Side iskustva i utisci

Side iskustva: Grad nara, što Side u prevodu znači, kombinacija je modernog i tradicionalnog. Okružen je velikim brojem peskovitih plaža, šuma i planine, što ga čini idealnim za različit tip turista.

Porodica sa decom, zbog kvalitetnog sadržaja hotela, ali i samog grada, pronaći će sve ono što im je potrebno za kvalitetan odmor. Ukoliko ste ipak mladi turisti, željni provoda i zabave, šopinga i izlazaka, letovalište Side će biti dobar izbor za vas.

Oni koji su došli da obilaze istorijske lokalitete, ali i da uživaju u pravom odmoru, u ovom turskom letovalištu zadovoljiće sve svoje potrebe. Van starog istorijskog jezgra grada, smestilo se moderno i urbano tursko letovalište.

Ovaj deo grada se aktivno razvija. Tu se nalazi veliki broj hotela, plaže i plažni barovi, kao i mnogobrojni klubovi i barovi. Smeštaj je pretežno od četiri i pet zvezdica, te ovi hoteli pružaju sve što je svakom turisti potrebno.

Svi koji vole istorijske obilaske, ali i kvalitetan odmor, kao i aktivan odmor, mogu uživati u ovom mediteranskom letovalištu.

Side iskustva – lokacija

Side, je malo, ali moderno tursko letovalište, koje se smestilo na jugozapadu Turske. Grad je udaljen oko 60 kilometara istočno od Antalije i 60 kilometara zapadno od Alanje. Pripada Antalijskoj regiji, a zapljuskuje ga Sredozemno more.

Do grada je najbolje doći čarter letom, a konkretne ponude možete pogledati na sledećem linku – Side letovanje.

Grad van sezone broji oko 50.000 stanovnika, dok se u toku sezone taj broj duplira. Česti su turisti iz Nemačke i Rusije, dok turista iz Srbije i nema puno.

Ovo letovalište predstavlja pravu kombinaciju modernog i tradicionalnog, što itekako privlači veliki broj turista. Veruje se da su ga osnovali Grci u 7. Veku pre nove i u tom periodu postaje značajna mediteranska luka u ovom delu sveta, gde se odvijala trgovina.

Ako ste razmišljali o letovanju u Turskoj, ali još uvek niste odlučili da li je ovo pravo letovalište za vas, mi vam u tekstu prenosimo utiske turista o moru, plažama, gradu, smeštaju i raznim aktivnostima.

Side iskustva

Vodič kroz Side – sadržaji

Ukoliko se odlučite da posetite ovo letovalište, nikako ne smete zaobići istorijski centar grada, koji se smestio na malom poluostrvu dužine oko 1 kilometra, budući da se ovde nalazi veliki broj arheoloških lokaliteta, a s druge strane, pogled ka moru je fantastičan.

Side iskustva

Gradske zidine iz rimskog perioda, dobro su očuvane, kao i hramovi Apolona i Atine (lokacija). Nezaobilazan je i antički amfiteatar (lokacija), koji je mogao da primi oko 20.000 gledalaca, a nekada je služio i za gladijatorske igre. Nimfeum (lokacija), antička fontana, dobro je očuvana i predstavlja još jednu atrakciju, koju vredi posetiti.

Pored velikog broja istorijskih lokaliteta, u ovom turskom letovalištu, možete posetiti i interesantan Arheološki muzej (lokacija).

Side iskustva

Ukoliko ste ljubitelji arheologije, možete posetiti i antički grad Faselis, gde je očuvan amfiteatar, kao i Hadrijanova kapija, trg, antička kupatila i jedna od tri nekadašnje luke.

Managvat reka (lokacija), koja se uliva nešto južnije od Sidea u Sredozemno more, na nekih 10 kilometara udaljenosti od grada, formira zanimljive vodopade. Svi ljubitelji prirode i čistog vazduha će ovde sigurno uživati.

U okolini grada nalazi se i veći broj golf terena (lokacija), na kojima sezona traje preko cele godine. Budući da se ovde održavaju mnogobrojna takmičenja u golfu, bilo bi interesantno posetiti neki od terena.

Side iskustva

Side iskustva – restorani i kafići

Mnogobrojni su kafići, barovi, restorani koji nude veliko uživanje i raznovrsnu kuhinju. Često su smešteni uz obalu, te nude i lep pogled ka moru.

U starom gradu se nalazi veliki broj barova i diskoteka. Ljubitelji noćnog provoda, posebno će uživati u starom gradu, u diskotekama na otvorenom, dok oni koji vole nešto mirniju varijantu, mogu uživati u kvalitetnoj kuhinji, kako turskoj, tako i svetskoj.

Side utisci – marketi i suvenirnice

Turska je poznata po kvalitetnom šopingu, pa je to nešto što ni u ovom letovalištu ne smete zaobići. U samom gradu se nalazi veliki broj prodavnica gde možete kupiti poznate turske proizvode, poput čajeva, kože, pamuka, začina…

Omiljena stvar turskih trgovaca je cenjkanje, pa i sebi i njima pružite obavezno to zadovoljstvo. U centralnom delu grada, u večernjim satima se grad zatvara za saobraćaj, te postaje pešačka zona i većina robe se prodaje i na tezgama van radnji i suvenirnica.

šoping turska

Nedaleko od Sidea, u mestu Managvat (lokacija), ponedeljkom i utorkom radi jedan od tri najveća bazara u Turskoj, pa ako ste ljubitelji šopinga, ovo nikako ne propustite.

Side iskustva – plaža

Letovalište je poznato po širokim i dugačkim peskovitim plažama koje su okružene borovom šumom. Plažne oblasti se mogu podeliti na Istočni i Zapadni deo.

side turska

Istočna plaža je nešto mirnija i odlična za uživanje bez prevelike gužve, osim peskovitih delova, ima i kamenitog ulaza u vodu.

Zapadna plaža često je puna turista. Ova plaža je peskovita, voda je plitka i topla, ulaz u vodu je postepen. Dosta plažnih barova smešteno je na ovoj plaži.

Ovde je aktuelan parasejling, skijanje na vodi, ronjenje kao i mnogi drugi sportovi na vodi. U okolini grada možete potražiti još zanimljivih plaža i uvala.

Side – zabava za decu

Ukoliko ste se odlučili da porodičan odmor sa mališanima provedete ovde, nećete pogrešiti.

plaze za decu

Kombinacija čistog mora, pekovite plaže, sa postepenim ulazom u vodu, hoteli koji nude mnoštvo zabave za najmlađe, od bazena, tobogana, pa sve do tematskih večeri, čine da vašim najmlađim članovima odmor bude uživanje.

Side Turska letovanje – kako doći

Ako ove godine odlučite da letujete u jednom od najpopularnijih Turskih letovališta, svakako ćete to učitniti avio prevozom. Direktan čarter let iz Beograda za Antaliju saobraća nekoliko puta nedeljno.

Dužina trajanja direktnog (čarter) leta je oko 3h. Transfer od aerodroma do hotela u Side-u traje oko sat, sat i po vremena.

Side iskustva – smeštaj

Grad i kompletna infrastruktura se izuzetno brzo razvijaju, pa se u gradu mogu uglavnom naći moderni i raskošni hoteli sa 4* i 5*.

Sam kvalitet, higijena, sadržaji i hrana u smeštaju su na izuzetno visokom nivou, a ako vas konkretna ponuda zanima, možete je pogledati na sledećem liku – Side letovanje.

Barut Hemera

Side, sa svim svojim sadržajima, zabavnim aktivnostima, prirodnom lepotom, peskovitim plažama, toplim morem, visoko kvalitetnim i čistim hotelskim smeštajem, brojnim zabavnim aktivnostima za decu, arheološkim nalazištima i istorijskim lokalitetima, noćnim barovima i plažnim barovima, definitivno može zadovoljiti svakog turistu.

Ukoliko ste putovali u Side, prenesite nam u komentarima svoje utiske. Ukoliko još uvek niste, a razmišljali ste o tome, kontaktirajte nas putem telefona ili e – maila, pa ćemo rado odgovoriti na vaša pitanja i pomoći vam u odlučivanju, da li je ovo pravo letovalište za vas.