Ostrvo Skijatos omiljeni je izbor onih, kojima su prelepe plaže najvažnija stavka letovanja. Može da se pohvali sa preko 60 plaža, te se mnogi iz godine u godinu vraćaju ovom smaragdnom božanstvu, ne bi li ih sve istražili. S obzirom na to da bi vam trebao ozbiljan itinerer i stroga disciplina da ih svih 60-ak obiđete tokom 10 dana, predlažemo vam glavne predstavnike među plažama, u narednih pet kategorija.

Mirne, intimne plaže za relaksaciju

Neke od plaža koje će se svideti svima koji posete Skijatos, a žude za odmorom u pravom smislu te reči, opuštanjem uz dobru knjigu i šum talasa, preporučujemo  Kolios plažu, Mikros Vasilias i našeg favorita – plažu Maratha: Kao i do skoro svih drugih plaža, ukoliko na letovanje niste došli automobilom, do Marathe možete stići autobusom. Plaža se nalazi u okviru jednog hotela, ali je potpuno otvorena za sve posetioce. Nalazi se na samom obodu borove šume, mala je i odlikuje je sitni zlatkasti pesak. S obzirom na mir, zelenilo koje se oslikava u vodi i labudiće i patke koji ponekad zalutaju na plažu, nećete imati klasičan utisak da ste na otvorenom moru, već na nekoj planini, izolovani od sveta i buke, pored slatke vode.

Egzotične plaže

Neke od plaža koje će se svideti onima koji žele da naprave nestvarne morske fotografije, kojima ne smeta vrelo sunce , vreo pesak i divljina, su definitivno plaža Kastro i Lalaria.  Kastro je plaža skrivena među ruševinama starog grada i okružena velikim stenama tvrđave na koju se možete popeti, a Lalaria je jedna od simbola Skijatosa, te je vrlo moguće da ste je videli na nekom katalogu ili reklami za Skijatos. Kao i do Kastro plaže, do Lalarije možete stići brodom u okviru raznih izleta, a s obzirom na to da nema suncobrane, hlad, štandove sa hranom ili wc, nije pogodna za celodnevno lenčarenje. Ono po čemu je prepoznatljiva je stena Tripija Petra, koja podseća na kapiju. Voda na ovoj plaži je hladna, bistra, čista i nestvarne boje, te je jedna od najfotografisanijih plaža cele Grčke.

Zabavne plaže za omladinu

Posle egzotike, odmora i opuštanja, omladina voli da “napunjene baterije” iskoristi uz vrele letnje hitove i ledene voćne koktele, pa će se tako party manijacima svideti plaže Banana i Vromolimnos, koje u poslepodnevnim časovima postaju mesta dobrog provoda. S obzirom na to da je Banana dosta komercijalnija, ali i skuplja, naš favorit je ipak Vromolimnos. Iako poseduje prostran parking u blizini, za one koji planiraju da se opuste uz grčko Mitos pivo, ili neko drugo osveženje, preporučujemo dolazak busom.

Popularne uređene plaže

Ako ste već počeli da mozgate šta vam je najbitnije na plaži i ka kojima od ponuđenih da se uputite, ne morate više da razmišljate jer postoje i one plaže koje imaju sve što tražite. Ukoliko želite ceo dan da provedete na plaži, da plivate u dubini, ali i da se igrate sa dečicom u plićaku, da se sunčate, ali i da spavate u hladu, da popijete piće na ležaljci, ali i da nešto pojedete u nekoj od taverni, da uživate u tišini, ali i da pevušite spore letnje hitove, onda posetite jednu od uređenih, popularnih plaža, poput plaže Agia Paraskevi ili Koukounaries plaže. Kukunarija (Koukounaries) ime nosi po šišarci i celom svojom dvokilometarskom dužinom je okružena šumom. Jedna je od najposećenijih na celom ostrvu, ali je dovoljno prostrana za sve i nikada nije prevelika gužva, a voda je kristalno čista.

Plaže najadekvatnije za one sa decom

Kad smo rekli da Skijatos nudi savršene plaže za svačiji ukus, naravno, mislili smo i na mališane. Za malo stariju decu, omiljena je plaža Kanapitsa, zbog najvećeg izbora vodenih sportova, a za svu decu idealne su Achladies plaža i Troulos. Naš favorit je definitivno Troulos, zbog pogleda na istoimeno ostrvce koje izviruje iz vode prekoputa plaže. More je čisto, pesak sitan i mekan. Na njoj se nalaze mnogobrojne taverne sa pristupačnim cenama, kiosci sa hranom, pa čak i supermarket, a u bliskoj okolini je i omanji parking.