Šta je specijalna hrana u avionu?

Šta je specijalna hrana u avionu?

Za najrazličitije prehrambene navike i potrebe putnika, kao što je specijalna hrana u avionu, većina avio - kompanija obezbeđuje obroke koji sadrže (ili ne) odgovarajuće namirnice za svoje korisnike na letovima. Ovde ćete saznati kakvi se sve obroci mogu zatražiti.

specijalni obrok u avionu

Avio saobraćaj je u velikom naletu. Avio karte kupuju se svakodnevno, a avionom se voze hiljade i hiljade putnika - svako sa sopstvenim potrebama i navikama. Kako bi kompanije bile što konkurentnije na svetskom tržištu, trude se da vode računa o svim željama putnika za vreme leta, uključujući i one koje se tiču posebnih obroka u avionu.

Bilo da su u pitanju dijabetičari, bebe, vernici ili vegani - za sve se može naći prikladan obrok. A evo i šta je sve u ponudi u kompanijama čiji avioni preleću nebo.

Hrana u avionu za vernike

Za pripadnike različitih veroispovesti neke namirnice su potpuno zabranjene, a neki ne smeju da konzumiraju određena jela zbog njihovih sastojaka tokom postova i određenih praznika. Najbolji izbor ove hrane postoji u multinacionalnim kompanijama koje potiču iz mesta gde ljudi pripadaju najrazličitijim verskim zajednicama.

Hrana za post kod pravoslavnih hrišćana

Vaskršnji i Božićni post su najznačajniji, a tu su i Gospojinski i Petrovski - to su 4 velika godišnja posta kod pravoslavaca, a neki poste i manje postove, sredom i petkom. Najčešće se posti na vodi, ulju i ribi. U kompaniji Air Serbia, na primer, za pravoslavce postoje ove opcije:

 • pravoslavni posni obrok pripremljen na ulju: sadrži različito povrće, žitarice i pečurke, a sprema se na ulju, i dozvoljeno je vino;
 • pravoslavni posni obrok pripremljen na vodi: bareno povrće, sva hrana suvo pečena ili spremljena samo uz vodu i začine;
 • pravoslavni posni obrok sa ribom: povrće i riba spremaju se na ulju, vino je dozvoljeno.

Važno je znati da se u svakoj varijanti posta izbacuju namirnice životinjskog porekla!

Halal hrana u avionu

Muslimani ne konzumiraju svinjsko meso i druge proizvode od svinjetine, a zabranjen je i alkohol. Obroci se spremaju u skladu sa ovim propisima i Halal zahtevima.

Tokom Ramazana, ne jede se i ne pije ništa između izlaska i zalaska Sunca.

Avionska košer hrana

Zabranjena je svinjetina i zečetina; dozvoljeno je jesti meso životinja koje preživaju i imaju potpuno rascepljena kopita, a od ribe dozvoljena je ona sa perajima i krljušti. Uz to, sme se jesti voće i povrće koje nije podložno zarazi. Svi obroci moraju biti pripremljeni po zahtevnim pravilima Košer kuhinje koje propisuje jevrejski zakonik Tora, provereni i dvostruko zatvoreni nakon pakovanja. Košer hrana dolazi sa posebnim sertifikatom.

Hindu obroci

Hindu obroci ne smeju sadržati govedinu! Dolaze u dve varijante, kao vegetarijanski (bez mesa) i nevegetarijanski, pripremljeni sa tradicionalnim hindu začinima i namirnicama koje se često konzumiraju u tom podneblju.

Vegetarijanski đain obrok

Azijska jela koja ne sadrže meso i mesne prerađevine, kao ni krtolasto povrće.

Dečja hrana u avionu

Avionski obroci dolaze i u varijantama za najmlađe - tu su:

 • hrana za bebe u avionu: gotove kašice od voća i povrća, bez teških začina, a može se i zagrejati mleko i hrana za bebe u avionu na zahtev, tokom leta. Hrana je originalno zapakovana od strane proverenog, poznatog proizvođača;
 • hrana za decu (do 12 ili 14 godina starosti): izbalansirana, jednostavna i blago začinjena, lako se žvaće i vari.

Vegetarijanski i veganski obroci

Za putnike koji izbegavaju sve, ili određene namirnice životinjskog porekla, pripremaju se sledeći obroci:

 • vegetarijanski - obroci koji ne sadrže meso i mesne prerađevine;
 • veganski - hrana bez ikakvih namirnica životinjskog porekla, što uključuje mlečne proizvode, jaja, ribu i želatin.

Mogu se spremati u azijskom stilu, kao lakto - ovo vegetarijanski obroci (ništa životinjskog porekla, osim jaja i mlečnih proizvoda).

Posebna hrana u avionu za zdravstvene potrebe putnika

Ukoliko iz zdravstvenih razloga morate da se hranite na precizno određeni način, izbacujući jednu vrstu namirnica a potencirajući drugu, u avionu možete pronaći obrok koji pogoduje vašim zdravstvenim, nutritivnim potrebama.

Hrana u avionu za dijabetičare

Avionska jela za dijabetičare ne sadrže šećer i imaju vrlo malu količinu namirnica sa ugljenim hidratima. Izbegava se bilo šta od čega glukoza naglo raste. Posnije meso i mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti, jaja, riba i povrće.

Bezglutenska ishrana

Hrana koju dobijete ne sadrži gluten - bez hleba, paste i peciva, kao i žitarica. Proizvodi sa glutenom loše utiču na obolele od celijakije.

Obroci bez laktoze

Za putnike osetljive na laktozu, služe se obroci bez mleka, mlečnih proizvoda, kao i slatkiši bez tragova istih.

Niskokalorični obroci, jela sa niskim sadržajem holesterola

Za srčane bolesnike, prekomerno gojazne i osobe sa drugim zdravstvenim stanjima za koja se preporučuje izbegavanje kalorične hrane, može se naručiti hrana bez masnog mesa, šećera i sa manje ugljenih hidrata. Ili hrana sa manje masnim mesom, puno povrća, voća i sa dosta vlakana.

Za ljude koji imaju probleme sa krvnim pritiskom ili srcem tu su i posebni obroci bez soli.

Obroci blagog ukusa

Za osobe koje imaju osetljiv želudac i probleme s varenjem, pripremaju se blagi, slabije začinjeni obroci sa lako svarljivim namirnicama. Luk, prženo i suviše masno se ne koristi, a preporučuje se tost, mlečni proizvodi, rovita jaja, pire od krompira ili spanać.

Sveže voće i povrće

Sveže sezonsko voće, kao i nekuvano povrće sa salatama.

Alergija na određene namirnice

Ukoliko nemate naročite zahteve što se tiče ishrane, izuzev alergija na pojedine namirnicenapomenite to pri kupovini karte i još jednom proverite deklaraciju proizvoda pri posluženju u avionu.

Hrana u avionu - Šta još treba znati?

Kada je u pitanju avionska ishrana, sve treba proveravati direktno i od slučaja do slučaja, pri kupovini karata ili na samim sajtovima aviokompanija.

Ovo su neke opšte smernice kada je u pitanju hrana u avionu:

 • ne sme se unositi i jesti sopstvena hrana, osim u slučaju hrane i formule za bebe - a i to u skladu sa posebnim propisima;
 • u nekim avio kompanijama postoji praksa da se na letovima koji traju manje od sat i po ne služe obroci, već samo pića i grickalice;
 • proverite da li je obrok uključen u cenu karte;
 • ako letite na neku egzotičnu destinaciju, ne propustite da u avionu probate neke od lokalnih specijaliteta ako ih služe;
 • hrana se razlikuje u zavisnosti od toga kojom se klasom vozite.

Gde god da ste se zaputili, Lider Travel tim Vam želi dobar apetit i odličan provod!