Sivota utisci i iskustva

Sivota utisci: Grčko letovalište Sivota, ili kako ga drugačije nazivaju Karibi jonskog mora, mirno je i malo, ali i pored toga smatra se izuzetno atraktivnim i privlačnim letovalištem. Važi za jednu od najlepših destinacija u čitavoj Grčkoj.

Čiste plaže, kristalno čisto more smaragdne boje, zanimljive turističke atrakcije u okolini, vegetacija i zelenilo, blizina smeštaja, samo su neke od prednosti ovog grčkog letovališta. Sivotu često biraju porodice sa decom, mlađi ili nešto stariji parovi koji uživaju u romatnici. Za omladinu koja voli žurke i izlaske, ovo nije najidealniji izbor. 

Sivota – lokacija

Sivota se smestila na jugozapadu zemlje, na oko 1030 kilometara od Novog Sada, ukoliko putujete preko Severne Makedonije, a ukoliko putujete preko Bugarske onda na oko 1100 kilometara.

Sivota utisci

Ovo maleno mesto, smešteno je između Igumenice i Parge, a preko puta njega nalazi se ostrvo Krf. Ukoliko vas zanima kako doći, kakve su plaže, sadržaji, zabavni život, utisci, iskustva i celokupna ponuda, ispratite tekst do kraja.

Sivota utisci – sadržaji

Sivota, kao malo grčko letovalište, danas broji oko 3000 stanovnika. Sivota ima odličan položaj, budući da odavde možete posetiti mnogobrojne turističke atrakcije. Ovo primorsko selo očarava svojom prirodom, malim molom, odnosno lukom, kao i mnogobrojnim okolnim plažama.

Ako se odlučite za letovanje u Sivoti, gradska plaža je lepa, ali ono što će vas oduševiti su mnogobrojne uvale i okolne plaže, do kojih možete stići i pešaka. Verujte nam na reč da svako ko poseti Sivotu poželi da se opet vrati.

Sivota ima nekoliko ulica koje se slivaju ka moru i onih koje idu paralelno sa šetalištem. U centru se nalazi veliki park sa sadržajima za zabavu dece, a osim toga uz samo šetalište, koje krase mnogobrojni restorani i bašte, Sivota se može pohvaliti i lepom marinom za jahtice, jedrilice, kao i ribarske čamce.

Od prodavnica, suvenirnica, taverni, restorana, preko piljara, lekarske ambulante, apoteke, pekare i poslastičarnice, Sivota poseduje sve za jedan opušten porodični odmor.

Sivota plaža

Letovanje u Sivoti možete upotpuniti obilaskom obližnje Parge, koja je udaljena nekih 25 kilometara, ili vožnjom brodićima ka svim atraktivnim plažama u okolini.

Zanimljivi su i odlasci do bajkovitih ostrva Paksos i Antipaksos, kao i odlazak na Krf, obilazak reke Aheron, mnogobrojna krstarenja i iznajmljivanje čamaca. U samom mestu postoji i vozić koji vozi na najudaljenije plaže.

Sivota utisci – restorani i kafići

Iako malo i mirno mesto, brojni su kafići, restorani i taverne. Letovalište odiše klasičnim grčkim šarmom, krase ga popločane ulice i skrivene šarenolike tavernice.

Ovo mesto ne bismo preporučili ljubiteljima dobrog noćnog života, budući da letovalište ne poseduje ni jedan bar tog tipa, niti noćni klub. Ali ukoliko ste ljubitelji večernjih šetnji, uz šum mora i uz zvuke grčke muzike, onda je ovo pravo letovalište za vas.

Sivota plaža

Sivota utisci – marketi i suvenirnice

U Sivoti postoje tri mala supermarketa, koji su dobro opremljeni, te vam veći marketi i nisu potrebni. Poznati lanac Lidl nalazi se na nekih 25 kilometara od Sivote, u obližnjoj luci Igumenici. Osim ovih manjih marketa, u mestu postoje i piljare, pekare, apoteke i mnogobrojne suvenirnice.

Sivota – plaža

Plaža Galikos Molos se smatra malom gradskom plažom. Udaljena je na samo 300 metara od luke. Uska je i plitka, nije ni približno lepa kao ostale plaže u okruženju, ali svakako može da posluži ukoliko tog dana ne želite da se udaljavate iz Sivote.

Sivota more

Osim gradske plaže, među poznatijim su svakako i Bela Vraka, Pisina, Zavia, Mega Amos, Karavuno, Karavostasi, Agia Paraskevi. Do nekih se može stići pešaka, do nekih brodićem, a do nekih autom ili vozićem.

Plaže su čiste, uređene, sa svim potrebnim sadržajima i plažnim barovima. Pre odlaksa na neku od plaža, prvo se dobro upoznajte sa odabranom lokacijom kod lokalne agencije, kako biste se unapred pripremili za celodnevno uživanje.

Sivota utisci – zabava za decu

Iako je malo mesto, u centru se nalazi veliki gradski park, sa interesantnim sadržajima za decu, a plaže su, s druge strane, tako uređene, da su idealne za najmlađe, budući da je ulaz u vodu, na većini plaža postepen, tačnije plićak.

sivota more

Sivota – smeštaj

Mi vam možemo ponuditi dva smeštajna kapaciteta u ovom grčkom letovalištu.

Vila Vasiliki se nalazi u samom centru mesta, na minut hoda od šetališta i luke i na par minuta od plaže Galikos Molos. Svaki studio poseduje kuhinju, kupatilo, terasu, a klima i WiFi su uključeni u cenu.

Vila Marilena se nalazi na brežuljku iznad centra grada, od kog je udaljena nekih 5 minuta hoda. Do najlepše plaže u okolini, Bela Vraka, biće vam potrebno nekih 10 minuta hoda. Studiji u ovoj vili su na prvom i drugom spratu, a svaki poseduje kuhinju, kupatilo, terasu, klimu i WiFi koji su uključeni u cenu. Svi apartmani su sa pogledom na more.

Sivota Grčka letovanje – kako doći

Do Sivote možete doći na više načina. Napomenućemo i da je ova ruta skroz povezana auto-putem, te vam putovanje drumskim putem neće preterano teško pasti. Ukoliko dolazite iz pravca Severne Makedonije, od ulaska u Grčku pratite table za Atinu, pa potom Veriu, Gravenu, Janjinu i na kraju Igumenicu, odakle se put odvaja ka Sivoti.

Sivota kako doći

Ukoliko ipak odlučite da u Grčku dođete preko Bugarske, napomenućemo da dve male deonice nisu auto-put, ali je vožnja podjednako lagana. Kad uđete u Bugarsku, idete u pravcu Sofije, gde se potom odvajate ka mestu Kulata.

Kulata je ujedno i granični prelaz između ove dve zemlje. Od ulaska u Grčku pratite table Solun i Atina. Kada se uključite na put Egnatia Odos, table su vam iste kao i kada idete iz pravca Makedonije.

google mapa

Možete se odlučiti i za avio prevoz, budući da se na oko 80 kilometara od Sivote nalazi aerodrom u Prevezi, koji radi samo za vreme letnje sezone.

Ako uživate u kupanju na različitim plažama svakog dana, ako vas interesuju i grčka ostrva, arheološki lokaliteti, veoma šumovita vegetacija, pogledi na mnogobrojne jedrilice koji su česti posetioci ovog zaliva, predivni zalasci sunca, miran odmor, onda je ovo pravo letovalište za vas.

Ukoliko ste do sada posetili Sivotu, pišite nam utiske, a ako vas zanima naša ponuda, slobodno nas kontaktirajte