Rafting Tarom iskustva

Rafting Tarom iskustva

Rafting Tarom nije nešto novo, ali defitivno nije ni izvikano. Oni koji odavno uživaju u bistroj, divljoj vodi reke Tare, godinama svoje utiske sebično čuvaju, kako im niko ne bi preoteo i pokvario to divno iskustvo. Ali, zato smo tu mi da vam predstavimo i približimo tu sjajnu priču, i opišemo naša rafting Tarom iskustva.

rafting

Za pravi, najbolji mogući rafting, uopšte ne mora daleko da se putuje. Ne zato što smo na Balkanu pokušali da napravimo imitaciju nečega mnogo boljeg i skupljeg, ne ni da bismo mogli da uzmemo manje slobodnih dana, niti da bismo se sporazumevali na srpskom.

Zapravo, sama priroda je odlučila da najbolji rafting bude baš na našim prostorima! Zato je kanjon Tare napravila najdubljim u Evropi. Dubok je čak 1333m, i nalazi se medju 10  najdubljih kanjona na svetu! Voda je toliko čista, bistra i većim delom je pitka, i zbog ove stavke reka je nazvana „Suzom Evrope“.

Ipak nije sve u vodi, dubini ili brzini, ima nešto i u fantastičnoj prirodi Nacionalnog parka Durmitor, koji okružuje reku. Ova netaknuta priroda, privlači turiste sa najrazličitijih delova sveta i obezbeđuje im dozu adrenalinskog šoka, koja je svakom potreba barem jednom u životu.

Rafting iskustva

Rafting Tarom iskustva - suština raftinga

Šta je onda suština raftinga? Jednom rečju to je avantura, aktivan odmor, druženje, nova poznanstva, iskustvo. Rafting iskustvo predstavlja specifičnu kombinaciju uzbuđenja i totalne opuštencije. Ok, ovo definitivno nije bila jedna reč, već dobrih sedam-osam, ali lako smo se zaneli, a nije ni lako svesti takav doživljaj na jednu reč, pa ni rečenicu.

Na raftingu se ne razmišlja o tome koliko je jak WiFi signal i šta će se lepo uveče obući. Razmišlja se o tome ko će da ustane po gajbu piva, kojim specijalitetom da se zasladimo i koja je sledeća igra ili pesma uz koju će da se završi uzbudljiv dan.

Rafting iskustva hrana

Rafting Tarom - rafting nije opasan

Preko dana brige ipak nisu toliko naivne… Tada se razmišlja kako da ne ispadnete iz gumenog čamca koji ogromnom brzinom lomi ledene brzake divlje Tare. Naravno, samo se šalimo. Sa vama je sve vreme instruktor koji je toliko iskusan i strastven u vezi sa svojim poslom, da će vam se činiti da ima moć da ukroti i pripitomi nepredvidivu reku.

Pored instruktora, čamcem se obično spušta još šest do devet ljudi i nema odmaranja i poziranja, svi učestvuju! Mladi, stari, muški, ženski timski veslaju kroz ovaj izazov.

Rafting je extreman sport, a da li je rafting opasan? Rafting NIJE OPASAN uz odgovarajuće mere predostrožnosti. Čak i ako niste plivač to nije problem. Svi učesnici u kampu dobijaju svu neophodnu opremu za rafting!

Potpuno nova oprema najboljih svetskih proizvođača HIKO i AQUA. Svi učesnici dobijaju neoprenska odela, neoprenske čizme, koje vas štite od hladnoće, kao i prsluke i kacige. O Vašoj bezbednosti na vodi se brinu licencirani skiperi.

Rafting iskustva

Koji je najbolji period za rafting

Voda je najbrža u proleće i početkom leta, a onda se postepeno smiruje. Tako da vi za sebe možete odabrati idealan period zavisno od toga koliki ste adrenalinski zavisnik. Reka Tara je dugačka 150km, a najuzbudljivije je poslednjih 20-ak kilometara, koji se nalaze u BiH.

Kampovi su otvoreni svaki dan, a sama sezona raftinga traje od sredine aprila do kraja septembra.⁣ Možete nas posetiti svaki dan, uz prethodnu najavu. ⁣Kapacitet rafting kampova je veliki, ali vikend termini se veoma brzo popunjavaju i savetujemo vam da svoje mesto rezervište barem 2 nedelje unapred. Naravno nekad može da se desi da neko otkaže i da imamo slobodno mesto i ako nas pozovete dan, dva ranije.⁣

⁣Radnim danima su manje gužve i njih savetujemo ukoliko želite mirniji ili porodični odmor, ukoliko planirate da budete u kampu nekoliko dana. Cene radnim danima su dosta povoljnije u odnosu na vikend.⁣

Rafting iskustva

Rafting Tarom iskustva - radni dani vs vikend

Smeštaji u rafting kampovima raspolažu sa odlično opremljenom savremenom kuhinjom u kojoj se spremaju specijaliteti ovog podneblja. Cene su veoma pristupačne, za svačiji džep. Takođe je u ponudi veliki izbor veganske / vegeterijanske / pasketarianske / bezglutenske hrane. U kampu ispunjavaju sve vaše zahteve. Potrebno je samo da svoje zahteve, prilikom prijave,  najavite u agenciji.

Što se tiče noćnog provoda, koji je mnogo bitan mlađim gostima, preporučuje se dolazak u rafting kampove vikendom. Svaki petak i subotu se organizuje živa svirka i prisutan je veći broj gostiju nego radnima danima.

Ukoliko Vam je odmor na prvom mestu i možda dolazite na rafting porodično - preporuka su radni dani. Tada je manja gužva kako u kampu tako i na samoj reci. Rafting se organizuje svaki dan, i ukoliko želite da se organizuje neki drugi dan u odnosu na definisan program, rado ćemo Vam izaći u susret i pomeriti termin.

Rafting Tarom - šta videti?

Uz Taru i u njenoj okolini nalaze se još neka fantastična mesta kao što je NP Sutjeska i prašuma Perućica, glečerska jezera Zelengore, Pivsko jezero i kanjon reke Pive, Zip line, Foča i Peščane piramide, Vožnja quad-a, Kanjon Nevidio, Kanjon HrčavkeTjentište, Ostrog, i još mnogo, mnogo toga, te ukoliko ste u prilici, svoj (i više nego aktivan) odmor iskoristite u potpunosti, i kao turista i kao avanturista!

Ovo je bila naša prilika da podelimo sa vama naša rafting iskustva, i da vam dočaramo naše oduševljenje raftingom Tarom i u vama probudimo radoznalost i potrebu za uzbuđenjem. Nadamo se da smo u tome i uspeli! To svakako nije sve što treba da znate. Za detaljnije informacije o opremi za rafting, prevozu na rafting, smeštaju i svim drugim aspektima ovog sjajnog putovanja, možete pročitati na našem sajtu - rafting Tarom.

Autor: Olja Bilinović