Slatkiši jonskih ostrva

Svi smo upoznati sa činjenicom da nakon dugog plivanja u nekom od grčkih mora, ili nakon lude noći u nekom od najboljih grčkih klubova, ništa ne može da utoli glad kao dobro poznati Giros. Giros je toliko popularan i rasprostranjen da su ga probali i oni koji nikad nisu kročili preko grčke granice. Međutim, šta je sa onim trenucima kada želimo da predveče sednemo u neki kafić uz obalu, i da se samo malo zasladimo? Slatkiši Jonskih ostrva, koje lokalni meštani s ljubavlju prave za sve nas sladokusce, su neki od najlepših kolača koje ćete probati!

Slatkiši Jonskih ostrva

Zakintos – Mandolato

Uticaj Venecije na Zakintosu sreće se na svakom koraku. Venecijanci su ovom ostrvu ostavili divne elemente arhitekture i umetnosti, melodičnost u govoru i jeziku, ali najslađe što su za sobom ostavili je izvorni recept za kremasti kolač Mandolato, koji je i tradicionalna poslastica ovog ostrva.

Slatkiši Jonskih ostrva

U svakoj lokalnoj prodavnici ili poslastičarnici u gradu Zanteu, možete probati ovaj nugat prepoznatljivog izgleda, zbog svog kockastog oblika i bele boje. Pravi se od badema (mogu i lešnici, orasi i pistaći), meda i šećera, umućenih u vazdušastu smesu od belanaca. Ime potiče od italijanske reči “mandorlato”, te u bukvalnom prevodu i znači “punjen bademima”. U ovoj, najstarijoj poslastici ostrva, stanovnici i turisti uživaju tokom cele godine. Čuva se u svom originalnom pakovanju na sobnoj temperaturi, zimi do dve nedelje, dok leti nije preporucljivo duže od desetak dana.

Slatkiši Jonskih ostrva

Kefalonija – Mandola

Po imenu skoro isto, po ukusu slično kolaču mandolato, a po izgledu drugačije od bilo kojeg drugog kolača – Mandola.

kefalonija mandola

Koren naziva, i glavni sastojak je, i kod ovog kolača – badem. Ovaj delikates može se naći samo na Jonskim ostrvima, a doneli su ga, naravno, venecijanski sladokusci. Od tada, ponosni “vlasnik” ovog zanimljivog deserta je baš Kefalonija koja je usavršila italijanski recept. Slatki, lepljivi, nazovimo ga kolač, ručno se pravi od badema, meda i šećera, a za razliku od raznih veštačkih slatkiša, prirodnu, jarko crvenu boju daje mu posebna vrsta morste alge.

Lefkada – Pasteli

S obzirom na to da se med smatra jednim od najvećih afrodizijaka, ne čudi činjenica da je Lefkada savršeno ostrvo za zaljubljene. U svakoj lokalnoj prodavnici možete naći teglicu savršenog meda proizvedenog na ovom ostrvu. Ako vam se ipak na vašem odmoru ne zalazi po marketima, samo se uputite ka bilo kojoj plaži, i naići ćete na bezbroj drvenih putokaza koji će vas uputiti ka nekoj od porodica koje na ovom ostvru prave najukusniji i najprirodniji med.

Lefkada – Pasteli

Med je, naravno, glavni sastojak poslastica sa Lefkade. Slatki Pasteli se pravi od prirodno pečenog susama, čistog prirodnog meda i  prženih badema, u obliku plocica. Po izgledu podseća, recimo, na Bonžitu. Uz Pasteli, tradicionalni kolač Lefkade je i “ladopita”, koji se konzumira  na venčanjima, krštenjima, i svim ostalim porodičnim događajima, pa čak i onim tužnim.

Krf – Sikomada

Ako ste od onih koji nova mesta vole da upoznaju kroz ukuse, o Krfu možete svašta slatko da saznate! Među mnoštvom poslastica od kojih ide voda na usta, za najinteresantniju smo odabrali onu koja se konzumira uz Ouzo – Sikomadu.

Ovaj kolač nastao je kao način da se sačuvaju smokve tokom zimskih meseci, a danas je to sjajan prilog uz sir, alkoholna pića, i dobra zamena za koštunjavo voće. Verzija sa Krfa, pravi se sa cimetom, biberom i vinom. Uz to, glavni sastojci su sušene smokve, bademi i narendana narandžina kora.

Slatkiši Jonskih ostrva

Za sve vas gladne, bilo ukusa, bilo avanture, prirode ili zabave, nemamo šta bolje da preporučimo nego Jonska ostrva!

Autor: Olja Bilinović