Još 5 osoba gleda ovo putovanje.
VAŽNO:
  • Za putnike koji ne koriste uslugu avio prevoza preko agencije, cena aranžmana se uvećava za 150 eur.
  • Ukoliko sami kupujete avio kartu neophodno je obavestiti agenciju o detaljima kako bi organizovala transfer do smeštaja.
  • Ukoliko vam je potrebna asistencija oko prtljaga pri promeni gradova, molimo vas da nam to napomenete kako bismo vam pružili informacije o ovoj dodatnoj usluzi.
  • Obavezna vakcinacija protiv žute groznice.
  • Prvi deo putovanja je veoma aktivan i dosta se boravi u džipovima, po ne tako dobrim putevima. Ukoliko imate zdravstvenih poteškoća sa dužim sedenjem i svakodnevnom promenom mesta, možda ovo putovanje nije za vas.

Opis destinacije:

SAFARI, KILIMANDŽARO I ZANZIBAR: Nairobi, Nakuru, Masai Mara, Kilimandžaro, Zanzibar 16 dana – 13 noćenja / avionom

Kenija – zemlja bogata divljim životinjskim svetom, kulturom, istorijom, lepim i prijatnim ljudima. U Keniji možete naći planinu pod snegom, guste šume i široko otvorene ravnice. Osim poznatih parkova za safari, Kenija ima i interesantnu obalu sa lepim plažama i koralnim grebenom. Keniju godišnje poseti više od milion turista. Površina zemlje je 582 hiljade kvadratnih kilometara, dok je populacija nešto više od 38 miliona stanovnika. Nalazi se na Ekvatoru i okružuje je pet zemalja: Uganda, Sudan, Etiopija, Somalija i Tanzanija. Zbog plodnog zemljišta Kenija je jedna od naproduktivnijih zemalja Afrike. Druga najviša planina po kojoj je i ova zemlja dobila ime Mount Kenija, nalazi se u centru Kenije. Najbolji safari parkovi su Masai Mara, Amboseli, Tsavo, Nakuru and Naivasha. Iako je Kikuju pleme največa etnička grupa, Masai su najpopularnije pleme zbog njihove dugo očuvane kulture, i jer su veoma važni za razvoj turizma. 1963. godine stanovnici Kenije izborili su se za nezavisnost od Velike Britanije koja je ovom zemljom vladala oko 100 godina.

Nairobi – Glavni grad Kenije sa više od tri miliona stanovnika. Takođe je poznat i kao ''Zeleni grad na suncu''. Grad dovoljno  star da možete iskusiti Kenijsku kulturu, a opet moderan grad sa oblakoderima, renomiranim restoranima, opremljenim bolnicama i tržnim centrima, univerzitetima i školama. Nairobi je još i poznat kao veoma dinamičan grad koji nikad ne spava. Grad je prvobitno bio železnički kamp kasnih 1899-ih godina, dok su britanci gradili luku između Ugande i Mombase. Originalno ime je bilo Ewaso Nai'beri, ali je britancima to bilo teško da izgovore pa su smislili ime Nairobi, koji je zbog svog centralnog položaja u zemlji postao i glavni provincijski, a kasnije i glavni grad Kenije. Nairobi je takođe i najveći poslovni i trgovački centar Istočne Afrike. 

Naivaša jezero – Jedino slatkovodno jezero u ovom delu Kenije nalazi se na 1884 m nadmorske visine. Nekadašnja površina jezera je iznosila 1,000 kvadratnih kilometara, a danas samo 139 kvadratnih kilometara. Obale jezera obrasle su papirusom. Dolazi do velikih fluktuacija u zapremini i površini vode tokom godine. Ovo jezero je i stanište velikog broja ptica. Neke od ptica koje su stanovnici ovog jezera su: kormorani, pelikani, orao ribar, jastrebovi, kukavice, čaplje, manji flamingosi i ibisi. U jezeru žive među ostalima i riba tilapija i rakovi. U ovom nacionalnom parku žive nilski konji, zebre, žirafe, bivoli, impale, močvarne antilope. Nilski konji se preko dana rashlađuju u vodi, a noću se hrane na bogatim travnatim pašnjacima i mogu biti opasni.

Nakuru – Slano jezero koje je takođe alkalno i bogato natrijumom. Jezero je poznato po flamingosima kojih može biti i do četiri miliona u istom trenutku. Pored flamingosa tu obitavaju i pelikani. Veliki broj algi, račića i malenih riba koje žive u jezeru su idealan obrok za ptice. Jezero okružuju stabla akacije. Nakuru je i dom 12 svetski ugroženih vrsta ptica.  Životinje koje se takođe mogu videti u parku su babuni, lavovi, leopardi, žirafe, nilski konji, antilope i nosorozi. Nacionalni park jezera Nakuru osnovan je 1961. godine. Od Nairobija je park udaljen 170 kilometara, ali se do njega putuje oko četiri sata.

Rezervat Masai Mara - Veliki rezervat prirode u jugozapadnoj Keniji, u provinciji Narok. Nalazi se uz samu granicu sa Tanzanijom i predstavlja nastavak nacionalnog parka Serengeti. Površina rezervata Masai Mara je 1,510 km2 i zajedno sa Nacionalnim parkom Serengeti čija je površina 25,000 km2 čini oblast poznatu po izuzetno bogatom životinjskom svetu. Rezervat je dobio ime po reci Mara koja protiče tu, kao i po narodu Masai koji je autohtono stanovništvo u ovoj oblasti. Vegetacija u rezervatu je tipa savane. U rezervatu je prisutno svih pet vrsta koje čine grupu od pet velikih (Big five) divljih životinja koje privlače posebnu pažnju za safari: lav, leopard, slon, nosorog i bivo. Rezervat je osnovan 1961. godine. Predstavlja značajan turistički i naučno-istraživački potencijal. Poznata je velika migracija zebri i gnua koja se dešava svake godine u periodu od jula do oktobra. Druge životinje koje borave u ovom parku su: Topi (vrsta antílope), zebre, Tompson gazele, nilski konji, krokodili, hijene, gepardi, šakali, lisice, antílope, žirafe,….      

Tanzanija – zvanični naziv je Ujedinjena Republika Tanzanija. Graniči se sa Kenijom i Ugandom na severu, Ruandom, Burundiem i Demokratskom republikom Kongo na zapadu, Zambijom, Malavijem i Mozambikom na jugu i Indijskim okeanom na istoku. Najviša i najniža tačka Afrike se nalazi u Tanzaniji. To su planina Kilimandžaro 5,895m nadmorske visine, koja se nalazi u severoistočnoj Tanzaniji i jezero Tanganjika 352 m ispod nivoa mora. Dodoma je glavni grad ove države još od 1996.godine iako je Dar Es Salaam, kao nekadašnji glavni grad u stvari i najveći grad, glavna luka i vodeći trgovački centar Tanzanije. Priča se preko 100 jezika, ali je Svahili nacionalni jezik koji se uči u osnovnim školama, koristi se u parlamentarnim debatama i nižim sudovima. Engleski se koristi za internacionalnu trgovinu, u diplomatiji, srednjim i višim skolama. 38% površine ove zemlje je pod zaštitom. Tanzanija ima 16 nacionalnih parkova, među kojima je i Ngorongoro. 

Moši – Grad smešten u podnožju Kilimandžaro planine dobio je status grada 1956. godine. Sada je vrlo popularno mesto za turiste jer je ujedno i polazna tačka ukoliko želite da posetite Kilimandžaro nacionalni park, Materuni vodopade, vrele izvore Čemka i neke druge atrakcije u okolini. Reč Moši na swahili jeziku znači dim. Populacija ovog grada iznosi 170,000, a ujedno je izabran i za najzeleniji i najčistiji grad u Tanzaniji. Moši je jedna od najproduktivnijih regija za proizvodnju kafe.

Kilimandžaro – Najviša planina Afrike vulkanskog porekla. Smešten je na 350km južno od ekvatora, i oko 500km severozapadno od Dar es Salama, glavnog grada Tanzanije. Kilimandžaro je sastavljen od tri vulkana: Šira, Mavenzi i Kibo. Najviši vrh je Uhuru, a nalazi se na 5,895 metara nadmorske visine. Nacionalni park Kilimandžaro osnovan je 1971. godine. Površine je oko 756 kvadratnik kilometara. Kilimandžaro je najviša samostalna planina na svetu. Okvirno 30,000 ljudi se penje uz Kilimandžaro, ali mnogi ne uspeju da dođu do vrha usled problema sa velikom nadmorskom visinom i veoma niskim temperaturama koje idu do -18.  1861. su nemački oficir i Britanski geolog pokušali da se popnu na vrh, ali nisu uspeli u tom pokušaju. Prvi tim koji je uspeo da se popne na vrh su Yoanas Kinyala Lauwo, i austrijanac Ludwig Purtscheller.

Zanzibar – arhipelag Zanzibar, autonomna regija Tanzanije, sastoji se od dva velika ostrva Unguja (neformalno ga nazivamo Zanzibar) i Pemba kao i brojnih manjih ostrva. Nalazi se na 35km daleko od obale Tanzanije. Glavni grad je Zanzibar siti (Zanzibar city). Podeljen je u dva dela: istorijski centar Stone Town što u prevodu znači kameni grad koji je postao i svetska kulturna baština, i Ng’ambo moderniji deo grada gde većina stanovnika živi i radi. Ime Zanzibar potiče od arapske reči Zanjibar što je u persijskom jeziku zang-bar, a to u prevodu znači- crna obala. Glavne industrije na ostrvu su začini (karanfilić, muškatni oraščić, cimet i crni biber), raffia palme i turizam. Glavna karakteristika ovog arhipelaga su prelepe peščane plaže. Zanzibar je mešavina  afričkih, arapskih, evropskih i indijskih uticaja pored toga što je bio centar ropstva i centar za trgovinu začinima. Zanzibar je ostrvo koje je naseljeno već više od 20,000 godina.

Stone Town - Kameni grad, održava svoj gradski pejzaž praktično netaknut, i sadrži mnoge fine objekte koji odražavaju njegovu specifičnu kulturu koja je okupila i homogenizovala različite elemente kultura Afrike, arapskog regiona, Indije i Evrope više od hiljadu godina. Zgrade kamenog grada, odražavaju kompleksnu fuziju svahilskih, indijskih, arapskih i evropskih uticaja u tradicionalnoj izgradnji i urbanizmu. Dvospratne kuće sa dugim uskim prostorijama raspoređene oko dvorišta, do kojih se dolazi kroz uske hodnike, prepoznaju se po tipičnim "Zanzibarskim" vratima, a neke po širokim verandama i bogato ukrašenim enterijerom. 

Većina zgrada i kuća datira iz 18. i 19. veka i uključuju spomenike kao što su Stara tvrđava, sagrađena na mestu ranije portugalske crkve; kuća čuda, velika ceremonijalna palata sagrađena od strane Sultana Barghasha; Stari dispanzer; Rimokatolička katedrala sv. Jožefa; Anglikanska katedrala Hrišćanske crkve u znak obeležavanja rada Davida Livingstona za ukidanje robovske trgovine koja je izgrađena na mestu poslednje pijace robova; prebivalište trgovca robovima Tippu Tip; džamija Malindi Bamnara; Jamat Khan sagrađen za Ismailovu sektu; Kraljevsko groblje; Hamamni i druge persijske kupke.

Zajedno sa uskim, vijugavim ulicama, velikim vilama s pogledom prema moru, ove zgrade predstavljaju izuzetno urbano naselje koje je odražavalo dugotrajnu trgovinu između afričkih i azijskih obala. Konkretno, kameni grad takođe označava mesto na kome je trgovina robovima konačno i prekinuta.

Paje - živahno selo na jugoistočnoj obali poznato po odličnim uslovima kiteboardinga, ronjenju, sjajnoj plaži i odličnim restoranima.

Plan puta

1.dan / BEOGRAD – NAIROBI (KENIJA):

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla 3h pre poletanja aviona. Sledi let do konekcionog grada, a zatim let do Nairobia.

2.dan / NAIROBI (KENIJA):

Dolazak u Nairobi. Transfer do hotela i odmor. U dogovoreno vreme sledi upoznavanje sa gradom. Noćenje u hotelu Nairobiju.

3.dan /NAIROBI – NAKURU (KENIJA):

Odjavljivanje iz hotela u ranim jutarnjim časovima. Posle doručka sledi dvočasovna vožnja do nacionalnog parka Naivasha. Park je relativno mali u odnosu na ostale parkove, ali glavni stanovnici ovog parka su drveće zelenog papirusa, nilski konji, žirafe, bufala, crno-beli kolobus majmuni, flamingosi, razne vrste drugih ptica i leopardi. Nakon ručka sledi vožnja do hotela u gradu Nakuru, ručak, a zatim obilazak nacionalnog parka Nakuru u poslepodnevnim časovima.Večera. Noćenje u hotelu u Nakuru.

4.dan / NAKURU - MASAI MARA (KENIJA):

Odjavljivanje iz hotela u ranim jutarnjim časovima, doručak, a zatim sledi šestočasovna vožnja do kampa Masai Mara (Maasai Mara) u Keniji. Smeštanje u sobe, ručak, a zatim poslepodnevni safari u parku Masai Mara, koji zajedno sa nacionalnim parkom Serengeti u Tanzaniji formira najbolji park za posmatranje divljih životinja. Večera.  Noćenje u šatorima u rezervatu Masai Mara.

5.dan / MASAI MARA - NAIROBI (KENIJA):

Rani jutarnji safari. Doručak. Postoji opcija za fakultativni obilazak sela Masai ratnika. Oko podneva je predviđeno napuštanje šatora i ručak, a zatim polazak za Nairobi. Vožnja traje oko 6h. Dolazak u Nairobi u kasnim večernjim satima. Noćenje u hotelu u Nairobiju.

6.dan / NAIROBI (KENIJA) – MOŠI (TANZANIJA):

Doručak. Transfer do autobuske stanice, odakle krećemo za mesto Moši, u podnožju planine Kilimandžaro u Tanzaniji. Put je dugačak 350 km i putuje se okvirno osam sati, ali tačno trajanje ove vožnje zavisi od zadržavanja na granici, kao i od broja i dužine pauza koje se budu pravile. Dolazak u Moši i smeštanje u sobe u večernjim časovima. Noćenje u hotelu u Mošiju.

7.dan / MOŠI (TANZANIJA):

Nakon doručka slobodan dan, ili predlažemo da se pridružite nekom od fakultativnih izleta: Čaga zemlja, Pešačenje do kapije Kilimandžara ili odmor u vrelim izvorima Čemka. Slobodno vreme. Noćenje u hotelu u Mošiju

8.dan / MOŠI (TANZANIJA) – ZANZIBAR SITI – STONE TOWN:

Doručak, a zatim odjavljivanje iz soba. Slobodno vreme do polaska na aerodrom, koji je predviđen 3h pre poletanja aviona za Zanzibar Siti. Slobodno vreme možete iskoristiti za fakultativnu poludnevnu posetu vrelih izvora. Let Kilimandžaro - Zanzibar Siti traje oko 80 minuta. Po sletanju na ostrvo Zanzibar sledi transfer do smeštaja na u gradu Stone Town. Raspoređivanje po sobama i slobodno vreme. Noćenje u Stone Town-u.

9.dan / STONE TOWN:

Doručak, a zatim obilazak centra grada sa lokalnim vodičem. Posle podne slobodno vreme, ili predlažemo fakultativnu posetu plaža Nungwi i Kendwa. Noćenje u Stone Town-u.

10.dan / STONE TOWN - PAJE:

Doručak, odjavljivanje iz hotela, a zatim slobodno vreme do polaska za mesto Paje, ili predlažemo fakultativni obilazak ostrva sa džinovskim Aldabra kornjačama. Sledi transfer od Stone Town-a do mesta Paje. Smeštanje u sobe. Slobodno vreme. Noćenje u mestu Paje.

11 - 14. dan /  PAJE:

Slobodno vreme, ili se priključite fakultativnim izletima koje smo pripremili za vas. Neki od izleta su: istraživanje plaža, Jozani šuma, farma začina, originalni ili lokalni plavi safari. Četiri noćenja  u mestu Paje.

15.dan / PAJE - ZANZIBAR SITI – BEOGRAD

Odjavljivanje iz soba u jutarnjim časovima, a zatim slobodno vreme do polaska na aerodrom. Polazak na aerodrom 4h pre poletanja aviona.  Sledi let do konekcionog grada.

16.dan / BEOGRAD:

Nakon pauze u konekcionom gradu, sledi let za Beograd. Dolazak u Beograd u poslepodnevnim časovima. KRAJ PROGRAMA.

Način plaćanja i prijave
Cena obuhvata/ne obuhvata
Izleti