Sarajevo je teško opisati rečima. Znatno teže nego bilo koji drugi grad o kom smo pisali. Možda je to zbog pomešanih emocija koje se u svima nama bude na pomen Sarajeva – S jedne strane gorčina zbog burne sudbine, a s druge, neka toplina oko srca i radost, kada pomislimo na taj grad “meraka” i grad gde se istok sastaje sa zapadom!

Sarajevo je jedini grad prema kojem možete osetiti nostalgiju, čak i ako ga još uvek niste posetili. Ukoliko je to slučaj, preporučujemo da se što pre uputite u jednu hedonističku, vikend avanturu!

Naći ćete ga lako. Nalazi se u blizini najlepših dolina i planinskih predela, a ukoliko odete na rafting rekom Tarom, Sarajevo se nalazi na neki sat i po vremena vožnje i naša je apsolutna preporuka da posetite ovaj neverovatni grad. Do njega će vas navoditi žubor Miljacke i prelepa priroda koja okružuje glavni grad Bosne i Hercegovine.

Već nakon tri minuta u Sarajevu, primetićete da su ga bojili uticaji vizantijskog, otomanskog, ugarskog, mletačkog i rimskog carstva. Drugim rečima, doživećete sudar istoka i zapada. Na jednom ćošku videćete staru pravoslavnu crkvu, a već na sledećem džamiju, pa malo dalje katedralu, pa sinagogu, pa još poneku džamiju…Neki bi rekli da je Sarajevo kao balkanski Istanbul.

U turističkoj organizaciji grada, možete uzeti brošure i čuti savete šta sve da obiđete.

U potrazi za suvenirima koji sećaju na Olimpijadu u Sarajevu 1984. godine, možete krenuti od pešačke zone i trgovačkog centra grada – Baščaršije. Videćete da kako god se okrenete i gde god da pogledate, imate kadar savršen poput onog za razglednicu. A Kad smo već kod dobrih kadrova, ne zaboravite da jednu fotku okinete ispred Sebilja – simbola Sarajeva.

Dalje možete do jedne od najlepših zgrada – Gradske vijećnice, a obilazak možete nastaviti i tramvajem. Postoje informacije da je Sarajevo prvi grad u Evropi koji je dobio tramvaj!

Ovaj grad-heroj, kroz razne spomenike i simbole čuva sećanja na sve kroz šta je grad prolazio i šta se značajno u njemu događalo. Možete videti spomenik deci, spisak njihovih imena, Vječnu vatru, mesto atentata, stope Gavrila Principa

Od svog ponosa koji se vidi u gradu, najviše ga je u Sarajlijama! Da li ste čuli za Inat kuću? Evo interesantne priče koja će vam dočarati da su ponos i inat oduvek bile osobine izražene kod Sarajlija.

Na mestu gde se nalazila jedna kuća, 1896. Austrijanci su želeli da sagrade novu vijećnicu. Iako su pripremili popriličnu sumu novca kojom bi otkupili plac od vlasnika kuće, njemu se baš ta kuća sviđala i nijedna druga. Posle dugog pregovaranje i nadmudrivanja, vlasnik je pristao da se na mestu njegove kuće sagradi vijećnica, ali pod još jednim uslovom – da mu kuću, ciglu po ciglu, prenesu na drugu stranu reke. Tako je i bilo, a ta kuća (sada restoran) se i dan danas inati sa druge strane reke.

Zanimljiva je i priča o mostu koji se nalazi između Inat kuće i Vijećnice – Šeher-ćehajina ćuprija. Početkom 17. veka sagradio ga je Hadži Husein, koji je tada bio šeher-ćehaja, odnosno gradonačelnik, a u cilju da most nosi njegovo ime i da ono ostane zapamćeno u istoriji. S obzirom na već spomenuti inat kod Sarajlija, danas ga svi zovu samo “Gradonačelnikov most”. Postoji još mnoštvo legendi koje se vezuju za ovaj most, pa nekih i zbog kojeg ga mnogi smatraju jednim od najromantičnijih mesta u gradu, ali nešto moramo ostaviti Sarajlijama da vam ispričaju.

Sarajevo je jedan od poslednjih gradova na Balkanu koji je dobio Mc Donalds, a i danas kada ga ima, on je poprilično neposećen. Ovo naravno ne čudi. Pored najukusnije tradicionalne hrane, ko bi odabrao čizburger? Pogotovo nasuprot sarajevskih 10 u pola sa lukom i kajmakom. Pričamo, naravno, o ćevapima, i iako se u mnogim gradovima širom naših prostora može naći “sarajevski ćevap”, nigde ne može biti tako dobar kao baš u Sarajevu.

Zapravo…Preporučujemo da u Sarajevo dođete prazng stomaka, jer nakon ćevapa treba jesti i burek. I ne, ne možete jesti burek sa sirom. Možda ste ranije navikli da u pekari pojedete burek sa sirom, ali Sarajlije će vam objasniti da on ne postoji. Burek je samo sa mesom. Sirnica je sa sirom, a ostalo su razne pite. Naravno, burek pizza, burek sa Nuletom ili višnjama nemojte ni spominjati, jer bi to bilo ravno bogohuljenju. Postoji čak i izreka “Sve su pite pitice, a burek je pitac”.

Kada pojedete burek, ili sirnicu, i popijete jogurt – vreme je za bosansku kahvu! To nije bilo kakva kafa, ona se kuva na poseban način, u posebnim džezvama, i nikada sa šećerom. Šećer ćete dobiti sa strane, a uz njega, naravno i rahat lokum, tj. ratluk, a u bukvalnom prevodu “zadovoljstvo za grlo”.

Iako smo rekli da Sarajevo nije lako za pretočiti u reči, mnogi se sa time ne slažu te će vam na pomen ovog grada, kao iz topa reći: “Ljudi, hrana i atmosfera”. Mozda smo uspeli da vam opišemo ljude i hranu, ali atmosferu ćete morati da iskusite sami. Mi vam samo možemo reći da je ritam ovog grada istovremeno spor i raspevan, miran i boemski, jednom rečju – hedonistički. U njemu ćete se uvek osećati kao kod kuće i kad ga jednom posetite, zauvek ćete jednim malim delom sebe biti Sarajlija!

 

Autor: Olja Bilinović