Reka Tara

U našoj neposrednoj blizini, iako mi toga nismo svesni, nalazi se prava lepota i nebrušeni prirodni dijamant. U pitanju je prelepa reka Tara i najdublji kanjon u Evropi – kanjon reke Tare.

Reka Tara

Pre nego što počnemo da pišemo o prema mnogima najlepšoj reci na ovim prostorima, da odmah razjasnimo, planina i reka Tara nisu isto! 

Reka Tara, je granična reka između Republike Srpske i Crne Gore. Rafting kampovi se nalaze u Republici Srpskoj, na nekih 20 kilometara od grada Foče. Najuzbuljiviji i najatraktvniji deo raftinga je poslednjih 25km toka reke Tare, pre nego što ona zajedno sa Pivom, “pravi” Drinu.
⁣⁣
Planina Tara se nalazi u zapadnoj Srbiji, relativno blizu Užica,Zlatibora,Bajine Bašte. Od planine Tare do reke Tare i rafting kampova imate imate oko 2,5h vožnje, tako da ako ste odseli na ovoj planini, možete i da skoknete da se upoznate sa prelepom prirodom u kanjonu reke Tare i da se oprobate na raftingu.

Reka Tara

Što se tiče kanjona reke Tare, njegova dubina dostiže čak i do 1333m, a dugačak je 149km. Kanjon Tare je i pod zaštitom UNESCO-a, kao prirodno blago značajno za celu planetu. Treba reći da je Tara ispunila čak tri uslova za prijem u UNESCO: geološki, hidrološki i biološki fenomen (za upis u listu dovoljan je samo jedan). U samom kanjonu se krije preko osamdeset pećina, koje su još uvek relativno istražene, a u nekima su pronadjeni tragovi praistorijski ljudi. Ovaj kanjon je svakako jedna spečificna lokacija, koja još uvek čeka da bude potpuno istražena, a sa svojom specifičnom florom i faunom opet dokazuje da je posebna u svakom smislu.

Reka TaraNe vredi pričati o Tari, a ne spomenuti impozantni i veličanstveni most na Đurđevića Tari. Ovaj neobično dug i visok most, sa koga se, reklo bi se, pre leti nego šeta ili vozi, grandiozan je po svojoj konstrukciji, ali i znamenit i poseban po svojoj sudbini i ulozi kroz istoriju. Kada je 1940. godine most izgrađen, držao je dva svetska rekorda, od kojih jedan drži i dan danas. Njegov prvi, a ujedno i najveći (od ukupno 5) betonskih lukova, ima raspon od 116m, a tako nešto do tada nikada i nigde u svetu nije izvedeno. Drugi, ne manje bitan rekord, koji ni dan danas nije nadmašen (a zbog napretka građevine, verovatno neće ni biti) je izgradnja drvene skele za potrebe izgradnje mosta, čija je cena bila cak 40% ukupne cene mosta. Osim toga, most na Tari dugo je važio i za najveći drumski most od armiranog betona u Evropi. Most je visok 172m iznad reke Tare, a ono što je dodatno interesantno, i što doprinosi adrenalinskom šoku kada se na njemu i nađete, jeste činjenica da je dug 350m, a širok tek toliko da na njemu mogu da se mimoiđu automobil i autobus.

Reka Tara

Osim svih ovih “tehničkih” podataka, jedinstvenom skupu osećaja koji imate dok posmatrate ovaj most, doprinose i razne legende o njemu. Jedna on njih, vezana je za čuvenog Lazara Jaukovića, koji je bio jedan od inženjera zaslužnih za ovo grandiozno delo, a koji kasnije ulazi u legendu kao tvorac koji je bio prisiljen da sruši svoje najlepše delo. Na samom početku drugog svetskog rata, iz bezbednosnih razloga je ovo morao da učini, da bi kasnije i sam bio streljan na svojoj najvelelepnijoj građevini. Danas se pored mosta, u spomen na Lazarevo junaštvo, nalazi i njegova bista koja svedoči pričama o mostu i hrabrosti, zahvaljujući kojoj širom sveta putuje priča o “ocu” koji je svoje “čedo” morao da “ubije”. Most je danas atraktivan za sve vrste ekstremnih sportova, počev od samog raftinga Tarom, pa do bandži džampinga i zip lajninga. Pozivamo Vas da posetite ovo čudo prirode i svim svojima čulima se uverite u lepotu o kojoj se toliko priča.