Rafting Foča

Opština Foča nadaleko je poznata po prirodnim lepotama, ali pre svega po raftingu rekom Tarom i Drinom. Razvojem turizma i popularizacijom splavarenja rekom Tarom, rafting postaje zaštitni znak ovog grada u Republici Srpskoj, pa danas mnogi ovaj grad poistovećuju sa raftingom i često ga nazivaju i spominju kao "Rafting Foča".

Rafting Foča

Grad Foča

Rafting Tarom mapa

Opština Foča se nalazi u jugoistočnom delu Republike Srpske. Po broju stanovnika i po svojoj površini spada u red većih opština u RS i BiH. Foča je od Beograda udaljena 340 km, Novog Sada 370 km, Sarajeva 78 km, Banja Luke 270 km, Trebinja 135 km, i Podgorice 160 km.

Foča kratka istorija

Prvi pisani tragovi govore da je ovaj grad sa razvijenom trgovinom postojao još 1368. godine i da je kroz njega prolazio trgovački „Dubrovački put“ povezujući Jadran sa Carigradom. Mesto je do 1376. godine bilo u sastavu Raške, a zatim prelazi u sastav Bosne, u vreme Tvrtka I Kotromanića.

U srednjem veku Foča se zvala Hoča ili Hotča. Po odluci Narodne skupštine Republike Srpske 1993. godine naziv grada je promenjen u Srbinje. Oba imena su slovenskog porekla, a 2004. godine grad je ponovo nazvan Foča.

Danas je Foča i univerzitetski grad. Pored Stomatološkog i Medicinskog fakulteta nalazi se i Pravoslavni bogoslovski fakultet Sveti Vasilije Ostroški.

Foča prirodne lepote

Foča se može pohvalite sa neverovatnim prirodnim bogatstvom i neprocenljivim prirodnim lepotama. U ova prirodna blaga ubraja se reka Tara sa najdubljim kanjonom u Evropi, reka Drina, najstariji nacionalni park u BiH - NP Sutjeska, najviši vrh BiH - Maglić, jedina prašuma u Evropi - Perućica, čak 7 jezera na jednoj od lepših planina regiona – Zelengori, peščane piramide u Miljevini. Ovo su samo od nekih razloga zašto je Foča poznata kao raj za ljubitelje prirode.

nacionalni park sutjeska

Rafting Foča - reka Tara i Drina

Tara je jedna od najlepših reka Evrope. Sam kanjona reke Tare je pod zaštitom UNESCO-a, kao prirodno blago značajno za celu planetu. Njegova dubina dostiže čak i do 1333 m, a dugačak je 149 km. Poslednjih 25 km toka reke prolazi kroz opštinu Foča, a najbolji rafting kampovi su smešteni pokraj reke Tare i Drine. Drina nastaje spajanje reke Pive i Tare na teritoriji opštine Foče, i protiče kroz grad.

Mnogi lokalci smatraju Taru i Drinu žilama kucavicama grada, jer veliki broj ljudi živi kako od raftinga tako i od ostalih privrednih grana koje su vezane za ovu turističku atrakciju.

Rafting Foča

Rafting Foča - avantura koju ne smete propustiti

Za pravi, najbolji mogući rafting, uopšte ne mora daleko da se putuje. Sama priroda je odlučila da najbolji rafting bude baš na našim prostorima. Zbog vode, toliko čiste i bistre, reka je nazvana „Suzom Evrope“ i ovo je samo jedan od razloga zašto ćete uživati u raftingu na Tari.

Ipak nije sve u vodi, dubini ili brzini… Ima nešto i u fantastičnoj prirodi koji okružuje reku. Netaknuta priroda, privlači turiste tokom cele godine, i svakome je potrebno da pobegne od gradske vreve i da se opusti u prirodi.

Reka Tara

Pored instruktora, na splavarenje, čamcem se obično spušta još šest do devet ljudi. Mladi, stari, žene, muškarci – svi timski veslaju kroz ovaj izazov. Rafting avantutura počinje spustom na reci Tari, a nastavlja se u Drini.

Rafting Tarom

Celokupnu ponudu naših rafting aranžmana možete pogledati na sledećem linku – Rafting Tarom

Ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Telefon: 064/0029370 (Viber / WhatsApp)

Email: office@lidertravel.rs

Lider Travel Turistička agencija Novi Sad

Autor: Stević Nebojša