Saranda iskustva i utisci

Saranda iskustva: Brojna su albanska letovališta, koja su još uvek nedovoljno istražena od strane srpskih turista. Poslednje dve godine, naši turisti se sve češće upućuju u Albanija letovanje 2022 na odmor.

Budući da joj obale zapljuskuju dva mora i da joj je obala razuđena, tokom odmora možete birati veće gradske plaže ili manje uvale. Brojni su i izleti na koje se možete uputiti ukloliko letujete u ovim letovalištima.

Uredne plaže, toplo more, kvalitetan smeštaj, ljubazni domaćini i niske cene, nešto su što odlikuje letovanje u Albaniji 2022 kao odličnu turističku destinaciju, te ako vam nešto od ovog deluje primamljivo, sigurno nećete pogrešiti ako se uputite ovde na letovanje 2022. godine.

Mesto ima puno restorana, kafića, klubova, barova i jedno je od najdinamičnijih na albanskoj obali, pa će ljubitelji noćnog života uživati u letovanju u Sarandi.

Plaže su od peskovitih do šljunkovitih, a one sa tirkiznom bojom mora, udaljeni su samo 15 minuta od grada, te svi oni kojima su more i plaža preduslov za letovanje, ovde mogu pronaći svoje mesto pod suncem.

Saranda iskustva – lokacija

Albansko letovalište Saranda, smestilo se na jugu Albanije, na 30 kilometara od granice sa Grčkom. Preko puta Sarande, nalazi se grčko ostrvo Krf.

Saranda ima oko 35.000 stanovnika, a taj broj se u letnjim mesecima višestruko uvećava. Smeštena je u oblasti Valone, a samu Sarandu zapljuskuje Jonsko more. Klima je mediteranska, i karakteriše je toplo i suvo leto.

Ukoliko ste razmišljali o letovanju u Albaniji i da odmor 2022. godine provedete tamo, a nemate ideju koje bi to letovalište bilo, u tekstu vam prenosimo neka iskustva putnika o smeštaju, plažama, i sadržajima u Sarandi.

Saranda iskustva – sadržaji

Sarandu (Sarandë na albanskom), koja se smatra najpopularnijim albanskim letovalištem, zbog neprestanog razvoja infrastrukture, hotela, uređenosti grada, nastankom brojnih luksuznih barova, kafića, restorana, možemo nazvati albanskim Monte Karlom.

albanija utisci

Duž plaže, koja zadovoljava sve posetioce svojom opremeljenošću i koja ima sve sadržaje za potpuno uživanje turista, prostiru se brojni barovi. Odmah iza plaže smestilo se i dugo šetalište kao i mnoštvo različitih restorana.

U gradu i okolini ima brojnih znamenitosti koje možete posetiti. U bilizini centra nalaze se i ostaci stare sinagoge.

Nacionalni park Butrint (lokacija) domaćin je istorijskom lokalitetu koje se nalazi nedaleko od Sarande i koje je na UNESCO listi kultrune baštine. Očuvani su Venecijanska kapija, Velika bazilika, Lavlja kapija i drugi lokaliteti. Manastir Mesopotam iz 11. veka, posvećen Svetom Nikoli, kao i manastir Četrdeset mučenika, značajni su verski objekti u blizini.

Srednjovekovna tvrđava Lekureši (lokacija), smestila se na južnim obodima grada, na uzvišenju, te se odavde pruža fenomenalan pogled na grad, more, okolinu i obližnji Krf. Smatra se da je ovaj dvorac sagradio Sulejman Veličanstveni, koji je odavde želeo kontrolisati obližnju luku u današnjoj Sarandi.

Turiste privlači i Plavo oko – Syri i Kalter (lokacija), prirodan bazen sa bistrom izvorskom vodom sa 18 izvora. Smestilo se na 30 kilometara od Sarande, na visini od 180 metara, okružen četinarskom šumom.

Saranda iskustva

U okruženju se preporučuje pešačenje, biciklizam, ali ne i kupanje iako je voda nestvarno čista i tirkizno zelena. U blizini se smestila i stara crkva svete Katarine, koja je nedovoljno očuvana i napuštena, ali je još jedan pokazatelj o prisustvu pravoslavnih vernika na ovim prostorima.

Saranda utisci – restorani i kafići

U večernjim satima, sa plaže se sve seli na šetalište. Duž obale, smešteni su brojni ugostiteljski objekti, terase i hoteli, ali ne zaostaju ni noćni klubovi.

Saranda iskustva

Grad uveče postaje užurban i brz, a u sezoni gužve su svuda. Restorani su puni i neretko nude svoje lokalne specijalitete i kuhinju albanije, posebno morske plodove i jagnjetinu spremanu na više načina.

Neki od najboljih restorana u Sarandi:

Saranda utisci – plaža

Saranda se može pohvaliti peskovitim i šljunkovitim plažama, izuzetne čistoće i trikiznom bojom mora.

Osim gradske plaže, blizu su i Mango (lokacija), Flamingo (lokacija) i African beach (lokacija), brojne su plaže koje se pružaju severno i južno od grada, okružene zelenilom, vegetacijom, maslinjacima, citrusnim poljima.

saranda plaže

Plaže južno od Sarande su uglavnom plaže sa belim peskom i šljunkom, dok su plaže na severu više peskovite i prostranije. Neke od popularnih plaža severno i južno od grada Sarande:

U blizini je letovalište Ksamil, pa vredi posetiti i njegovu plažu. Među turistima, omiljena je plaža Krorez (lokacija), do koje se dolazi isključivo brodičima.

Bogat podvodni svet, čini ovo letovalište i čitavu oblast, jako interesantnu roniocima i onima koji vole da istražuju morske dubine.

Saranda iskustva – marketi i suvenrinice

U gradu je mnoštvo manjih marketa, koji će zadovoljiti potrebe svih turista, bez obzira da li ste smešteni u hotelu sa varijantom svih obroka ili u apartmanima koji vam nude opciju spremanja hrane.

Cene namirnica su praktično kao i u Srbiji, odnosno bar 30% niže nego u grčkim letovalištima. Suvenirnice su smeštene u centru letovališta, duž šetališta.

Saranda iskustva – zabava za decu

Kako za omladinu, parove, tako i za porodice sa decom, ovo letovalište može zadovoljiti potrebe svih svojih posetilaca.

Saranda iskustva – kako doći i dokumenta

Ukoliko ste se odlučili da leto 2022. godine provedete u Albaniji, do vašeg letovališta možete doći na više načina, autobuskim, avio i sopstvenim prevozom.

Saranda

Ukoliko putujete sopstvenim prevozom, najbolja varijanta je da putujete do Merdara, administrativni prelaz sa Kosovom i Metohijom, potom idete auto – putem do granice sa Albanijom, na prelazu Morina, i odatle auto – putem do letovališta.

Nemojte ni u jednoj soluciji da vas brine prelaz kroz južnu srpsku pokrajinu, odnosno KiM. Bezbedno je. Put je većim delom auto – put, te se brzo stiže.

Posle Drača, pratite Valonu, a odatle pratite Đirokastro jer je put uz obalu znatno lepši. Od Novog Sada do Sarande ima oko 900 kilometara i relativno je brzo i bezbedno za putovanje.

Ulaz na Kosovo i Metohiju je moguć uz ličnu kartu, a ako deca nemaju istu, potreban im je izvod iz matične knjige rođenih, kao i jedna fotografija. Svakako, pre putovanja se još jednom informišite šta vam je od dokumentacije potrebno za put.

Saranda utisci – smeštaj

Mnogo je hotela i apartmana u Sarandi, a u našoj ponudi se nalaze hoteli sa 3* i 4*, kao i nekoliko kvalitetnih apartmana.

U zavisnosti od vaših afiniteta možete odabrati najbolju opciju za vas, a ponudu hotela možete pogledati na sledećem linku – Saranda letovanje

smeštaj

Ukoliko ste već putovali u Albaniju na more, podelite sa nama utiske o cenama, smeštaju, izletima i šta vam se najviše dopalo. Ukoliko razmišljate da tek putujete na albansko primorje, kontaktirajte nas putem telefona ili e – maila, kako bismo vam pomogli u odabiru smeštaja.