Skijatos plaže 

Ostrvo Skijatos omiljeni je izbor onih kojima su prelepe plaže najvažnija stavka prilikom Grčka letovanja. Može da se pohvali sa preko 60 plaža, te se mnogi iz godine u godinu vraćaju ovom smaragdnom božanstvu, ne bi li ih sve istražili. S obzirom na to da bi vam trebao ozbiljan itinerer i stroga disciplina da ih svih 60-ak obiđete tokom 10 dana, predlažemo vam glavne predstavnike među plažama, u narednih pet kategorija.

Skijatos plaže – mirne, intimne plaže za relaksaciju

plaze na skijatosu

Neke od plaža koje će se svideti svima koji posete Skijatos, a žude za odmorom u pravom smislu te reči, opuštanjem uz dobru knjigu i šum talasa, preporučujemo Kolios plažu, Mikros Vasilias i našeg favorita – plažu Maratha. 

Kao i do skoro svih drugih plaža, ukoliko na letovanje niste došli automobilom, do Marathe možete stići autobusom. Plaža se nalazi u okviru jednog hotela, ali je potpuno otvorena za sve posetioce.

Nalazi se na samom obodu borove šume, mala je i odlikuje je sitni zlatkasti pesak. S obzirom na mir, zelenilo koje se oslikava u vodi i labudiće i patke koji ponekad zalutaju na plažu, nećete imati klasičan utisak da ste na otvorenom moru, već na nekoj planini, izolovani od sveta i buke, pored slatke vode.

Skijatos plaže – egzotične plaže

Lalaria beach

Neke od plaža koje će se svideti onima koji žele da naprave nestvarne morske fotografije, kojima ne smeta vrelo sunce, vreo pesak i divljina, su definitivno plaža Kastro i Lalaria.

Kastro je plaža skrivena među ruševinama starog grada i okružena velikim stenama tvrđave na koju se možete popeti. Dok je Lalaria jedna od simbola Skijatosa, te je vrlo moguće da ste je videli na nekom katalogu ili reklami za Skijatos. Do ovih previdivnih plaža možete stići brodom u okviru raznih izleta.

S obzirom na to da plaža Lalaria nema suncobrane, hlad, štandove sa hranom ili wc, nije pogodna za celodnevno lenčarenje. Ono po čemu je prepoznatljiva je stena Tripija Petra, koja podseća na kapiju. Voda na ovoj plaži je hladna, bistra, čista i nestvarne boje, te je jedna od najfotografisanijih plaža cele Grčke.

Skijatos plaže – zabavne plaže za omladinu

Skijatos plaže

Posle egzotike, odmora i opuštanja, omladina voli da “napunjene baterije” iskoristi uz vrele letnje hitove i ledene voćne koktele. Takvim party manijacima će se svideti plaže Banana i Vromolimnos, koje u poslepodnevnim časovima postaju mesta dobrog provoda.

S obzirom na to da je Banana dosta komercijalnija, ali i skuplja, naš favorit je ipak Vromolimnos. Iako poseduje prostran parking u blizini, za one koji planiraju da se opuste uz grčko Mitos pivo, ili neko drugo osveženje, preporučujemo dolazak busom.

Skijatos plaže – popularne uređene plaže

Skijatos plaže

Ako ste već počeli da mozgate šta vam je najbitnije na plaži i ka kojima od ponuđenih da se uputite, ne morate više da razmišljate jer postoje i one plaže koje imaju sve što tražite.

Ukoliko želite ceo dan da provedete na plaži, da plivate u dubini, ali i da se igrate sa dečicom u plićaku, da se sunčate, ali i da spavate u hladu, da popijete piće na ležaljci, ali i da nešto pojedete u nekoj od taverni, da uživate u tišini, ali i da pevušite spore letnje hitove, onda posetite jednu od uređenih, popularnih plaža, poput plaže Agia Paraskevi ili Koukounaries plaže.

Kukunarija (Koukounaries) ime nosi po šišarci i celom svojom dvokilometarskom dužinom je okružena šumom. Jedna je od najposećenijih na celom ostrvu, ali je dovoljno prostrana za sve i nikada nije prevelika gužva, a voda je kristalno čista.

Skijatos plaže – najadekvatnije za one sa decom

Skijatos plaže

Kad smo rekli da Skijatos nudi savršene plaže za svačiji ukus, naravno, mislili smo i na mališane. Za malo stariju decu, omiljena je plaža Kanapitsa, zbog najvećeg izbora vodenih sportova, a za svu decu idealne su Achladies plaža i Troulos.

Naš favorit je definitivno Troulos, zbog pogleda na istoimeno ostrvce koje izviruje iz vode prekoputa plaže. More je čisto, pesak sitan i mekan. Na njoj se nalaze mnogobrojne taverne sa pristupačnim cenama, kiosci sa hranom, pa čak i supermarket, a u bliskoj okolini je i omanji parking.

Skijatos plaže pojedinačno:

1. Plaža Koukounaries

Lokacija: 13 km jugozapadno od glavnog grada Skijatosa – lokacija

Ovo je najpoznatija plaža na Skijatosu, prema tome i najgušća. Poznata je po izuzetno finom belom pesku i mirisnim borovim šumama po kojima je region i dobio ime. Smatra se jednom od najboljih grčkih plaža, ali je proglašena i najneokrnjenijom prirodnom plažom Mediterana.

Prekrasna kristalno čista plava voda pravo je zadovoljstvo. S obzirom da je plaža dobro organizovana, nudi brojne sportove na vodi, stolice, suncobrane, barove na plaži.

Region oko plaže prepun je restorana, taverni. Lokalni autobus povezuje ovu plažu sa glavnim gradom svakih 30 minuta. Ovo mesto, kao i plaža, razvijeno je za ekoturizam, a finansiraju ga opština i Evropska unija.

2. Banana beach

Lokacija: 13 km jugozapadno od glavnog grada Skijatosa – lokacija

Još jedan put sa Koukounaries nastavlja se dalje prema jugu i deli se na dva dela: jedan kraj puta zbog svog oblika vodi do peščane uvale zvana banana. Plaža sa sitnim peskom i kristalno čistim vodom koja nudi širok spektar vodenih sportova.

Drugi kraj puta nastavlja se do malog zaliva zvanog Little Banana, nudistička plaža odvojena od banana plaže ogromnom stenom. Tiši je od svog suseda, manji, sa sitnim peskom i čistom vodom.

3. Plaža Kanapitsa

Lokacija: 7 km jugozapadno od glavnog grada Skijatosa – lokacija

Živopisna plaža Kanapitsa udaljena je samo 7 km od glavnog grada. Ova plaža je idealna za porodični odmor na plaži. Najbolji deo ove plaže je što nikad nije gužva.

Za avanturiste na plaži, postoji ekskluzivna škola vodenih sportova koja nudi niz uzbudljivih opcija za sportove na vodi, kao što su jedrenje na dasci, ronjenje, skijanje na vodi i jet ski. Zapravo, vrlo malo plaža na ostrvu Skijatos može da parira šarmu i opuštenom ambijentu plaže Kanapitsa. Voda je veoma čista i savršena je za kupanje.

Postoji nekoliko izvrsnih mesta za kraće izlete ili dnevne izlete sa plaže Kanapitsa. Treba pomenuti mesta poput Skopelosa i Cugrije, koja su apsolutno čudesna u pogledu prirodne lepote. Zapadni deo poluostrva poznat je po svojim nadrealnim zalascima sunca.

4. Plaža Lalaria

Lokacija: na severnoj strani ostrva Skijatos – lokacija

Lalaria je dostupna samo brodom iz glavnog grada ostrva. Nalazi se na severoistočnom vrhu ostrva i mesto je iz snova zaista neverovatne lepote sa ogromnim belim liticama, koje se izdižu iz bistrog dubokog plavog mora. 

Levo od bele peščane plaže nalazi se prirodni most od stena i peska. Veličanstvene plave i tamne pećine nalaze se neposredno pre Lalarije i vredi ih posetiti brodom.

5. Plaža Agia Paraskevi

Lokacija: 8 km jugozapadno od glavnog grada Skijatosa – lokacija

Odmaralište Agia Paraskevi nalazi se na južnom delu Skiatosa, 7 km od grada Skijatosa. Ova prelepa plaža sa zlatnim peskom ime je dobila po maloj crkvici Agia Paraskevi. Ova velika plaža ima dovoljno sadržaja za bavljenje mnogim sportovima na vodi, uključujući skijanje na vodi i jet-ski. Takođe je moguće iznajmiti čamac za odlazak na mala putovanja po ostrvu. Do ove plaže se može lako doći autobusom iz grada Skijatos.

6. Plaža Achladies

Lokacija: 5 km jugozapadno od glavnog grada Skijatosa – lokacija

Ova peščana plaža čini malu uvalu. Potpuno je organizovana, a njena prozirna voda pogodna je za sve vrste morskih sportova. Tu se mogu iznajmiti jedrenje na dasci i skijanje na vodi. Do plaže se može doći peške, automobilom, lokalnim autobusom ili brodom koji redovno napušta grad Skijatos.

7. Plaža Tsougrias

Lokacija: na ostrvcetu u gradu Skijatos – lokacija

Tsougrias je najposećenije ostrvce smešteno preko puta luke Skiathos. To je prelepo mesto prekriveno borovima i eukaliptusom. Na ovom ostrvu vredi posetiti crkvu Agios Floros.

Ostrvo Tsougrias je popularno odredište za ljude koji imaju svoje čamce. Atmosfera je vrlo opuštajuća u kombinaciji sa prirodnim lepotama mesta. Na drugoj strani ostrva postoji još jedna plaža, podjednako lepa, ali da biste došli tamo, morate prošetati šumom. 

8. Plaža Ksanemos

Lokacija: 3 km severoistočno od glavnog grada Skijatosa – lokacija

Plaža Ksanemos je najpopularnija nudistička plaža i strateški je smeštena do krajnjeg kraja piste aerodroma. Lokacija je toliko strateška da čim avion sleti na aerodrom sve što putnik treba da uradi da bi stigao do plaže Ksanemos uskoči u lokalni prevoz i bude na plaži za manje od 10 minuta. 

Plaža Ksanemos je popularna među turistima koji borave na periferiji glavnog grada. Ako pešačite sve do plaže, biće vam potrebno puno energije, jer uključuje šetnju preko vrlo strmog brda.

9. Plaža Megas Gialos

Lokacija: 5 km severoistočno od glavnog grada Skijatosa – lokacija

Plaža se nalazi na severoistočnoj obali Skiatosa, južno od plaže Nikotsara i severno od plaže Ksanemo. Predivna plaža sa sitnim belim peskom i nešto šljunka. Morsko dno je prilično kamenito, ali voda je kristalno plava. Megas Gialos je okružen strmim, zelenim padinama sa kojih se pruža impresivan pogled na Egejsko more.

Mala i izolovana plaža Megas Gialos idealna je za opuštanje i uživanje u miru. Odlično je i za ronjenje na dah, u stvari ovo je mesto gde ronilački centar ostrva organizuje neke od svojih aktivnosti. Oko ove plaže nema mnogo objekata jer joj je teško pristupiti. Do Megasa Gialosa vodi zemljani put, naravno do plaže možete stići brodom.

10. Plaža Kalamaki

Lokacija: 9 km jugozapadno od glavnog grada Skijatosa – lokacija

Kalamaki ima prelepi zaliv i mekani pesak. Najbolji deo plaže je što je voda kristalno čista. Naša preporuka je da dok ste na svom putovanje posetite ovu plažu u letnjoj noći obasjanoj mesečinom. Iskustvo može biti nadrealno i fantastično. 

11. Plaža Aselinos

Lokacija: 13 km zapadno od glavnog grada Skijatosa – lokacija

Aselinos je lepo mesto zbog egzotičnog pejzaža, idealno za romantične šetnje. Postoji mali, ali šarmantni beach bar s kojeg se pruža prekrasan pogled na more koji će vam garantovati nezaboravnu noć. Za one koji vole miran i jednostavan odmor, ova plaža je idealno mesto.

Autor: Stević Nebojša