Rafting Tarom izleti koje ne smete propustiti

Odlazak na rafting Tarom je, bez ikakve sumnje, avantura koju ćete prepričavati ceo život. Osim samog raftinga, koji je priča za sebe, prilikom posete našim kampovima imaćete mogućnost da vidite i iskusite neverovatne prirodne lepote i avanture u neposrednoj blizini. U rečenicama koje slede predstavićemo Vam, koji su to najbolji rafting Tarom izleti koje ne smete propustiti, dok ste na ovom prelepom putovanju.

Rafting Tarom izleti

Rafting Tarom izleti

1. Nacionalni park Sutjeska i prašuma Perućica

Nacionalni park Sutjeska

Nacionalni park Sutjeska je najstariji i najveći NP u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Deo NP čini poslednja sačuvana prašuma u Evropi – Perućica. Prostire se na 17.000 ha, a preko od 70 % pokriveno je šumama, dok ostatak čine livade, pašnjaci i goleti.

Park je osnovan 1962. godine i najveći je i najstariji proglašeni nacionalni park u Bosni i Hercegovini. Razlog za proglašenje NP se više temeljila na tome da je to mesto istorijskih bitaka, a ne nažalost radi samog očuvanja prirode. Između 1952. - 1954. godine prašuma Perućica, koja je u sastavu NP proglašena je za prirodni rezervat pod zaštitom države.

NP SUTJESKA

Perućica

Na području opštine Foča u Bosni i Hercegovini, u srcu parka smešten je i strogi prirodni rezervat Perućica (1.434 ha), jedna od poslednjih očuvanih prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja Nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija i uplitanje čoveka.

Park je osnovan 1962. godine i najveći je i najstariji proglašeni nacionalni park u Bosni i Hercegovini. Razlog za proglašenje NP se više temeljila na tome da je to mesto istorijskih bitaka, a ne nažalost radi samog očuvanja prirode. Između 1952. - 1954. godine prašuma Perućica, koja je u sastavu NP proglašena je za prirodni rezervat pod zaštitom države.

Prašuma, koju se prostire na oko 1500 ha površine stara je prema nekim procenama oko 20.000 godina. Poslednja sačuvana prašuma Evrope dugačka je oko 6 kilometara, a širine je oko 3 kilometra. Perućicu zbog svoje vegetacije i prirodnog blaga često nazivaju i "Pluća Evrope". Živi svet prašume izražen kroz vegetaciju je veoma raznovrstan i bogat.

https://www.youtube.com/watch?v=Ks3kbDSFjqE

U okviru NP Sutjeska, strogog prirodnog rezervata, zaštićena su, pored bukve, jele i smrče, jos i subalpske bukve, planinski javor, subalpska smrča, te vegetacija bora krivulja i planinska travnjačka vegetacija.

Ukoliko sebe smatrate ljubiteljem prirode, sa sigurnošću vam možemo reći da je obilazak ove predivne i jedine prašume u Evropi ispunjenje sna svakog prirodnjaka. NP obiluje prelepim izumima prirode, netaknutih i nepokvarenih od strane čoveka, a jedan takav prizor je i Skakavac, 70 metara visok vodopad koji se nalazi u samom srcu ove prašume.

Rafting Tarom izleti

2. Peščane piramide u Miljevini

Kada ste već u opštini Foče, u selu Miljevini , na 14km udaljenosti, nalazi se jedinstveni prirodni fenomen poznat kao peščane piramide. Nastale su erozijom tla, kao posledica sprege mrazeva, letnjih vrućina i jakih vetrova, i ove izvajane figure piramidalnog oblika podsećaju na one u "Bašti Bogova" u Koloradu.

Proces erozije traje i dan danas, tako da ove piramide nisu u opasnosti od nestajanja, već naprotiv – samo rastu! Na ovom mestu sigurni smo da ćete osim toga što ćete svim Vašim čulima prirediti uživanje, napraviti i sjajne fotografije za Vaš album uspomena.

3. Jezera Zelengore

Nakon što posetite Perućicu i peščane piramide, nastavite iz Foče u pravcu Tjentišta, i obiđite neko od prelepih jezera planina Zelengore.

Crno jezero 

Rafting Tarom izleti

Nalazi se na 1500 metara nadmorske visine, najveće dubine 4 metra.

Bijelo jezero

Rafting Tarom Izleti

Nalazi se na 1450 metara nadmorske visine, dubine je 3,8 metara, i kada vreme dozvoli, ovo jezero pogodno je i za kupanje.

4. Pivsko jezero, Crna Gora

Nikad dosta jezera, ako se nalazite u ovako prelepim i očuvanim delovima prirode. Iz tog razloga nastavite svoj put prema opštini Plužine, na severozapadu Crne Gore i posetite prelepo Pivsko jezero. Ovo veštačko jezero ima najveći rezervoar pitke vode na Balkanu.

Jezero je napravljeno  pregrađivanjem kanjona reke Pive, izgradnjom brane visoke 220m. Nastankom jezera potopoljeno je staro naselje Plužine, kao i manastir Piva, koji je kasnije premešten na novu lokaciju. Danas ovo jezero predstavlja glavni energetski potencijal Crne Gore i koristi se za potrebe hidroelektrane Piva.

https://www.youtube.com/watch?v=egeBn_20sP8

Na Pivskom jezeru dozvoljeno je pecanje, pa ako ste ljubitelj ovog sporta sigurni smo da ćete ovde posebno uživati. Čak i da nikada pre niste posetili Pivsko jezero, zasigurno je da ste čuli po čemu je čuveno ili ste videli fotografije te smaragdno-zelene vode koja Vam je sigurno ostala u sećanju.

Pivsko jezero se nalazi u Plužinama, na teritoriji Crne Gore, što je od našeg kampa udaljeno svega par kilometara, tako da je dostupno svim našim posetiocima koji žele da dožive ovo nezaboravno iskustvo.

5. Andrićgrad

Andrićgrad

U povratku ka Srbiji, završite Vašu avanturu na najlepši način i posetite ovaj kulturni centar, i etno selo koje se nalazi na ušću reka Rzav i Drine u Višegradu. Idejni tvorac ove atrakcije je poznati režiser Emir Kusturica. Ovo mesto je otvoreno za posetioce na Vidovdan, 28. 06. 2014. godine i od tada ne prestaje da oduševljava sve one koji mu dođu u posetu.

https://www.youtube.com/watch?v=mWS6kH1V5UY

Andrićgrad je grad izgrađen od kamena i u njemu se nalazi oko pedeset objekata, između ostalih i gradsko pozorište, gradska uprava, moderni bioskop, akademija lepih umetnosti, zgrada Andrićeve gimnazije i mnogi drugi objekti. Ono što je takođe zanimljivo jeste da je 2016. godine ovde otvorena i Akademija umetnosti za školovanje glumaca, reditelja, i ostalih srodnih zanimanja.

6. Zip line

Zip line avantura je veoma popularna poslednjih godina, ali nije uvek služila kao vid adrenalina i zabave. Funkcija i uloga zipline-a se vremenom razvila od brzog načina prevoza, preko naučnoistraživačkog alata, do zaštitnog znaka avanturističkog turizma. Zipline postoji u mnogim delovima sveta, a ono što je najbliže nama je zip line iznad Pivskog jezera. 

Zip line se nekada koristio za prevoz ljudi i hrane preko reka i nepristupačnih terena, tamo gde nije bilo moguće izgraditi most ili drugi prilaz. Danas se zip line najviše koristi u adrenalinsko-zabavne svrhe.

Jedan zip line se nalazi u neposrednoj blizini kampa, preko kanjona reke Drine, dok se drugi nalazi u Crnoj Gori iznad Pivskog jezera. Dužina Zip Line-a iznad Pivskog jezera je 1400 metara, što ga čini najvećim zip line-om na ovim prostorima.

zip line

7. Vožnja quadova

Ako želite da okusite vožnju prirodom i da osetite pravu Off road avanturu, onda je ovaj izlet prava stvar za Vas. Isprobajte jedan od naših quad-ova i provozajte se u jednočasovnoj avatnuri netaknutom prirodom pokraj same reke Drine i Tare.

Uživajte u pogledu (sa visine) na kanjon reke Tare, napravite nezaboravne fotografije, doživite jedinstveno iskustvo i udahnite vazduh punim plućima. Jedan od najbitnijih razloga zašto se gosti odlučuju za vožnju quadova je nezaboravna avantura, koja pored adrenalina, nudi uživanje u prelepim pejzažima koje pruža ovaj predeo.

Vožnja Kvadova

8. Rafting Tarom izleti - Paintball

Paintball je taktička sportska igra koja predstavlja simulaciju kratkih vatrenih kontakata, na ograničenom prostoru. Neki smatraju da su prvi igrači paintball-a bili američki kauboji stočari koji su se igrali rata markerima za obeležavanje goveda.

Posle njih igru su nastavili američki šumari koji su za borbu među sobom koristili pucaljke sa bojom koja se koristila za označavanje stabala za rušenje (inače, jako slične onima koje se danas koriste u rekreacijske svrhe).

U našem kampu imate mogućnost da se okušate u ovoj zanimljivoj simulaciji sa svojim prijateljima i naravno potrudite se da izadjete kao pobednik. :) 

paintball

9. Kanjon Nevidio

Kanjon Nevidio se nalazi u Crnoj Gori. Lokalni meštani često ga nazivaju još i – Nevidibog. Ovo ime potiče iz prošlosti, kada je kanjon bio nedostupan ljudima

Ovaj izlet je na vrhu naše liste "rafting Tara izleti koje ne smete propustiti". Naši putnici koji žele još više adrenalina nakon raftinga Tarom odlučuju se za ovaj odličan izlet i sjajnu avanturu.

kanjoning nevidio rafting izleti

Ušuškan i sakriven među stenama i sakriven od očiju javnosti, na dosta teškom i nepristupačnom terenu dugo je izazivao pažnju prvenstveno lokalaca. Znatiželju su pokušavali da razbiju pojedinci, ali pravih ekspedicija zapravo da nije ni bilo. Prvi pravi i ozbiljni pokušaji su nažalost bili neuspešni. Kanjon je sve do 1965. godine bio poslednji neosvojen kanjon Evrope.

1965. godine su, članovi planinarskog društva iz Nikšića, iako sa dosta oskudnom i za to vreme ne previše modernom opremom, prvi su prošli kroz ovaj kanjon. Oni su svetu poslali sliku ovog dragulja među kanjonima. Kanjon Nevidio u svojoj dužini od 2 km zaista krije divlju i zapanjujuću lepotu.

https://www.youtube.com/watch?v=mjmQRtOgezQ

Danas je kanjon Nevidio jedna od najtraženijih atrakcija iz raznolike turističke ponude ovog kraja. Ovaj skriveni biser Crne Gore, sa svojom lepotom tesnaca, malih vodopada, penušavih bukova je svakako jedan od obaveznih destinacija ukoliko ste avanturista i u potrazi za dodatnim adrenalinom.

Naravno odlazak u kanjon se nikako ne preporučuje bez iskusnog vodiča. Sama fizička spremnost nije presudan faktor, ali je ipak potrebna za kanjoning.

10. Kanjoning Hrčavka

Za sve one koji žele da osete dodatni adrenalin nakon raftinga Tarom, naša preporuka je Kanjoning Hrčavka. Hrčavka je najveća pritoka Sutjeske, nalazi se na planini Zelengori. Sa prelepe planine Zelengore Hrčavka se  spušta i uliva u Sutjesku. Čitavim svojom tokom protiče kroz Nacionalni park Sutjeska. Izvire između planinskih vrhova Zelengore koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1800-2000 m. Neki od vrhova su; Orlovača, Planika, Ljubina foba i Kozja strana.

Rafting Tarom Izleti

Kanjon Hrčavke uz kanjon Nevidio su poslednji osvojeni kanjoni u Evropi. Za posetioce je otvoren tek 2014. godine i definitivno je skriveni dragulj Bosne i Hercegovine.

11. Jednodnevni izlet u Sarajevo

Glavni grad BiH, je zaista teško opisati rečima, ali mi smo za Vas spremili mogućnost da obiđete Sarajevo, u nadi da ćete kroz jednodnevni obilazak ovog grada osetiti njegovu magiju.

Ovaj grad je znatno teže nego opisati nego bilo koji grad koji ste posetili do sad. Možda je to zbog pomešanih emocija koje se u svima nama bude na pomen Sarajeva – S jedne strane gorčina zbog burne sudbine, a s druge, neka toplina oko srca i radost, kada pomislimo na taj grad “meraka” i grad gde se istok sastaje sa zapadom!

putovanje sarajevo

Sarajevo je uvek bilo, pogotovo pre rata u bivšoj Jugoslaviji, vrlo kulturno mešan grad, nadaleko poznat kao Evropski Jerusalim. Na vrlo kratkoj razdaljini nailazite na pravoslavne i katoličke crkve, sinagoge i džamije.

https://www.youtube.com/watch?v=uPyJTimiM4I

Dok je Sarajevo uveliko imalo tramvaj na električni pogon, u prestonici Austrougarske monarhije, Beču još uvek su tramvaj pokretali konji. Sarajevo je bilo prvi grad Balkana i Srednje Evrope sa tramvajskim saobraćajem. Gostprimstvo Sarajlija je nadaleko poznato, a njihova uslužnost i prijateljska nastrojenost prema turistima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

12. Jednodnevni izlet u Trebinje

Jednodnevni izlet u Trebinje je odlična prilika da istražite, po mnogima, najlepši srpski grad. Trebinje je grad u Republici Srpskoj, smešten na obali reke Trebišnjice, podno planine Leotar u istočnoj Hercegovini. Iako je reč o relativno malom mestu, Trebinje je veoma živ grad poznat po festivalima, muzici i noćnom životu.

https://www.youtube.com/watch?v=934a3PP01BE

Neki kažu da je to jedan od najlepših gradova Republike Srpske, koji se još naziva gradom sunca i platana. Trebinje je ekonomsko i kulturno sedište istočne Hercegovine.

Trebinje Nova godina

13. Foto safari, hajking i jahanje konja

Želite da provedete jedan dan u prirodi, da uživate u svim blagodetima koje nam je priroda podarila. Foto safari, hajking i jahanje konja je izlet zamišjen kao kombinacija hajkinga kroz prirodu i posetu jahačkom klubu. Naravno u samom odlasku i povratku sa izleta pravićemo pauze kako biste mogli da napravite odlične fotografije za uspomenu i naravno za instagram :)

JAHANJE KONJA

Ukoliko želite da se upustite u rafting avanturu, celokupnu ponudu možete pogledati na sledećem linku - Rafting Tarom 2023

Ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Telefon: 064/0029370 (Viber/WhatsApp

Email: office@lidertravel.rs