Sedam svetskih čuda novog sveta

Simboličnog datuma – 07.07.2007. godine, na svečanosti u Lisabonu, proglašeni su pobednici takmičenja za Sedam svetskih čuda novog doba.

Takmičenje je nastalo na inicijativu Bernarda Vebera, osnivača „Nove otvorene svetske korporacije“, međutim UNESCO se u samom početku ogradio, pod navodom da se radi o medijskoj kampanji kao i ličnoj promociji Vebera.

Uslov za građevine kandidate, bio je da su sagrađene do 2000. godine i da i dalje postoje, kao i da su u očuvanom stanju. Za kandidate glasala je javnost, tačnije svako ko ima pristup internetu ili mobilnom telefonu. U uži izbor ušli su i Akropolj, Ajfelov toranj, Kremlj, a jedan od nominovanih bila je i naša Đavolja varoš. Ovo je izbor sedam veličanstvenih:

1. Kineski zid 

Kineski zid – lokacija

kineski zid sedam svetskih čuda novog sveta

S obzirom na to da se proteže čak od srednje Azije do Žutog mora, sa svojih 8851 km dužine (da, dobro ste pročitali) 10-16m visine i 8 m širine, Kineski zid je najveći odbrambeni objekat, i građevina na svetu.

Ipak, prilično raširena informacija da se vidi sa Meseca, je samo urbana legenda. Budući da zid mnogo liči na planinu, a kamenito tlo koji ga okružuje, teško ga je ljudskim okom razaznati čak i iz niske Zemljine orbite. Međutim, ovo ne umanjuje čudo ove zapanjujuće drevne građevine.

kineski zid Sedam svetskih čuda novog sveta

Gradnja je počela izmedju 220. i 206. godine p.n.e., završena tek u 17. veku, a danas je ovaj zid najveća turistička atrakcija Kine. 

Oko 220. pne., Kin Shi Huang, ili Prvi kineski car kako su ga zvali, ujedinio je Kinu. Rukovodio je postupkom objedinjavanja postojećih zidova u jedan. U to vreme veći deo zida činila je nabijena zemlja i drvo.

Svaki naredni car trudio se da ojača i proširi zid, često sa ciljem da spreči severne osvajače. Zid je na nekim mestima bio izgrađen od opeke. Na drugim mestima korišćeni su lomljeni granit ili čak mermerni blokovi. Zid je kontinuirano dorađivan kako su tehnike gradnje napredovale.

Reči kineske himne govore o ovom zidu, jer su mnogi radnici i vojnici ovaj zid zalili svojim znojem i krvlju, te se za njega kaže da je „zid od krvi i mesa“.

2. Petra (Jordan)

Petra – lokacija

Istražite Petru Google Street View

petra jordan Sedam svetskih čuda novog sveta

Nekadašnji glavni grad arapskog kraljevstva Nabatejaca (poznati trgovački narod), bio je centar trgovine, odredište karavana, na raskrsnici puteva koji su spajali Egipat sa Sirijom, i južnu Arabiju sa Sredozemljem.

Nabatejci, pre nego što su osvojeni i asimilovani u Rimsko carstvo, kontrolisali su ogroman deo Bliskog Istoka, od današnjeg Izraela i Jordana do severnog Arapskog poluostrva.

Od 5. do 3. veka p.n.e. bio je važno trgovačko središte, a razvoj grada nastavio se i u doba Rimskog carstva. Grad je bio neosvojiv sa istoka, zapada i juga. Sa svih strana bio je opkoljen strmim liticama i u njega se ulazilo kroz uzan krivudav prolaz.  Petra je poznata  po vodenim tunelima i kamenim strukturama uklesanim u crvenkastu stenu, pa ga neki zovu i „Crveni grad“.

petra jordan

Samo 15 procenata grada je otkrivena. Veliki deo od oko 85 procenata – još uvek je pod zemljom i netaknut. Kada je Rim formalno preuzeo Petru pod kontrolu 106. godine nove ere, njen značaj u međunarodnoj trgovini počeo je da opada. Propadanje grada se nastavilo, potpomognuto zemljotresima i porastom značaja morskih trgovačkih puteva.

Nekoliko scena iz holivudskog hita filma Indiana Jones i Poslednji krstaški rat snimljeno je baš u Petri.

3. Hrist Spasitelj

Hrist Spasitelj – lokacija

Istražite statuu Hrista Spasitelja  – Google Street View

hrist spasitelj Sedam svetskih čuda novog sveta

Statua Hrista spasitelja nalazi se u Rio de Žaneiru i visoka je 38m. Raspon raširenih ruku je skoro isti kao visina – 28 metara, teška je 635 tona, a njena izrada trajala je skoro deset godina. Smešten iznad grada postao je simbol brazilskog hrišćanstva, kao i jedno od najposećenijih turističkih mesta u celoj zemlji i svetu.

Ideja o dizajniranju masivnog kipa Isusa Hrista u Riju prvi put se pojavila davne 1850-ih, kada je lokalni sveštenik došao na ideju da postavi hrišćanski spomenik na vrh planine Corcovado.

hrist spasitelj

Iako je ideja o statui, koju je predložio katolički sveštenik Pedro Maria Ros, bila odbijena 1889.godine. Te godine je Brazil postao republika crkva je zvanično odvojena od države, ali katolici nisu želeli da odustanu od te ideje, već su želeli nešto što će simbolizovati njihovu veru.

Tek nakon Prvog svetskog rata, rimokatolička nadbiskupija u Riju i grupa meštana počeli su da brinu zbog „nedostatka vere“ u brazilskoj zajednici. Nadali su se da će postavljanjem ogromne statue Isusa na vrhu planine u Riju, promeniti ono što se prema njima sve više javljalo „sve veće bezbožnišvo“.

Zatraženo je da se statua postavi na vrh planine Corcovado kako bi bila vidljiva svuda u Riju, i tako predstavlja povratak Rija (koji je u to vreme bio glavni grad Brazila) hrišćanstvu.

 

Organizovali su „Nedelju spomenika“ gde su sakupili donacije za gradnju statue. Ovaj simbol mira – Isus raširenih ruku,  predstavlja najsvetije lice koje će prihvatiti svakoga ko mu priđe.

Do trenutka završetka, statua je koštala tadašnjih 250.000 američkih dolara ili ekvivalentno 3,4 miliona američkih dolara u današnje vreme. Izgradnja kipa je u potpunosti finansirana od strane katoličke zajednice u Brazilu.

Jedna od mnogih stvari koja zbunjuje svakoga ko prvi put vidi statuu je kako je kip uopšte stigao tamo gore? Zbog ogromne veličine statue ona je  sastavljena na vrhu planine. Sav potreban materijal (kao i radnici) prevezen je na planinu malim vozom koji je u to vreme uglavnom bio korišćen za prevoz turista na vrh planine.

4. Maču Pikču

Maču Pikču – lokacija

Istražite Maču Pikču Google Street View

macu pikcu Sedam svetskih čuda novog sveta

Ovo je sveti grad Inka koji se nalazi na najvišem delu istočnih Anda, na visini od 2350m nadmorske visine. Verovatno je izgrađen oko 1300. godine, ali je bio skriven sve do 1911. kada ga je otkrio Hajram Bingam. Maču Pikču svedoči o vremenu veličanstvenog carstva Inka.

Nakon što je osvojila teritorije, ova moćna vojska izgradila je kanale i sisteme puteva, a posle su sagrađene i tvrđave, hramovi i monumentalne kamene zgrade.

Arheolozi današnjice tvrde da ovo svetsko čudo nije bio grad u klasičnom smislu te reči. Najverovatnije je građen kao carski posed ili religijsko utočište. Grad je, čini se, bio napušten još i pre nego što su carstvo Inka pokorili Španci. Jedna od teorija tvrdi da je deo stanovnika pokosio sifilis, a ostale građanski rat.

maču pikču

5. Koloseum

Koloseum – lokacija

Istražite Koloseum Google Street View

Koloseum Rim Sedam svetskih čuda novog sveta

Koloseum je amfiteatar u Rimu, i rimski simbol. U njemu su održavane gladijatorske igre,  koje je moglo pratiti 50 000 gledalaca. U slučaju požara Koloseum bi se ispraznio za 10 minuta, s obzirom na to da da je imao čak 76 izlaza.

Koloseum je sagrađen u sklopu imperijalnih napora da se Rim oživi nakon burne godine četvorice careva, 69. ne. Kao i u drugim amfiteatrima, car Vespazijan je za Koloseum nameravao da bude mesto zabave, u kome će se održavati borbe gladijatora, lov na životinje, pa čak i lažne pomorske bitke.

Ulaz je bio slobodan za sve Rimljane, međutim sedišta su bila statusno klasifikovana, pa su tako vladari i viđeniji ljudi sedeli bliže pozornici, dok su niži staleži sedeli u višim redovima.

Koloseum Rim

Stari rimski epigram kaže: „Dok Koloseum stoji, stojaće i Rim, kad Koloseum padne, pašće i Rim, kad padne Rim, pašće i svet.“

Današnji izgled ove građevine je rezultat mnogih zemljotresa, kao i požara, međutim i oštećen uživa uzdahe i poglede divljenja miliona turista širom sveta koji posete Rim.

Kao jedna od retkih uglavnom netaknutih građevina iz Rimskog carstva, Koloseum danas stoji kao spomenik arhitektonskoj i inženjerskoj moći drevnog Rima.

Takođe je glavni izvor prihoda od turizma za italijansku vladu. 2018. godine Koloseum i Rimski forum doneli su više od 63,3 miliona dolara (53,8 miliona eura), najveći prihod od bilo koje turističke atrakcije u Italiji.

6. Čičen Ica

Čičen Ica – lokacija

Istražite Čičen Icu Google Street View

Ciceniza Sedam svetskih čuda novog sveta

Čičen Ica, u prevodu znači, “na ivici Ica (naroda)”, nalazi se u Meksiku i godišnje je obiđe preko milion posetilaca. Ovo veliko arheološko nalazište, ušlo je na spisak sedam svetskih čuda, a nalazi se na Jukatanu.

Hram je iz doba civilizacije Maja. Jukatan nije imao nadzemnih rekla, a Čičen Ica je imala tri velika prirodna izvora, te je postao prirodan centar za stanovništvo.

Čičen Ica

Kao žrtve, izvorima su se bacali razni predmeti, a u očajnim trenucima suše su se bacale i ljudske žrtve. Karakteristična za ovaj grad, je piramida Kukulkan. Tek jedna trećina ovog prelepog poseda je istražena, te ko zna kakve sve tajne on čuva.

7. Tadž Mahal

Tadž Mahal – lokacija

Istražite Tadz Mahal Google Street View

Tadž Mahal Sedam svetskih čuda novog sveta

Ova građevina u Agri (Indija), izgrađena je sredinom 17.veka i to rukama čak 22000 ljudi. Gradnju ovog mauzoleja je naredio Šah Džahan za svoju omiljenu ženu, Ardžumand Bano Begum, koja je poznatija kao Mumtaz Mahal.

Tadž Mahal se smatra vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture – stila koji kombinuje elemente persijskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova.

Po nekim predanjima, na samrti je od Šah Džahana tražila da joj se ispuni četiri želje

  • Da joj podigne veliki spomenik vredan njene lepote
  • Da se stara o njihovoj deci
  • Da se više ne oženi
  • Da na svaku godišnjicu njene smrt obiđe njen grob

Iako je Šah bio slomljen nakon njene smrti, ipak nije zaboravio obećanje koje je dao Mumtaz i započeo izgradnju po mnogima najlepšeg mauzoleja na svetu.

Bela kupola mermernog mauzoleja sigurno je najpoznatija arhitektonska komponenta Tadž Mahala, ali je ovo zapravo integrisani kompleks različitih građevina. Sam Šah je imao ideju da napravi pandan belom mauzoleju, i da napravi Crni Tadž Mahal – prekoputa čuvene građevine u Agri, na drugoj obali reke.

U zavisnosti od toga kako svetlost sunca i meseca padaju na građevinu, Tadž Mahal izgleda kao da je različitih boja. Neki tvrde da smene boja oslikavaju promenljivo raspoloženje žene (to muškarci najbolje znaju 🙂 ).

Ova velelepna građevina ponosno i čvrsto stoji zadivljujući svojim spoljašnjim izgledom, iako je i iznutra jednako impozantna i zasluženo je završila među sedam svetskih čuda novog sveta.

Ukoliko želite da saznate koja su to svetska čuda drevnih civilizacija to možete saznati u blogusedam svetskih čuda starog sveta

putovanja