Šta videti u Antaliji?

Šta videti u Antaliji: Ako je Antalija jedan od vaših favorita dok odlučujete kuda na letovanje ove godine, razmišljate u odličnom pravcu.

Antalija je jedno od onih čarobnih mesta koji nude toliko atrakcija za turiste svih generacija.

Miris soli u vazduhu, nestvarno lepe peščane plaže i azurno more nisu sve što vas očekuje kada stignete na destinaciju.

Ako u Antaliju putujete avionom, po iskrcavanju na aerodrom Antalija spremite se da budete očarani prizorima koji će se nizati pred vašim očima.

STA VIDETI U ANTALIJI

Ovaj turski dragulj ponudiće vam mnogo više od lenčarenja na plaži. Imaćete priliku da vidite fantastičnu prirodu - čuvene kaskade Pamukkale, vodopade, pećine, pejzaže netaknute ljudskom rukom - ali i obilje kulturnih sadržaja.

Znamenitosti Antalije su zaista mnogobrojne i fascinantne. Ostaci drevnih gradova, antičke tvrđave i kule, spomenici, muzeji, džamije su ono što Vas očekuje.

Predlažemo vam da tokom letovanja u Antaliji izdvojite bar dva dana za izlete koji će vas odvesti do impozantnih spomenika kulture.

Dok duhovi drevnih civilizacija prolaze kraj vas, osetićete vekove prošlosti u zidinama koje dodirujete.

Po iskustvima turista iz Antalije, za Vas smo spremili najlepše znamenitosti ovog grada, koje će oplemeniti vaše putovanje.

Mira (Demre) - Likijski grad čuda

Demre, (lokacija) grad koji je takođe bio poznat kao Kale do 2005. godine, je sadašnje ime drevnog mesta Mire, metropole Likije u ranim hrišćanskim vremenima.

Ima najlepše grčko-rimske i likijske ruševine u regionu. Mira je bila jedan od šest najvažnijih gradova drevne Likije, zajedno sa Ksantosom, Patarom, Olimpom, Pinarom i Tlosom.

sta videti u antaliji

Međutim, veruje se da datira iz dalje prošlosti. Stručnjaci su otkrili da su spoljni odbrambeni zidovi iz u 5. vek pre nove ere. U 4. veku nove ere, Mira je bila glavni grad rimske provincije Likije.

Grad je nastavio da se razvija, ali je na kraju pao zbog muslimanskih upada u Anadoliju, ali i zbog uticaja prirodnih katastrofa kao što su zemljotresi i poplave.

Ruševine drevnog grada Mira sastoje se od impresivne nekropole uključujući grobnice vladara i članova porodice i susednog velikog rimskog amfiteatra sa 35 uzastopnih redova sedišta.

Fasada amfiteatra bila je bogato ukrašena pozorišnim maskama i mitološkim scenama. Zapadno od pozorišta, strma litica je ispresecana tesno zbijenim grobnicama isklesanim u stenama.

Hram Artemide Eleuterije, Mirine boginje zaštitnice, bio je jedna od najcenjenijih građevina ovog područja. Kažu da je to najlepša građevina Likije, ali je potpuno uništena po naređenju Svetog Nikole, koji je želeo da zbriše paganstvo u regionu.

Hadrijanova kapija - simbol Antalije

Hadrijanova kapija ili Učkapılar (lokacija) je jedna od monumentalnih kapija na gradskom zidu koji okružuje Antaliju.

Hadrijanova kapija je delo iz Hadrijanove ere koje je napravljeno tokom posete rimskog cara Hadrijana Antaliji 130 godine.

Hadrijanova kapija, koja je jedna od najbolje očuvanih građevina u Antaliji, opisuje se kao najlepša kapija Pamfilije.​

Hadrijanova kapija Antalija

U potpunosti je napravljena od belog mermera, a privlači pažnju rezbarijama i reljefnim ukrasima. Sa obe strane vrata nalaze se dve kule.

Kula Julia Sancta, koja se nalazi u južnom delu, je iz perioda Hadrijana, a donji deo kule na severu je iz antike, a gornji delovi su izgrađeni u periodu Seldžuka.

Spremite se da upoznate misteriozni svet Kaleicija kada prođete kroz Hadrijansku kapiju, jedan od simbola grada.

Misterija drevnog grada Arikanda

Drevni grad Arikanda (lokacija) je i dalje velika misterija. Ime drevnog grada Arikande nalazi se u granicama sela Finike u Arifli.

Ime potiče od reči „Ari-ka-vanda”, što na drevnom likijskom jeziku znači „mesto pored visoke stene“.

Ime grada odražava maternji anadolski jezik, filološki pokazuje da je jedan od najstarijih gradova u regionu.

Drevni grad Arikanda, koji ima istoriju dugu 4 hiljade godina, izgleda kao muzej na otvorenom skriven na obroncima Bej planine.

Arikanda Antalija

U gradu koji je otkriven 1838. godine postoje terasasti zidovi, pozorište, ulice sa dugim stepeništima, Heliosov hram, bazilika, terme, monumentalne grobnice i agora i njihove ruševine su preživele do danas.

Antički grad Arikanda je domaćin velikog koncertnog programa koji povremeno organizuje opština Finike. Možete ući na sajt opštine kako biste pratili i prisustvovali programu koncerta.

Perge - zaostavština bronzanog doba

Drevni grad Perge (lokacija), glavni grad drevne Pamfilije.

Udaljen je 18 km od centra Antalije, gde se nalazi većina raskošnih i luksuznih hotela i modernih šoping centara.

Grad, za koji se veruje da je postojao tokom Hetitskog perioda i poznat kao „Parha“, takođe je bio jedan od najorganizovanijih gradova Anadolije tokom rimskog perioda.

Ostaci u ovom istorijskom spomeniku datiraju iz bronzanog doba.

sta videti u antaliji

Drevni grad Perge je jedan od najbogatijih gradova starog sveta, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. Ostaci i skulpture otkriveni tokom iskopavanja u gradu izloženi su u Muzeju Antalije.

Osnovna ruševina stadiona sa kapacitetom od 12 hiljada ljudi, jedan je od najbolje očuvanih stadiona u Turskoj.

Možete se osećati kao Pergijanac dok šetate među ulicama sa kolonadama, vodenim putevima, visokim kulama, monumentalnim fontanama, agorom i kupatilima među drevnim ruševinama u gradu.

Arhaični grad Patara

Patara (lokacija), poznata kao „Patar“ u hetitskim tekstovima iz 13. veka pre nove ere, nije izgubila na značaju kroz istoriju. Sa lukom koji je ovaj grad posedovao, bio je dugi niz godina kapija regiona ka Mediteranu.

Jedan od glavnih razloga razvoja Patare je prvenstveno bila dobra lokacija i klimatski uslovi. Pomorska luka koja je bila u njenom vlasništvu je svakako bila prednost, jer opšte je poznato šta je u istoriji značila trgovina. Ukoliko imate razvijenu trgovinu imali ste novac, odnosno moć.

Patara Antalija

Oko samog pristaništa/luke nastajao je grad i bogato naselje.

Patara, koju je osvojio Aleksandar Veliki posle persijske dominacije i koja je služila kao pomorska baza u narednim godinama, živela je svoje najsvetlije godine u antičkom periodu.

Postao je jedan od episkopskih centara ranog hrišćanstva.

Trijumfalna kapija, spomenik koji možemo nazvati simbolom Patare, datira iz 1. veka nove ere. Na 19 metara dugom i 10 metara visokom luku nalazi se natpis napisan u čast guvernera i njegove porodice iz perioda nastanka građevine.

Još jedan značaj Svoda, koji je simbol ulaza u grad, jeste da je Patara predstavljala značajan deo sistema vijadukta (kanala) koji su zadovoljavali potrebe grada sa vodom.