Rafting Tarom | Česta pitanja

Rafting Tarom – Česta pitanja. Potrudili smo da u kratkom blogu rešimo sve vaše nedoumice i odgovorimo na česta pitanja vezana za Lider Rafting Tarom

Česta pitanja - Rafting Tarom

1. Sviđa mi se Vaša ponuda, šta dalje?

Pretpostavljamo da ste već pogledali našu ponudu za rafting. Ukoliko niste to možete učiniti na sledećem linku: rafting tarom ponuda. Kao što vidite, imamo veoma bogatu ponudu rafting aražmana. Možete se odlučiti za neki od već definisanih programa (1 dan, 2 dana, 3 dana ili više dana, varijacije sa izletom safari ili kanjoningom…). Posebno napominjemo da su cene radnim danima niže i da imate mogućnost kreiranja sopstvenog aranžmana ukoliko Vam ne odgovara nijedan od unapred definisanih programa. Više o navedenoj opciji pogledajte na sledećem linku: Kreiraj svoj rafting aranžman. 

2. Kako da rezervišem aranžman?

Kada se odlučite za neki aranžman možete nas kontaktirati putem naše kontakt forme, putem e-maila ili na neki od brojeva telefona koje možete pronaći na istom linku. Takođe možete poslati i upit uz pomoć upit forme na svakoj ponudi. 

3. Ukoliko dolazim sopstvenim prevozom, do kada mogu da dođem u rafting kampove?

Recpcija svakog našeg rafting kampa radi non stop, 24 časa / 7 dana nedeljno. Naši putnici u najvećem procentu dolaze u popodnevnim ili večernjim časovima (u zavisnosti od grada iz koga dolazite, sa zadovoljstvom ćemo Vam preporučiti usputna mesta koja možete da posetite). Vaš bungalov / soba biće spremni već od 12:00h. Ukoliko dolazite ranije, molimo Vas da nam najavite i u iste ćete moći da uđete i ranije.

4. Da li postoji parking?

Da. Parking je obezbeđen i besplatan. Takođe je pokriven video nadzorom.

5. Kada dođem u kamp, kome da se javim?

U rafting kampovima postoji recepcija na kojoj ćete se prijaviti sa svojim dokumentima. Naše ljubazno osoblje će Vas uputiti do vašeg bungalova / sobe i odgovoriti na sva Vaša pitanja. 

6. Kako funkcioniše sam rafting?

U dogovoreno vreme u rafting kampu (najčešće kod skiperaja – mesta gde se nalazi oprema) biće Vam dodeljena oprema za rafting (sigurnosni prsluk, kaciga, neoprensko odelo, neoprenske čizme…)

Opremu potom oblačite u kampu ili u svom bungalovu / sobi preko kupaćeg kostima ili preko šorca. Kao i u svakom drugom segmentu našeg poslovanja, tako su nam i kod opreme higijena i bezbednost na prvom mestu (naglašavamo da se sva oprema posle svakog korisnika pere i dezinfikuje). Nakon oblačenja opreme sedate (po dogovorenom rasporedu) u naša vozila (džipove ili kombije), koji Vas voze na početnu tačku naše avanture – Brštanovicu.

Mi se uvek trudimo da budete u istom vozilu sa svojim društvom, ali molimo za razumevanje kada u nekom slučaju to nije moguće. Nakon dolaska na početnu tačku ove uzbudljive avanture u čamce se raspoređujete prema svojim željama i u dogovoru sa našim skiperom – vodičem. Pre same avanture bićete u nekoliko minuta upoznati sa bezbednosnim pravilima i informacijama, kao i pravilima ponašanja na čamcu. 

Rafting spust okvirno traje oko 3h-4h. Rafting može trajati i nešto kraće ili duže u zavinosti od nekoliko faktora: vodostaja, odnosno brzine reke, zatim brzine veslanja, broja i dužine pauza na samoj reci. Neretko se desi da se gosti zadrže u nekoj od kafana na reci i ostanu mnogo duže od proseka… Rafting spust se završava podno samog kampa (kampovi su na reci), što znači da je sam cilj raftinga – rafting kamp iz kojeg ste vozilima krenuli na rafting. Nakon što stignete u smeštaj, razdužujete opremu i presvlačite se u svoju odeću.

7. Da li mogu da ponesem telefon ili kameru na rafting?

Da. U svakom čamcu se nalazi vodonepropusna torba u koju možete ostaviti stvari koje su osetljive na vodu, kao i ostale dragocenosti. 

8. Da li u kampu postoji mogućnost rentiranja GoPro kamere?

Da. U kampu možete rentirati GoPro kameru i kupiti memorijsku karticu.

9. Da li postoji kupatilo u bungalovu / sobi?

Skoro svi naši bungalovi / sobe poseduju sopstveno kupatilo i grejanje. Prilikom rezervacije imate mogućnost da birate da li želite bungalove / sobe sa ili bez kupatila.

Bungalovi bez kupatila (čija je cena nešto niža i koje su naši gosti zahtevali radi autentičnosti) se nalaze na nekoliko metara od toaleta i kupaonica u kojima je topla voda obezbeđena 24h dnevno. Higijena je na izuzetno visokom nivou. 

10. Da li postoji sef?

Sve svoje dragocenosti možete besplatno ostaviti u sefu koji se nalazi na recepciji. Neke sobe / bungalovi imaju sopstveni sef. 

11. Da li rafting kampovi poseduju wi-fi?

Poseduju i besplatan je za korišćenje.

12. Najavili su kišu u terminu mog dolaska, da li će se organizovati rafting?

Da, bez brige! Rafting na kiši uvek bude nezaboravno iskustvo. Svesni smo da bi svi voleli da im za vreme rafting spusta temperatura bude 30 stepeni, ali rafting se realizuje i po lošijem vremenu. Ukoliko je u pitanju nevreme ili jak pljusak, svakako ćemo sačekati da prođe, ali prolećne / letnje kiše nisu prepreka za održavanje raftinga. Ukoliko se očekuje lošije vreme u kampu možete dobiti anorak jakne (nepropusne jakne za kišu).

13. Da li mogu da povedem svog ljubimca u kamp?

Da! (dolazak sopstvenim prevozom). Smeštaj je pet friendly i sa oduševljenjem ćemo ugostiti Vašeg ljubimca. Posedujemo i boksove sa kućicama za vaše ljubimce dok ste Vi na raftingu. Najava i odobrenje je obavezno!

14. Nisam plivač, da li mogu da učestvujem na raftingu?

Možete. Razumemo da imate strah, ali za učestvovanje na raftingu nije preduslov da budete plivač. Od nas dobijate svu neophodnu opremu za rafting (prsluke, neoprenska odela, čizme, kacige…) Posedujemo potpuno novu opremu najboljih svetskih proizvođača HIKO i AQUA. Sa vrhunskom opremom i sjajnim licenciranim skiperima vaš strah kao neplivača će praktično nestati. 

15. Da li deca mogu da učestvuju na raftingu?

Naravno! Rafting je sasvim bezbedan za decu školskog uzrasta. Ukoliko je reka mirnija na rafting mogu ići i mlađa deca. Svu prethodno navedenu bezbednosnu opremu posedujemo i za mališane. Jedan od preduslova učestvovanja dece na raftingu je da imaju obaveznu pratnju jednog punoletnog pratioca. Napominjemo da su u rafting kampovima angažovani profesionalci sa više od 1000 časova na reci i da nam je bezbednosti svih učasnika na prvom mestu. Ukoliko dolazite sa detetom preporučujemo da nas kontaktirate pre samog dolaska da još jednom proverimo sve detalje.

16. Koji je minimalan broj ljudi potreban za rafting?

Bez obira da li dolazite sami, u paru ili u većem društvu realizovanje raftinga je sigurno.⁣ U čamce ide od 6 do 10 raftera u zavisnosti od veličine čamca, težine samih učesnika, brzine reke Tare, ali to ne znači da Vi morate da skupite grupu za rafting!⁣ U našim rafting kampovima uvek ima dovoljan broj učesnika raftinga i rafting organizujemo svakog dana, Vi možete biti i sami!⁣

17. Da li je rafting opasan?

Rafting je extreman sport ali NIJE OPASAN uz odgovarajuće mere predostrožnosti.⁣ Svi naši gosti dobijaju od nas kompletnu opremu za rafting.⁣
⁣- Čamci koji se koriste za rafting moraju da budu registrovani, atestirani i održavni⁣
– Skiperi moraju da imaju odgovarajuće licence i iskustvo⁣
– Svi učesnici moraju da se pridržavaju pravila ponašanja na čamcima⁣
– Uvek birajte registrovane rafting centre.

18. Da li treba da ponesem svoju hranu i piće? Imam specijalan režim ishrane?

Ne treba. Smeštaj raspolaže sa odlično opremljenom kuhinjom u kojoj (po veoma pristupačnim cenama) spremamo specijalitete ovog podneblja. Molimo Vas da ne unosite svoju hranu / piće. U ponudi takođe imamo veliki izbor veganske, vegeterijanske i bezglutenske hrane.. Molimo Vas da svoje zahteve najavite prilikom rezervacije ili najkasnije prilikom dolaska u naš rafting centar i biće nam zadovoljstvo da spremimo hranu prema vašoj želji.

19. Da li treba da nosim svoju posteljinu?

Ne. Posteljina je obezbeđena za svakog gosta.

20. Da li treba da nosim sredstva lične higijene?

Poželjno je da ponesete svoja sredstva lične higijene, ali ukoliko se desi da ste zaboravili da ih ponesete, nemojte da brinete, mi ćemo ih obezbediti. Fen i peglu za odeću možete pozajmiti na recepciji.

21. Koji su termini za rafting?

VI BIRATE TERMIN! Kampovi su otvoreni svaki dan, a sama sezona raftinga traje od sredine aprila do kraja septembra.⁣ Možete nas posetiti svaki dan, uz prethodnu najavu. ⁣Kapacitet naših kampova je veliki, ali vikend termini se veoma brzo popunjavaju i savetujemo vam da svoje mesto rezervište barem 2 nedelje unapred. Naravno nekad može da se desi da neko otkaže i da imamo slobodno mesto i ako nas pozovete dan, dva ranije.⁣
⁣Radnim danima su manje gužve i njih savetujemo ukoliko želite mirniji ili porodični odmor, ukoliko planirate da budete u kampu nekoliko dana. Cene radnim danima su dosta povoljnije u odnosu na vikend.⁣

22. Da li mi je bolje da dođem vikendom ili radnim danima?

Veoma nam je bitno da znate da je apsolutno svaki aranžman dostupan i radnim danima.

Bez obzira da li ste se odlučiči za rafting, kanjoning, hiking, vožnju kvadova, obilazak NP Sutjeska ili neku drugu aktivnost ista se 100% organizuje svakog dana u toku sezone (od aprila do polovine oktobra).

Da li je bolje doći vikendom ili radnim danima zavisi isključivo od vaših prioriteta. Dolazak u rafting centar vikendom se preporučuje mlađim gostima i svima onima kojima je na prvom mestu zabava. Svaki vikend se organizuje živa svirka i prisutan je veći broj gostiju nego radnima danima. Boravak radnim danima preporučujemo porodicama i svima onima kojima je na prvom mestu odmor. Takođe, radnim danima su mnogo manje gužve na putu, manje je zastoja a granica se najčešće prelazi za nekoliko minuta. 

23. Da li je za ulazak u Republiku Srpsku (BiH) neophodan pasoš ili je moguće ući i sa ličnom kartom (za državljane Srbije)?

Za ulazak u Republiku Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu za državljane Srbije dovoljna je važeća lična karta. Maloletna lica su obavezna da putuju sa pasošem. 

24. Do kada traje sezona? Da li realizujete rafting u septembru i oktobru?

Sezona raftinga počinje sredinom aprila, a završava se sredinom oktobra. U prvoj polovini septembra je i dalje gužva u našim smeštajima, dok je u drugoj polovini septembra mirnija atmosfera. U ovom delu godine su uz rafting veoma aktuelni i fakultativni izleti kao što su vožnja kvadova, hiking, jeep safari…