Rafting Tarom | Česta pitanja

Rafting Tarom | Česta pitanja

Rafting Tarom - Česta pitanja. Potrudili smo da u kratkom blogu rešimo sve vaše nedoumice i odgovorimo na česta pitanja vezana za Lider Rafting Tarom

Česta pitanja - Rafting Tarom

PRIJAVA I NAČIN PLAĆANJA

1. Video sam vašu ponudu na sajtu, kako mogu da rezervišem?

Rezervaciju možete izvršiti na više načina:

a) Pozivom na jedan od navedenih brojeva:

  • +381 (0)62 855 26 60
  • +381 (0)64 00 293 70
  • +381 (0)21 544 444

b) Slanjem meja na office@lidertravel.rs

c) Dolaskom u našu poslovnicu

d) Popunjavanjem upita koji se nalazi ispod cenovnika na svakom aranžmanu (primer - UPIT FORMA RAFTING TAROM)

2. Da li uplatu moram da izvršim na vaš račun ili mogu da uplatim u vašoj poslovnici?

Uplatu možete izvršiti u poslovnici a možete i na račun, kako Vama odgovara. 

3. Da li postoji mogućnost odloženog plaćanja?

Naravno. Svi rafting aranžmani mogu biti plaćani na 6 mesečnih rata putem čekova ili administrativne zabrane. Napominjemo da za navedeni naćin plaćanja ne postoji nikakve takse niti kamate, cena je ista kao i za gotovinsko plaćanje. 

VRSTE ARANŽMANA

4. Da li su svi aranžmanu u rafting centrima vezani iskljivo za rafting?

Nisu. Najveći broj aranžmana uključuje splavarenje rekom Tarom i Drinom ali u ponudi imamo i aranžmani bez istih. Ponudu svih naših aranžmana možete pogledati na sledećem linku: rafting tarom ponuda.

PUT I PREVOZ

5. Da li je za ulazak u Republiku Srpsku (BiH) neophodan pasoš ili je moguće ući i sa ličnom kartom (za državljane Srbije)?

Za ulazak u Republiku Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu za državljane Srbije dovoljna je važeća lična karta. Maloletna lica su obavezna da putuju sa pasošem. 

6. S obzirom da se rafting centri nalaze u Bosni i Hercegovini, da li nam je potreban zeleni karton ukoliko dolazimo sopstvenim prevozom?

Nije. :) Za vozače iz Srbije od 19. oktobra 2020. godine prestala je da važi obaveza posedovanja „zelenog kartona“ prilikom ulaska motornim vozilom u Bosnu i Hercegovinu.

Za prelazak granice dovoljno je da vozilo ima tablice grada u republici Srbiji, odnosno da je registrovano u Srbiji. 

7. Da li imate organizovane polaske autobusom?

Da. Imamo organizovane polaske tokom cele sezone. Polasci iz Novog Sada i Beograda su sigurni i organizuju se svakog petka. Takođe postoji mogućnost ulaska u autubuse u pojedinim usputnim gradovima.

Najčešći termin polaska je petkom oko 15h iz Novog Sada i 16:30 iz Beograda. Svakako ćete od nas dan pred put dobiti SMS obaveštenje sa tačnim vremenom polaska i svim neophodnim informacijama za put. Povratak je u nedelju u večernjim časovima. 

Postoji i mogućnost organizovanja prevoza radnim danima na upit. 

8. Da li rafting kamp ima sopstveni parking i da li se to dodatno plaća?

Bez brige, posedujemo veliki parking, i parkiranje vašeg vozila je besplatno za sve goste. 

9. Da li je dozvoljeno pušenje u autobusu?

Pušenje nije dozvoljeno u autobusima, ali na svakom putovanju su predviđene pauze na kojima možete zadovoljiti svoje nikotinske potrebe.

10. Šta se dešava ukoliko se ne pojavim na polasku?

Ukoliko se ne pojavite na polasku naši vodiči će vas kontaktirati i ukoliko ne odgovarate na poziv ili ne mogu stupiti u kontakt sa vama smatraćemo da ste odustali od putovanja.

DOLAZAK U KAMP

11. Kada dođem u kamp, kome da se javim?

U rafting kampovima postoji recepcija na kojoj ćete se prijaviti sa svojim dokumentima. Recepcija svakog našeg rafting kampa radi non stop, 24 časa / 7 dana nedeljno. Naše ljubazno osoblje će Vas uputiti do vašeg bungalova / sobe i odgovoriti na sva Vaša pitanja. 

12. Da li se dugo čeka na ulazak u sobu / bungalov prilikom dolaska u rafting kamp?

Ne. Svesni smo da ste na raznim putovanjima ponekad čekati i po nekoliko sati na ulazak u vašu sobu, ali kod nas to nije slučaj. Kod nas ćete čekati najviše nekoliko minuta koliko je potrebno da se prijavite na recepciji. 

Iako je ulazak u sobe / bungalove predviđen posle 14:00h u iste  (uz najavu) možete ući i ranije.  

RAFTING CENTAR / BUNGALOVI / SOBE

13. Da li u okviru bungalova / sobe postoji kupatilo / grejanje?

U ponudi imamo bungalove bez kupatila ali i bungalove / sobe koje imaju sopstveno kupatilo i grejanje. U pitanju su comfort sobe iz naše ponude. Prilikom rezervacije imate mogućnost da birate da li želite bungalove / sobe sa ili bez kupatila. Bungalovi bez kupatila, odnosno standard bungalovi - (čija je cena nešto niža i koje su naši gosti zahtevali zbog maksimalnog osećaja zbližavanja sa prirodom) se nalaze na par metara od toaleta i kupaonica u kojima je higijena takođe na visokom nivou.

14. Da li rafting kampovi poseduju wi-fi?

Poseduju i besplatan je za korišćenje.

15. Imam kućnog ljubimca.. Da li može da boravi u rafting kampu sa mnom?

Da! (dolazak sopstvenim prevozom). Rafting centri poseduju i prostor predviđen za vaše ljubimce u periodu dok niste u kampu (rafting spust, izlet...) Naravno pre dolaska nam obavezno napomenite kako bismo sve organizovali.

HRANA

16. Kakva hrana se sprema u kampu?

Bilo da ste gurman ili ne, ono što vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim je neverovatna hrana na raftingu. Mnogi putnici na rafting Tarom idu verovali ili ne samo zbog hrane!

Hrana koja se priprema na raftingu je veoma zdrava, spremljena od svežih namirnica dobijenih većinski iz organskog uzgoja. U ponudi najčešće imamo specijalitete sa ovog podneblja: teletinu ispod sača sa pekarskim krompirom, pastrmku iz reke Tare, mešano meso, mesni specijaliteti, domaće pite, kolači...

17. Vegeterijanac sam / alergičan sam na gluten / Vegan sam da li možete da spremite obrok za moj režim ishrane?

Naravno, bez obzira na kom režimu ishrane ste naši iskusni kuvari će sa zadovoljstvom spremiti jela prema vašoj želji. Jedino Vas molimo da isto naglasite prilikom rezervacije ili najkasnije pre dolaska u kamp. 

RAFTING

18. Kako funkcioniše sam rafting?

U dogovoreno vreme u rafting kampu biće Vam dodeljena oprema za rafting (sigurnosni prsluk, kaciga, neoprensko odelo, neoprenske čizme...)

Opremu potom oblačite u kampu ili u svom bungalovu / sobi preko kupaćeg kostima ili preko šorca. Nakon oblačenja opreme sedate (po dogovorenom rasporedu) u naša vozila (džipove ili kombije), koji Vas voze na početnu tačku naše avanture - Brštanovicu. Nakon dolaska na početnu tačku ove uzbudljive avanture u čamce se raspoređujete prema svojim željama i u dogovoru sa našim skiperom - vodičem. Pre same avanture bićete u nekoliko minuta upoznati sa bezbednosnim pravilima i informacijama, kao i pravilima ponašanja na čamcu. 

Rafting spust okvirno traje oko 3h-4h. Rafting Tarom može trajati i nešto kraće ili duže u zavinosti od nekoliko faktora: vodostaja, odnosno brzine reke, zatim brzine veslanja, broja i dužine pauza na samoj reci. Neretko se desi da se gosti zadrže u nekoj od kafana na reci i ostanu mnogo duže od proseka… Po završetku raftinga, odnosno po dolasku u smeštaj, razdužujete opremu i presvlačite se u svoju odeću.

18. Da li mogu da ponesem telefon ili kameru na rafting?

Da. U svakom čamcu se nalazi vodonepropusna torba u koju možete ostaviti stvari koje su osetljive na vodu, kao i ostale dragocenosti. 

19. Da li u kampu postoji mogućnost rentiranja GoPro kamere?

Da. U kampu možete rentirati GoPro kameru i kupiti memorijsku karticu.

20. Prognoza vremena kaže - kiša.. Da li će rafting biti organizovan?

Da, bez brige! Rafting na kiši uvek bude nezaboravno iskustvo. Svesni smo da bi svi voleli da im za vreme rafting spusta temperatura bude 30 stepeni, ali rafting se bez ikakvih problema realizuje i po kiši. 

21. Da li deca mogu da učestvuju na raftingu?

Naravno! Ukoliko su deca mlađa od 10 godina postoje određeni preduslovi koji moraju biti ispunjeni kako bi rafting bio apsolutno bezbedan za decu. Ovo pre svega zavisi od vremenskih prilika, godišnjeg doba, brzine reke, te Vas molimo da nas pre dolaska ipak kontaktirate kako bismo Vam dali precizne informacije. 

22. Koji je minimalan broj ljudi potreban za rafting?

Bez obzira da li dolazite sami, u paru ili u većem društvu realizovanje raftinga je sigurno.⁣ U čamce ide od 6 do 10 raftera u zavisnosti od veličine čamca, težine samih učesnika, brzine reke Tare, ali to ne znači da Vi morate da skupite grupu za rafting!⁣

U našim rafting kampovima uvek ima dovoljan broj učesnika raftinga i rafting organizujemo svakog dana, Vi možete biti i sami!⁣

23. Da li je rafting opasan?

Rafting je extreman sport ali NIJE OPASAN uz odgovarajuće mere predostrožnosti.⁣ Svi naši gosti dobijaju od nas kompletnu opremu za rafting.⁣

  • Čamci koji se koriste za rafting moraju da budu registrovani, atestirani i održavni⁣
  • Skiperi moraju da imaju odgovarajuće licence i iskustvo⁣
  • Svi učesnici moraju da se pridržavaju pravila ponašanja na čamcima⁣
  • Uvek birajte registrovane rafting kampove.

24. Koji su termini za rafting?

VI BIRATE TERMIN! Kampovi su otvoreni svaki dan, a sama sezona raftinga traje od sredine aprila do kraja septembra.⁣ Možete nas posetiti svaki dan, uz prethodnu najavu. ⁣

Kapacitet naših rafting kampova je veliki, ali vikend termini se veoma brzo popunjavaju i savetujemo vam da svoje mesto rezervište barem 15-ak dana pre dolaska. Naravno nekad može da se desi da neko otkaže i da imamo slobodno mesto i ako nas pozovete dan, dva ranije.⁣

⁣Radnim danima su manje gužve i njih savetujemo ukoliko želite mirniji ili porodični odmor, ukoliko planirate da budete u kampu nekoliko dana. Cene radnim danima su dosta povoljnije u odnosu na vikend.⁣

25. Da li mi je bolje da dođem vikendom ili radnim danima?

Veoma nam je bitno da znate da je apsolutno svaki aranžman dostupan i radnim danima.

Bez obzira da li ste se odlučiči za rafting, kanjoning, hiking, vožnju kvadova, obilazak NP Sutjeska ili neku drugu aktivnost ista se 100% organizuje svakog dana u toku sezone (od aprila do polovine oktobra).

Da li je bolje doći vikendom ili radnim danima zavisi isključivo od vaših prioriteta. Dolazak u rafting centar vikendom se preporučuje mlađim gostima i svima onima kojima je na prvom mestu zabava.

Svaki vikend se organizuje živa svirka i prisutan je veći broj gostiju nego radnima danima. Boravak radnim danima preporučujemo porodicama i svima onima kojima je na prvom mestu odmor. Takođe, radnim danima su mnogo manje gužve na putu, manje je zastoja a granica se najčešće prelazi za nekoliko minuta. 

26. Do kada traje sezona? Da li realizujete rafting u septembru i oktobru?

Sezona raftinga počinje sredinom aprila, a završava se sredinom oktobra. U prvoj polovini septembra je i dalje gužva u našim smeštajima, dok je u drugoj polovini septembra mirnija atmosfera. U ovom delu godine su uz rafting veoma aktuelni i fakultativni izleti kao što su vožnja kvadova, hiking, jeep safari...