Sarajevo utisci i iskustva

Sarajevo utisci: Glavni grad BiH, je zaista teško opisati rečima, ali mi smo za Vas spremili vodič kroz Sarajevo, u nadi da ćemo Vam kroz ovaj tekst barem malo dočarati magiju ovog grada. Ovaj grad je znatno teže nego opisati nego bilo koji drugi o kome smo pisali do sad. Možda je to zbog pomešanih emocija koje se u svima nama bude na pomen Sarajeva – S jedne strane gorčina zbog burne sudbine, a s druge, neka toplina oko srca i radost, kada pomislimo na taj grad “meraka” i grad gde se istok sastaje sa zapadom!

Sarajevo je jedini grad prema kojem možete osetiti nostalgiju, čak i ako ga još uvek niste posetili. Ukoliko je to slučaj, preporučujemo da se što pre uputite u jednu hedonističku, vikend avanturu!

Naći ćete ga lako. Nalazi se u blizini najlepših dolina i planinskih predela, a ukoliko odete na rafting rekom Tarom, Sarajevo se nalazi na nekih sat i po vremena vožnje i naša je apsolutna preporuka da posetite ovaj neverovatni grad. Do njega će vas navoditi žubor Miljacke i prelepa priroda koja okružuje glavni grad Bosne i Hercegovine.

sarajevo mapa

Već nakon tri minuta u Sarajevu, primetićete da su ga bojili uticaji vizantijskog, otomanskog, ugarskog, mletačkog i rimskog carstva. Drugim rečima, doživećete sudar istoka i zapada. Na jednom ćošku videćete staru pravoslavnu crkvu, a već na sledećem džamiju, pa malo dalje katedralu, pa sinagogu, pa još poneku džamiju… Neki bi rekli da je Sarajevo kao balkanski Istanbul.

U turističkoj organizaciji grada, možete uzeti brošure i čuti savete šta sve da obiđete.

sarajevo utisci baščaršija

Sarajevo utisci: Olimpijski grad

Sama pomisao da su u Sarajevu održane Zimske olimpijske igre budi neke posebne osećaje kod svakog stanovnika bivše SFRJ. Sarajevo je bilo prvi domaćin Olimpijskih igara u jednoj socijalističkoj zemlji. Maskota ZOI bio je vuk Vučko, a jedinu medalju, prvu u istoriji za Jugoslaviju osvojio je skijaš Jure Franko. Prema urbanoj legendi koja kruži gradom, priča se da su taksisti znali da goste iz inostranstva voze besplatno, daju im „vodičke“ savete, da je grad bio sređen pod konac, a sarajevska raja, poznata po druželjubivosti putnike znala da upozna sa ćevapima, baklavama i naravno kafom.

Nažalost danas, u čekanju nekih boljih vremena, bob staze, olimpijsko selo i druge znamenitosti ovog najvećeg sportskog događaja u SFRJ, su napuštene i potrebna im je rekonstrukcija. U potrazi za suvenirima koji sećaju na Olimpijadu u Sarajevu 1984. godine, možete krenuti od pešačke zone i trgovačkog centra grada – Baščaršije. Videćete da kako god se okrenete i gde god da pogledate, imate kadar savršen poput onog za razglednicu. A Kad smo već kod dobrih kadrova, ne zaboravite da jednu fotku okinete ispred Sebilja – simbola Sarajeva.

sarajevo utisci baščaršija

Naš vodič kroz Sarajevo vas dalje vodi do jedne od najlepših zgradaGradske vijećnice, a obilazak možete nastaviti i tramvajem. Postoje informacije da je Sarajevo prvi grad u Evropi koji je dobio tramvaj!

Ovaj grad-heroj, kroz razne spomenike i simbole čuva sećanja na sve kroz šta je grad prolazio i šta se značajno u njemu događalo. Možete videti spomenik deci, spisak njihovih imena, Vječnu vatru, mesto atentata na Franca Jozefa, stope Gavrila Principa

vječna vatra sarajevo

Inat kuća

Od svog ponosa koji se vidi u gradu, najviše ga je u Sarajlijama! Da li ste čuli za Inat kuću? Evo interesantne priče koja će vam dočarati da su ponos i inat oduvek bile osobine izražene kod Sarajlija.

Na mestu gde se nalazila jedna kuća, 1896. Austrijanci su želeli da sagrade novu vijećnicu. Iako su pripremili popriličnu sumu novca kojom bi otkupili plac od vlasnika kuće, njemu se baš ta kuća sviđala i nijedna druga. Posle dugog pregovaranje i nadmudrivanja, vlasnik je pristao da se na mestu njegove kuće sagradi vijećnica, ali pod još jednim uslovom – da mu kuću, ciglu po ciglu, prenesu na drugu stranu reke. Tako je i bilo, a ta kuća (sada restoran) se i dan danas inati sa druge strane reke.

Šeher-ćehajina ćuprija – Gradonačelnikov most

Zanimljiva je i priča o mostu koji se nalazi između Inat kuće i Vijećnice – Šeher-ćehajina ćuprija. Početkom 17. veka sagradio ga je Hadži Husein, koji je tada bio šeher-ćehaja, odnosno gradonačelnik, a u cilju da most nosi njegovo ime i da ono ostane zapamćeno u istoriji. S obzirom na već spomenuti inat kod Sarajlija, danas ga svi zovu samo “Gradonačelnikov most”. Postoji još mnoštvo legendi koje se vezuju za ovaj most, pa nekih i zbog kojeg ga mnogi smatraju jednim od najromantičnijih mesta u gradu, ali nešto moramo ostaviti Sarajlijama da vam ispričaju.

gradonačelnikov most

Utisci iz Sarajeva – Valter brani Sarajevo 

„Valter brani Sarajevo“ je jedno od najpopularnijih filmskih ostvarenja nastalih u bivšoj Jugoslaviji, u čijem snimanju su učestvovale glumačke legende  – Velimir Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić, Dragomir Gidra Bojanić, Relja Bašić… U Sarajevu možete posetiti muzej posvećen najgledanijem filmu u istoriji Kine. 

Najupečatljivije scene posetioci ovog muzeja mogu pogledati na filmskom platnu, dok su glavne scene koje su snimane u unutrašnjosti objekata prikazane kroz sam enterijer muzeja. Brojnim autentičnim eksponatima dominiraju figure glavnih glumaca i režisera filma, a sebi dajte priliku i izgovorite čuvenu repliku iz filma „Das ist Walter„.

valter brani sarajevo

Sarajevo vreme i temperatura

Kada je najbolje posetiti Sarajevo?

Sarajevo je najbolje posetiti u periodu između aprila i oktobra. U ovom periodu očekuje vas prijatno i vedro vreme, sa prosečnim temperaturama između 20°C i 25°C. U decembru i januaru u Sarajevu su izražene snežne padavine, u proseku preko 15 dana mesečno Sarajlije imaju sreću da ih obraduje snežni pokrivač, dok je prosečna temperatura u zimskim mesecima oko 3°C. Relativna vlažnost vazduha je oko 70% tokom cele godine.

Sarajevo utisci: Sarajevo = prelepa hrana

Sarajevo je jedan od poslednjih gradova na Balkanu koji je dobio Mc Donalds, a i danas kada ga ima, on je poprilično neposećen. Ovo naravno ne čudi. Pored najukusnije tradicionalne hrane, ko bi odabrao čizburger? Pogotovo nasuprot sarajevskih 10 u pola sa lukom i kajmakom. Pričamo, naravno, o ćevapima, i iako se u mnogim gradovima širom naših prostora može naći “sarajevski ćevap”, nigde ne može biti tako dobar kao baš u Sarajevu.

ćevapi

Zapravo… Preporučujemo da u Sarajevo dođete praznog stomaka, jer nakon ćevapa treba jesti i burek. I ne, ne možete jesti burek sa sirom. Možda ste ranije navikli da u pekari pojedete burek sa sirom, ali Sarajlije će vam objasniti da on ne postoji. Burek je samo sa mesom. Sirnica je sa sirom, a ostalo su razne pite. Naravno, burek pizza, burek sa Nuletom ili višnjama nemojte ni spominjati, jer bi to bilo ravno bogohuljenju. Postoji čak i izreka “Sve su pite pitice, a burek je pitac”.

Kada pojedete burek, ili sirnicu, i popijete jogurt – vreme je za bosansku kahvu! To nije bilo kakva kafa, ona se kuva na poseban način, u posebnim džezvama, i nikada sa šećerom. Šećer ćete dobiti sa strane, a uz njega, naravno i rahat lokum, tj. ratluk, a u bukvalnom prevodu “zadovoljstvo za grlo”.

ratluk sarajevo

Sarajevo mapa

Zaključak: Grad ljudi, hrane i atmosfere

Iako smo rekli da Sarajevo nije lako za pretočiti u reči, mnogi se sa time ne slažu te će vam na pomen ovog grada, kao iz topa reći: “Ljudi, hrana i atmosfera”. Mozda smo uspeli da u ovom tekst, budemo Vaš vodič kroz Sarajevo, i da  vam donekle opišemo ljude i hranu, ali atmosferu ćete morati da iskusite sami. Mi vam samo možemo reći da je ritam ovog grada istovremeno spor i raspevan, miran i boemski, jednom rečju – hedonistički. U njemu ćete se uvek osećati kao kod kuće i kad ga jednom posetite, zauvek ćete jednim malim delom sebe biti Sarajlija!

Autor: Stević Nebojša