaznicu za posetu palati i usluge vodiča.

dolmbahce palata istanbul putovanje