Nadomak Barselone,  tačnije u Kataloniji i oblasti Costa Brava, smeštena je prelepa oaza koju zapljuskuju talasi Bolearskog mora. Mediteranski grad zavidne istorije i kulture, čarobnih planinskih predela i kristalno čistog mora, nudi pregršt mogućnosti svojim posetiocima.

Ljoret de Mar je savršeno polazište za izlete, izlaske i obilaske u Barseloni, s obzirom na to da je od iste udaljena svega 70km. Međutim, nije potrebno ići van šumovitih granica Ljoreta da biste imali šta da vidite.

1. Crkva Sant Roma

Sagrađena u vizantijskom stilu, sa šarenim krovom i kupolom na centru, nemoguće je da ova crkva ostane nezapažena od strane bilo koga ko proseta vrelim asfaltom Ljoret de Mara. 

Njena unikatna i specifična arhitektura, nateraće Vas ne samo da je primetite, već i da zanemeli zastanete i da joj se divite. Unutrašnjost prelepe građevine možete videti potpuno besplatno. Ipak, imajte u vidu da je to često posećena i aktivna gradska crkva, gde se iz obzira ka meštanima, očekuje tišina.

2. Zamak svetog Jovana

Šta može biti lepše od srednjovekovnog zamka? Rekli bismo, srednjovekovni zamak na litici mora.  Iako je tokom ratova bio rušen, te je ponovo renoviran, originalno potiče još  iz 11.veka. Ponosno stoji na tvrđavi do koje se možete popeti, i uživati u pogledu na mesto gde se spajaju grad i more.

3. Santa Klotilde bašte

Ako želite „odmor od odmora“ u Ljoret de Maru, Santa Klotilde bašte su savršeno mirno i spokojno mesto za to. Locirane su na vrhu brda s kojeg se pruža pogled na more. Mesto je idealno za romantični piknik, uživanje u mirisima egzotične prirode, ili pak nalaženje inspiracije za fotografiju, sliku ili poeziju.

Kaskadne, terasaste baštice, ukrašene raznobojnim cvećem i zanimljivim žbunićima, obiluju i statuama, jezercima, barama, i fontanama. Renesansni predeli prošarani krivudavim putićima podsećaju na predele iz „Gospodara prstenova“, ili, ako pričamo o stvarnom svetu, na italijansku Firencu.

 4. Statua mornarevoj ženi

Žene imaju posebno, cenjeno mesto u katalonskoj kulturi. S obzirom na to da je ovaj primorski grad nekada bio ribarsko selo, mornari su često isplovljavali na pučinu, ostavljajući za sobom supruge da se brinu o domaćinstvu i deci. Iako je more izazov za sebe, opstanak i snaga grada bili su dužnost žena, koje su pored strepnje za svoje muževe, morale držati konce u svojim rukama. Statua je podignuta 1966. godine, na hiljaditu godišnjicu grada. Predstavlja ribarevu ženu, Donu Morsku, čiji se muž nikad vratio sa pučine. Čekajući ga, sa pogledom punim brige i nade, ona je vremenom okamenila. Danas se veruje da statua može ostvariti snove i želje onih koji isto tako, nešto snažno priželjkuju. Potrebno je samo da prolaznici zastanu, i gledajući daleko u more dodirnu stopala statue.

5. Zabavni park Water World

Za mlade i one koji se tako osećaju, avanturiste i adrenalinske zavisnike, Ljoret de Mar ima šta da ponudi. Water World zabavni park je  idealno mesto gde možete da provedete dan. Nudi  sve od tobogana raznih visina, oblika i dužina, skakonica, bazena i bazenčića, do poligona i  talasa, koji zahtevaju različit nivo hrabrosti, a nekad i ludosti. Sve što treba je da zgrabite pojedinačni ili grupni šlauf, i da se prepustite vodenoj zabavi. Ukoliko u trenutku niste raspoloženi za izazove, park nudi i sjajnu hranu i mesta za opuštanje na suncu.

6. Plaža u Ljoret de Maru

Čak pet plaža u ovom gradu su nosioci Plave zastavice, međunarodnog priznanja za kvalitet i čistoću. Najveća gradska plaža je Santa Maria. Duž plaže su mnogobrojni barovi, kafići i povoljni restorani sa sjajnom hranom, za sve one kojima treba dopuna energije nakon plivanja u kristalno čistom moru.

Ukoliko Vam posle celog dana izležavanja u debelom hladu, ili pak na vrelom mediteranskom suncu, zafali malo akcije, lako ćete prepoznati štand sa vodenim sportovima.

7. Noćni život

Costa Brava u prevodu znači „divlja obala“, a od kad smo probali noćni život Ljoret de Mara, sve smo više uvereni da se baš na njega odnosi ovo „divlja“! Za razliku od mnogih primorskih seoca, sa po jednom prometnom ulicom, koja pada u san oko ponoći, centar ovog španskog grada nudi po nešto za svakoga.

Iako ne bismo da favorizujemo, čini nam se da je ipak najpogodniji za mlade, a pogotovo studente koji, uživaju u  raznolikom provodu do ranih jutarnjih sati. Zbog mnogobrojnih klubova i diskoteka, ovo popularno letovalište je već duže vreme na dobrom glasu omladine. Pored divljeg provoda, večeri se mogu provoditi i u mirnijem ambijentu raznih kafića i restorana.

Kao što vidite,  Ljoret de Mar zaista ima široku turističku ponudu, koja Vam može omogućiti totalni i uživanje, ili aktivno letovanje. Ukoliko želite da iskusite sve što pruža ovaj mediteranski grad, na linku možete pogledati našu ponudu.