Sta videti u Alanji?

Šta videti u Alanji: Alanja, dragulj turske obale, poznata je po svojim dugim peščanim plažama, azurnom moru i pejzažima netaknute prirode koji je okružuju. Ne treba smetnuti s uma ni tradicionalnu tursku gostoljubivost.

Ako nikada pre niste bili na letovanju u Turskoj mogli biste ostati iznenađeni pažnjom koju poklanjaju turistima i svojim gostima. Imaćete osećaj da ste zaista dobrodošli, bilo da putujete sami ili sa porodicom - mala deca su naročito omiljena!

Sta videti u Alanji

Međutim, to nije sve - znamenitosti Alanje, koje su posledica brojnih drevnih civilizacija koje su harale ovim podnebljem, ostavljaju bez daha.

Bogata prošlost i njeni tragovi biće prava poslastica za sve ljubitelje istorije i arheologije, a tome u prilog govore iskustva turista koji oduševljeno pričaju o ovom mestu.

Ako ste fan Indijane Džounsa i otkrivanja tajni iz prošlosti, odvojite vreme da odete na izlete i upijete lepotu drevnih građevina.

Bogata istorija Alanje

Alanja se nalazi na strateškoj lokaciji na obali Sredozemnog mora i bila je važna vojna baza tokom vekova za mnoge civilizacije, uključujući Rimljane, Vizantijce, Seldžuke i Osmanlije.

Naziv „Alaiye“, po kojem Alanja i nosi svoje današnje ime, nadenuo je Seldžučki sultan Alaedin Kejkubat.

Kada je osvojio ovaj grad 1221. godine, pretvorio je ovo mesto u najpoznatiju luku svog carstva.

Jedna od najpoznatijih znamenitosti Alanje je njena prepoznatljiva zamak-tvrđava. Bilo da odlučite da se vozite, pešačite ili se popnete žičarom do vrha brda na kome se nalazi, bićete nagrađeni zadivljujućim pogledom na okolnu obalu. To je odlično mesto sa kojeg se možete diviti prepoznatljivoj tirkiznoj boji Mediterana!

Sta videti u Alanji

U blizini se nalazi džamija Sulejmanije, prvobitno izgrađena u 13. veku, a obnovljena za vreme vladavine otomanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog. Ispod rta je luka Alanje i intrigantne ruševine seldžučkog brodogradilišta ili 'tersane', koje vredi posetiti.

Ako ste zainteresovani za drevnu istoriju, znamenitosti Alanje će vas oduševiti - stoga odvojite malo vremena za istraživanje.

Nedaleko od centra nalazi se i Staro rimsko pozorište Aspendos izgrađeno u 2. veku nove ere i smatra se jednim od najbolje očuvanih te vrste.

Pozorište ima kapacitet od 15.000 ljudi i još uvek se koristi za koncerte i druge nastupe.

Svake godine u junu i julu se ovde održava Međunarodni festival opere i baleta Aspendos.

Letovanje u Alanji će vam pružiti priliku da vidite mesto drevnog grada Pergea takođe je zanimljivo za posetu, kao i ruševine na plaži antičkog grada Sidea i njegovog spektakularnog Apolonovog hrama.

Zamak Alanja

Šest kilometara dugačak deo drevnih zidina zamka Alanje (lokacija) prati visok rt koji zasenjuje modernu Alanju ispod. Unutar zidina nalazi se stari grad Alanje, najzanimljivije područje grada za istraživanje.

Istorija zamka Alanje datira još iz klasičnog doba, kada je ovo krševito poluostrvo puno pećina bilo omiljeno utočište pirata.

Utvrđenja nastala u vreme Grka, proširena su pod rimskom vlašću. Tokom vizantijskog doba uloga Alanje kao mediteranske morske luke počela je da raste.

Kada su Seldžuci preuzeli kontrolu nad ovim krajem u 13. veku, gradili su na temeljima prethodnih vladara. Većina preostalih građevinskih radova koji i danas stoje na području zamka datiraju iz ovog perioda, kada je Alanja postala trgovačko središte.

Alanja znamenitosti

Donji deo zamka, najbliži ulaznoj kapiji, poznat je kao naselje Ehmedek. Prošetajte uličicama punim kuća sa crvenim krovovima iz otomanskog doba i istorijskih građevina, a zatim pratite krivudave staze do Ic Kale (unutrašnje tvrđave zamka) do starijih seldžučkih i vizantijskih ruševina.

Uživajte u pogledu koji se uzdiže preko mora, obalne visoravni, i vrhovima planina Taurus iza njih.

Istorija luke Alanja

Crvena kula (Kizılkule) (lokacija) i Seldžučko brodogradilište (Tersane) (lokacija) su produžeci utvrđenja zamka Alanje, izgrađenih u 13. veku.

Osmougaona, 30 metara visoka Crvena kula služila je kao odbrambeni toranj luke u doba Seldžuka.

Popnite se na krov da biste videli sjajan pogled na prednji deo luke.

crvena kula alanja

Od kule, lagana šetnja vodi duž originalnih lučkih utvrđenja do jedinog preostalog primera brodogradilišta iz seldžučkog doba u Turskoj. Zasvođene hale, ugrađene u obalu, otvorene su prema moru, tako da talasi neprestano udaraju o kamen. Šetalište se odavde nastavlja kratko duž obale do male zgrade osmatračnice iz vremena Seldžuka.

Džamija Sulejmanije

Džamija je jedna od brojnih atrakcija Alanje koja oduševljava turiste. Konstrukciju koju je izgradio Alaedin Kejkubad I u prvoj polovini 13. veka, rekonstruisao je Sulejman Veličanstveni, nakon što je bila oštećenja u strašnoj oluji koja je pogodila Alanju.

Prilikom rekonstrukcije korišćeni su stari materijali, stoga je džamija Sulejmanije zadržala originalni izgled.

Dzamija Alanja

Zgrada poznata kao Alaedin ili Kale (Džamija) ili Orta Hisar (Srednja tvrđava) džamija, oduševljava svojim planom, tipom strukture, oblikom kupole i lukova i izradi od kamena i drveta.

U severozapadnom uglu harema je dozidana munara, a nasuprot severoistočnom uglu izgrađena je natkirvena polukružna cisterna. Pored cisterne nalazi se mesto koje vernici koriste za umivanje.

Staro rimsko pozorište

Drevne ruševine razbacane po malom gradu Sideu nalaze se samo 64 kilometra u pravcu severozapad od Alanje, tako da se mogu lako posetiti tokom jednodnevnog izleta. Side je malo, ali prometno odmaralište na obali sa turističkim bazarom, bogate ponude kao šoping centri Alanje, koji vijuga kroz stari grad koji vodi do prednjeg dela luke.

Glavna oblast drevnih ruševina nalazi se nasuprot unutrašnjem ulazu u stari grad Sidea. Ovde ćete pronaći impozantno rimsko pozorište iz 2. veka, koje može da primi do 20.000 gledalaca.

Rimsko pozoriste Alanja

Ovo je jedno od izuzetno dobro očuvanih rimskih pozorišta u Turskoj i jedna od najzanimljivijih turistička atrakcija u gradu. Ne propustite da posetite Side muzej, koji se nalazi u rimskom kupatilu preko puta ulaza u pozorište.

Nakon toga, obavezno istražite razuđeno područje ruševina koje uključuju Agoru i hram Tihe koji se nalazi istočno od pozorišta. Kada prošetate kroz ovo arheološko nalazište, idite u sam stari grad i prošetajte do luke. Na samoj obali se nalaze preostali stubovi i stubovi hramova Apolona i Atine, sa pogledom na more. Predstavljaju jedne od najlepših znamenitosti Alanje.