Prilikom letovanja na Siciliji imaćete priliku da u okviru naših izleta koje smo vam spremili unutar paketa obiđete više mesta, vidite mnogo različitih znamenitosti i na pravi način osetite duh ovog dela Italije.

Jedan od tih izleta jeste i obilazak vulkana Etna i grada Katanija, nad kojim se Etna uzdiže. Ovaj celodnevni izlet započinjemo obilaskom Etne, najvišeg vulkana u Evropi, na 3.320 metara nadmorske visine. Pokriva područje od 1.190 kvadratnih kilometara, a na njegovim padinama, od široke doline Katanije ka jugu, nalazi se plodno vulkansko tlo koje stanovnici koriste za uzgoj vunograda i voćnjaka. Ime mu najverovatnije potiče od reči ”attuna” što znači peć.

Zbog toga što je često aktivan, bio je inspiracija antičkim piscima koji su ga smatrali delom samih Bogova. Ali, bez brige, stručnjaci stalno prate njegov rad, i on je i kada aktivan, dobroćudan.

Etna još uvek utiče na vulkanologiju, geofiziku, i druge nauke povezane sa zemljom, te predstavlja prirodnu laboratoriju za proučavanje ekoloških i bioloških procesa, zbog čega je 2013. godine upisan na UNESCO-v popis mesta svetske baštine u Evropi.

Autobus nas ostavi na najvišoj tački do koje može doći, i pogled sa te tačke je božanstven. Imaćete priliku da ostanete tu, šetate se, sakupljate lavu, uživate u pogledu, slikate se, ili da se žičarom popnete do najviše tačke do koje turisti uopšte smeju da idu. Ta vožnja je nešto skuplja ali vredi svaki evro jer osećaj takve zveri od vulkana sa svom svojom snagom i moći pod vašim nogama je neprocenjiv.

Nakon ovog razgledanja i provedenog slobodnog vremena koje ćete imati, nastavljamo put ka Kataniji, drugom po veličini gradu na Siciliji, koji leži na istoku Sicilije u širokoj ravnici Kataniji duž obale jonskog mora. Grad se nalazi ispod Etne i više puta je uništavan i iznova sagrađivan, a ovakav kakav je danas sagrađen je 1693. godine nakon velikog zemljotresa.

Sam centar grada je Piazza Duomo, a jedna od glavnih ulica je Via Etnea, puna radnji i kafića gde ćete moći da se opustite i idete u šoping.  Noćni život u Kataniji je veoma bogat jer je Katanija grad mladih, grad studenata, vrlo je bučan i živahan i njegovo celo središte je u kafićima koji su otvoreni dok ima gostiju.

U nekom od ovih kafića za vreme slobodnog vremena možete probati tradicionalni doručak garita(nalik sladoledu ali manje kremasto. Više je kombinacija drobljenog leda, voća i šećera) i briot(slatkasto mekano testo nalik na krofnu) koje umačete u garitu. Leti je vrlo osvežavajuće i lepog je ukusa.

Za ljubitelje ekstremnijih degustacija, tu je i konjsko meso koje je takođe jedan od specijaliteta Katanije.