Rafting Tarom | Česta pitanja 

Rafting Tarom – Česta pitanja. Potrudili smo da u kratkom blogu rešimo sve vaše nedoumice i odgovorimo na česta pitanja vezana za Lider Rafting Tarom

Česta pitanja - Rafting Tarom

1. Zainteresovan / a sam za rafting, šta dalje?

Predlažemo Vam da pogledate ponudu aranžmana. Cene svakog aražmana su istaknute u tabeli ispod naziva programa. Kako je smeštaj raspoređen u 3 kategorije (STANDARD, COMFORT i SUPERIOR) tako imate različite cene za svaku kategoriju. Cene radnim danima su niže do 35 % ! Napominjemo da uvek možete sami kreirati aranžman ukoliko Vam ponuđeni ne odgovaraju. Više o navedenoj opciji pogledajte na sledećem linku: Kreiraj svoj aranžman. Kada se odlučite za neki aranžman kontaktirajte nas na neki od brojeva telefona ili na naš e-mail a takođe rezervaciju možete izvršiti i preko našeg rezervacionog sistema na sajtu.

S obzirom da se po kvalitetu usluge nalazimo u samom vrhu ove oblasti naši kapaciteti su veoma često popunjeni pa Vas molimo da se pre dolaska obavezno najavite. Nekada je dovoljno i dan-dva pred dolazak, ali veoma često smo popunjeni ako nas pozovete i 15 dana ranije. Zbog ovoga preporučujemo da praktikujete rezervaciju 15-20 dana pre dolaska. Ovo se odnosi na dane vikenda. Radnim danima su manje gužve tako da većinom imamo slobodnih mesta i radnim danima odobravamo popust. Ipak, uvek savetujemo da nas kontaktirate, možda se baš u terminu koji Vam odgovara oslobodilo mesto.

2. Kako da rezervišem?

Kontaktirajte nas – putem broja telefona, putem mejla, upita na sajtu ili ličnim dolaskom u našu poslovnicu. 

3. Ukoliko dolazim sopstvenim prevozom, do kada mogu da dođem u rafting kampove?

Praksa je pokazala da naši putnici dolaze uglavnom u poslepodnevnim / večernjim satima ali to ne mora da bude pravilo, Vaš bungalov / soba je spreman od 12:00h a ukoliko imate potrebu, u skladu sa našim dogovorom u sobe / bungalove možete ući i ranije. Takođe, u svoje sobe / bungalove možete ući i kasnije. Rafting kampovi su otvoreni 24/7h i možete doći u bilo koje doba.

4. Kome da se javim prilikom dolaska?

U rafting kampovima postoji recepcija na kojoj ćete se prijaviti sa svojim dokumentima. Naše ljubazno osoblje će Vam odgovoriti na sva eventualna pitanja.

5. Koja je procedura samog raftinga?

Prilikom dolaska u naš rafting kamp neophodno je da se javite na recepciji i ostavite svoja lična dokumenta. Podaci iz ličnih isprava su nam neophodni zbog prijave Vašeg boravka kao i spiskova učesnika raftinga. Naravno, dokumenta Vam se vraćaju prilikom završetka raftinga. Na određenom mestu u rafting kampu tzv. skiperaju biće Vam podeljena oprema za rafting. Sve što je nophodno za rafting dobijate na korišćenje od nas.

Opremu oblačite u svojoj sobi / bungalovu preko kupaćeg kostima ili preko šorca, bitno je da imate što manje odeće na sebi. Napominjemo da se sva oprema posle svakog korisnika pere i dezinfikuje, higijena i bezebednost su nam na prvom mestu. Zatim (po istaknutm rasporedu) sedate u naše džipove / kombije (koji su numerisani) i odlazite na početnu tačku ove avanture-Brštanovicu. Naglašavamo da se raspored odnosi samo na vozila koja Vas voze od rafting centra do početne tačke raftinga.

Mi se trudimo da ste uvek u istom vozilu sa svojim društvom ali nekad je to nemoguće ostvariti. Nakon dolaska na početnu tačku ove uzbudljive avanture u čamce se raspoređujete shodno svojim željama i u dogovoru sa skiperom-vodičem. Nakon kratkog brifinga o sigurnosti i pravilima ponašanja na čamcu Vaša avantura počinje. Sam rafting traje oko 3h-4h, što u mnogo čemu zavisi od Vašeg angažovanja u čamcu tj. veslanja, vodostaja odnosno brzine reke Tare, broja pauza na samoj reci, dogovora vaših saputnika itd… Spust završavate u podnožju rafting kampa, što znači da se Vaš smeštaj nalazi na samom cilju raftinga, nakon čega razdužujete svoju opremu i presvlačite se u svoju odeću.

6. Najavili su kišu u terminu mog dolaska, da li će se organizovati rafting?

Da! I obećavamo odličan provod. Razumemo da možda niste tako zamišljali spust ali rafting se održava i po lošijem vremenu. Naravno ukoliko je u pitanju obilni pljusak, sačekaćmo da prođe i krenuti u avanturu, ali prolećni / letnji pljuskovi nisu prepreka za održavanje raftinga. Od nas dobijate svu neophodnu opremu za rafting, takođe posedujemo i anorak jakne (nepropusne jakne za kišu).

7. Da li postoji kupatilo u bungalovu / sobi?

Da! Skoro svi naši bungalovi / sobe poseduju sopstveno kupatilo. Takođe skoro svi bungalovi / sobe poseduju grejanje. U okviru rafting kampa postoji nekoliko bungalova bez kupatila (standard), koje su naši gosti zahtevali radi autentičnosti. Bungalovi bez kupatila se nalaze na samo nekoliko metara od objekta sa mokrim čvorom, gde je obezbeđena topla voda 24h dnevno kao i besprekorno higijensko održavanje.

8. Da li postoji parking?

Da. Parking je besplatan, obezbeđen i pokriven video nadzorom. Vaša vozila su bezbedna kod nas.

9. Da li postoji sef?

Neke sobe / bungalovi poseduju sef. Sve svoje dragocenosti možete besplatno ostaviti u našem sefu na recepciji.

10. Da li postoji wifi?

Postoji i besplatan je za korišćenje svim gostima.

11. Da li mogu da povedem svog ljubimca sa sobom?

Da, naravno (dolazak sopstvenim prevozom). Smeštaj je pet friendly i sa oduševljenjem ćemo ugostiti Vašeg ljubimca. Takođe imamo obezbeđene boksove sa kućicama za vaše ljubimce dok ste Vi na raftingu. Najava i odobrenje je obavezno!

12. Da li treba da ponesem svoju hranu i piće? Na specijalnom režimu ishrane sam?

Ne. Smeštaj raspolaže sa odlično opremljenom savremenom kuhinjom u kojoj spremamo specijalitete ovog podneblja, po veoma pristupačnim cenama. Molimo Vas da ne unosite svoju hranu / piće. Takođe je u ponudi veliki izbor veganske / vegeterijanske / pasketarianske / bezglutenske hrane (znamo razliku između njih) i biće nam zadovoljstvo da ispunimo Vaše zahteve. Molimo Vas da svoje zahteve najavite prilikom rezervacije ili najkasnije prilikom dolaska u naš rafting centar.

13. Da li treba da nosim svoju posteljinu? Sredstva lične higijene?

Posteljina je obezbeđena i obavezno se menja se posle svakog gosta. Poželjno je da ponesete svoja sredstva lične higijene, ali ukoliko zaboravite ne brinite, mi ćemo ih obezbediti. Na recepciji možete pozajmiti fen kao i peglu za odeću.

14. Nisam plivač, da li mogu da učestvujem na raftingu?

Naravno. Razumemo Vaš strah, ali nije neophodno da budete plivač. Svi učesnici od nas dobijaju svu neophodnu opremu za rafting! Posedujemo potpuno novu opremu najboljih svetskih proizvođača HIKO i AQUA. Svi učesnici dobijaju neoprenska odela, neoprenske čizme, prsluke kao i kacige. O Vašoj bezbednosti na vodi se brinu licencirani skiperi.

15. Da li deca mogu da učestvuju na raftingu?

Da! Rafting je sasvim bezbedan za decu školskog uzrasta. Posedujemo svu neophodnu opremu za decu. Deca mogu da učestvuju na rafting uz obaveznu pratnju jednog punoletnog pratioca. Svakako nas obavezno kontaktirajte pre eventualnog dolaska da još jednom proverimo sve detalje. Bezbednost svih učesnika stavljamo na prvo mesto.

16. Koji je minimalan broj ljudi potreban za rafting?

Ne postoji minimalan broj ljudi.⁣ U čamce ide od 6 do 10 raftera u zavisnosti od veličine čamca, težine samih učesnika, brzine reke Tare, ali to ne znači da Vi morate da skupite grupu za rafting!⁣ U našim rafting kampovima uvek ima dovoljan broj učesnika raftinga i rafting organizujemo svakog dana, Vi možete biti i sami!⁣

17. Da li je rafting opasan?

Rafting je extreman sport ali NIJE OPASAN uz odgovarajuće mere predostrožnosti.⁣ Svi naši gosti dobijaju od nas kompletnu opremu za rafting.⁣ ⁣- Čamci koji se koriste za rafting moraju da budu registrovani, atestirani i održavni⁣ – Skiperi moraju da imaju odgovarajuće licence i iskustvo⁣ – Svi učesnici moraju da se pridržavaju pravila ponašanja na čamcima⁣ – Uvek birajte registrovane rafting centre ⁣

18. Koji su termini za rafting?

VI BIRATE TERMIN! Kampovi su otvoreni svaki dan, a sama sezona raftinga traje od sredine aprila do kraja septembra.⁣ Možete nas posetiti svaki dan, uz prethodnu najavu. ⁣Kapacitet naših kampova je veliki, ali vikend termini se veoma brzo popunjavaju i savetujemo vam da svoje mesto rezervište barem 2 nedelje unapred. Naravno nekad može da se desi da neko otkaže i da imamo slobodno mesto i ako nas pozovete dan, dva ranije.⁣ ⁣Radnim danima su manje gužve i njih savetujemo ukoliko želite mirniji ili porodični odmor, ukoliko planirate da budete u kampu nekoliko dana. Cene radnim danima su dosta povoljnije u odnosu na vikend.⁣

19. Da li mogu da ponesem telefon ili kameru na rafting?

Da. U svakom čamcu se nalazi vodonepropusna torba u koju možete ostaviti stvari koje su osetljive na vodu, kao i ostale dragocenosti. 

20. Da li u kampu postoji mogućnost rentiranja GoPro kamere?

Da. U kampu možete rentirati GoPro kameru i kupiti memorijsku karticu. 

21. Da li mi je bolje da dođem vikendom ili radnim danima?

Veoma nam je bitno da znate da je apsolutno svaki aranžman dostupan i radnim danima.

Bez obzira da li ste se odlučiči za rafting, kanjoning, hiking, vožnju kvadova, obilazak NP Sutjeska ili neku drugu aktivnost ista se 100% organizuje svakog dana u toku sezone (od aprila do polovine oktobra).

Da li je bolje doći za vikendom ili radnim danima zavisi isključivo od vaših prioriteta. Dolazak u rafting centar vikendom se preporučuje mlađim gostima i svima onima kojima je na prvom mestu zabava. Svaki vikend se organizuje živa svirka i prisutan je veći broj gostiju nego radnima danima. Boravak radnim danima preporučujemo porodicama i svima onima kojima je na prvom mestu odmor. Takođe, radnim danima su mnogo manje gužve na putu, manje je zastoja a granica se najčešće prelazi za nekoliko minuta. 

22. Da li je za ulazak u Republiku Srpsku (BiH) neophodan pasoš ili je moguće ući i sa ličnom kartom (za državljane Srbije)?

Za ulazak u Republiku Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu za državljane Srbije dovoljna je važeća lična karta. Maloletna lica su obavezna da putuju sa pasošem. 

23. Do kada traje sezona? Da li realizujete rafting u septembru i oktobru?

Sezona raftinga počinje sredinom aprila, a završava se sredinom oktobra. U prvoj polovini septembra je i dalje gužva u našim smeštajima, dok je u drugoj polovini septembra mirnija atmosfera. U ovom delu godine su uz rafting veoma aktuelni i fakultativni izleti kao što su vožnja kvadova, hiking, jeep safari…