Šta videti u Istanbulu?

Ukoliko ste planirali da krenete put ovog najpoznatijeg i najznačajnijeg grada u Turskoj, sigurno ste se pitali šta videti u Istanbulu?

Putovanje u Istanbul, je uvek pun pogodak, a ako vas put nanese u ovaj grad, susrešćete se sa pravim istorijskim draguljem na dva kontinenta. Istanbul (nekada Konstantinopolj, Carigrad) je grad koji je po svojoj raznovrsnosti i raznolikosti uspeo da se etiketira kao najvažniji grad u Turskoj, a mnogi ga doživljavaju i kao glavni grad iako on to nije.

Šta videti u Istanbulu

Kroz Istanbul su vekovima prolazile razne civilizacije, nacionalnosti, rase, te ga zato ta njegova raznolikost i uticaji mnogih kultura čine jedinstvenim. Specifično je i to što se prostire na dva kontinenta i na taj način spaja dve civilizacije – Evropu i Aziju.

Iako su za naše vreme izuzetno zanimljivi modernizovani delovi grada, kao i veličanstvena kreativnost i arhitektura Istanbula, ipak je milenijumima klesano istorijsko šarenilo ovog grada ono što privlači turiste sa svih straha sveta.

Ukoliko se odlučite da putujete u Istanbul avionom ili možda želite da posetite Istanbul autobusom, predložićemo Vam po nama neke od najpoznatijih atrakcija Istanbula koje nikako ne biste smeli da zaobiđete.

Naravno tu su i naša Istanbul iskustva i utisci koje možete da pročitate na sledećem linku - Istanbul iskustva - Vodič kroz Istanbul.

Šta videti u Istanbulu?

1. Aja Sofija – Crkva Svete mudrosti

Aja Sofija - lokacija

Šta videti u Istanbulu

Hagia Sophia (grčki: Hagia-svet, Sophia-mudrost) ili Crkva Svete mudrosti, sasvim sigurno najpoznatija i najfotografisanija atrakcija Istanbula. Od 1934. godine do 2020. bila je muzej kome su se divili milioni turista godišnje. Od jula 2020. odlukom vlasti Turske ponovo je postala džamija. 

Aja Sofija prvobitno je služila kao hrišćanska crkva i tada se smatralo da je vladarev oltar unutar crkve centar sveta. Predstavlja remek delo vizantijske arhitekture i umetnosti uopšte. Jedno od najvećih arhitektonskih dostignuća u istoriji čovečanstva izgrađena je za samo 5 godina (od 532. Do 537. godine) u doba vladavine cara Justinijana.

Bila je najveća crkva na svetu gotovo hiljadu godina, tačnije sve do izgradnje Seviljske katedrale 1520. godine. Crkva je bila posvećena Hristu kao personifikaciji Svete Mudrosti. Nakon najezde Osmanlija, crkva je pretvorena u džamiju, dodati su joj minareti, a mozaici cu bili prekrečeni i zamalterisani.

Aja Sofija

Za Aju Sofiju, pošto je sada džamija, ne postoji ulaznice i ulaz je besplatan. Aja Sofija je otvorena svakog dana. Za ulazak u Aja Sofiju potrebno je poštovati pravila islamske vere, tako da postoje pravila oblačenja. Žene treba da pokriju glavu, ramena, kolena. Možete nositi svoj šal ili maramu kako biste pokrili glavu. Naravno tu su mnoge Aja Sofija zanimljivosti koje ćete čuti od vodiča prilikom obilaska ove znamenitosti.

2. Topkapi palata - (Topkapi Sarayi)

Topkapi palata - lokacija

Šta videti u Istanbulu - Topkapi palata

Sultanova palata se verovatno ne mora posebno predstavljati i objašnjavati, dovoljno je samo pomenuti istorijske pojmove poput čuvenog sultanovog Harema i sultana Sulejmana Veličanstvenog.

Upravo je Topkapi palata bila glavna rezidencija svih osmanskih sultana skoro 400 godina. Izgrađena je na zahtev Mehmeda II Osvajača kada je osvojio Istanbul i služila je kao glavna rezidencija sve do 1856. Godine kada je sultan Abdulmedžid I, preselio glavnu rezidenciju u palatu Dolmabahče. S obzirom na svoj kulturni, istorijski i estetski značaj, uz sve svoje umetnine, zlatom optočene ukrase i antikvitete, Topkapi palata je pod zaštitom UNESCO-a.

Topkapi palata

Vreme kada možete da posetite palatu Topkapi je od 9:00h do 18:00h. Ulaznice za palatu Topkapi možete kupiti na ulazu u palatu ili putem interneta. Naravno naša preporuka je da uvek idete uz pratnju vodiča, jer ćete čuti neke Istanbul zanimljivosti o samoj istoriji grada, ali i važnosti ove palate za celo Osmansko carstvo.

3. Plava džamija - (Sultan Ahmet Camii)

Plava džamija - lokacija

Veliki građevinski poklon sultana Ahmeta I njegovoj prestonici bila je ova prelepa džamija, danas poznata kao Plava džamija. Izgrađena je između 1609. i 1616. godine. Džamija je po završetku gradnje izazvala bes po čitavom muslimanskom svetu, jer je imala šest minareta (isto koliko i "Velika džamija" u Meki).

Plava džamija Istanbul

Čitav prostorni i koloritni efekat unutrašnjosti čini džamiju jednim od najlepših dostignuća osmanske arhitekture. Neposredno iza Plave džamije nalazi se pijaca Arasta. Odlično mesto za kupovinu, jer ovde postoje male zanatske radnje koje prodaju veoma kvalitetne suvenire.

Plava džamija Istanbul

Ulaz u Plavu džamiju se ne naplaćuje, ali je zatvorena u vreme molitve. Postoji kodeks oblačenja kao i za ulazak u Aja Sofiju. I muškarci i žene moraju imati pokrivene noge, dok žene moraju da nose marame preko glave.

4. Cisterna Bazilika (Yerebatan Sarniçi)

Cisterna bazilika - lokacija

Cisterna bazilika je jedna od turistički najzanimljivijih atrakcija. Ova ogromna podzemna sala nalik na palatu, sadrži 336 stuba u 12 redova. Nekada je ovo bio vodovod rezervisan samo za vizantijske careve. Projekat je započeo Konstantin Veliki, ali ga je završio car Justinijan u 6. veku. Ovaj rezervoar ima impresivne dimenzije, sa kapacitetom od preko 80 000 m3 vode.

Izuzetnom ambijentu ovog mesta doprinosi i osvetljenje crvene boje, tako da obavezno naparavite fotografije i ovokovečite posetu ovom nesvakidašnjem mestu. 

Cisterna bazilika Istanbul

Radno vreme Cisterne bazilike je od 9:00h do 18:30h. Šalteri za kupovinu karata se zatvaraju sat vremena pre zatvaranja muzeja.
Cena ulaznica je oko 30 TL. Ukoliko želite da imate i licenciranog vodiča, za ovu uslugu moraćete da izdvojite oko 12€. 

5. Galata kula

Galata kula - lokacija

galata kula

Galata kula jedna je od najupadljivijih građevina orijentalnog grada na Bosforu i nalazi se u starom delu Istanbula, nekadašnjem Carigradu. Godišnje je posete milioni turista s obzirom na to da je poseta Istanbulu nezamisliva bez odlaska na ovaj toranj sa kog se pruža veličanstven pogled na ceo grad.

Visoka je 62 metra i izgrađena je u srednjem veku od drveta te je zbog toga pretrpela mnoga oštećenja. Služila je u razne svrhe, a jedna od njih je osmatračnica. Kula Galata danas poseduje restoran i noćni klub u kom se održavaju turske večeri.

Cena ulaznica je 35 TL. Radno vreme je od 09.00h do 20.30h.

6. Kapali čaršija - (Kapali Çarsi)

Kapali čaršija - lokacija 

Za mnoge posetioce razgledanje Istanbula podjednako je važno kao i kupovina. Kapali čaršija je mesto koje svaki turista sigurno poseti prilikom obilaska Istanbula. Ova ogromna natkrivena pijaca u osnovi je prvi (i najveći) tržni centar na svetu. 

Kapali čaršija

Ulaz u Kapali čaršiju je kroz jednu od 11 kapija. Celokupno područje pijace predstavlja pravi mali lavirint prepun prodavnica i tezgi u kojima se prodaju svi turski suveniri i ručni zanatski radovi. Naravno tuski prodavci su jako uporni i ubedljivi pa se spremite za ozbiljno cenkanje.

Cene u Kapali čaršiji su više u odnosu na neke druge prodavnice, pa je naš savet da ovo mesto posetite više turistički i možda kupite neku sitnicu i suvenir kao uspomenu na ovo mesto.

Radno vreme je od 10.00h do 18.00h.

7. Sulejmanova džamija (Süleymaniye Mosque)

Sulejmanova džamija - lokacija

Sulejmanova džamija jedna je od najpoznatijih znamenitosti Istanbula. Izgradio ga je, po naredbi Sulejmana Veličanstvenog, čuveni osmanski arhitekta Sinan između 1549. i 1575. godine. Kupola je visoka 53 metra, a samu unutrašnjost krasi skladnost i jedinstven dizajn.

šta videti u Istanbulu

Napolju, u mirnom vrtnom delu, nalazi se zanimljivo osmansko groblje u kome se nalazi turbe (grobnice) sultana Sulejmana i njegove supruge Hurem. Ulaznice u džamiju se ne naplaćuju. 

8. Dolmbahče palata (Dolmabahçe Palace)

Dolmabahče palata - lokacija

Palatu Dolmbahče izgradio je sultan Abdulmedžid I, 1854. godine i zamenio je palatu Topkapi kao glavnu rezidenciju sultana. Dolmabahče pokazuje jasan uticaj evropske dekoracije i arhitekture na Osmansko carstvo u 19. veku. 

Šta videti u Istanbulu

Dolmabahče palata je jedna od omiljenih destinacija turista koji posećuju Istanbul i naš savet je da obavezno posetite ovaj prelepi dvorac, koji će vas sigurno ostaviti bez daha.

Radno vreme Dolmbahče palate je od 09.00h do 16.00h. Poseta palati Dolmabahče traje otprilike oko 90 minuta.

9. Ulica Ištikal (Istiklal Caddesi) i Taksim trg

Ištikal ulica (Istiklal Caddesi) - lokacija

Glavna pešačka ulica grada Istiklal Caddesi (Ulica nezavisnosti) je "žila kucavica" ovog grada. Ovo je moderna ulica sa velikim brojem radnji svih svetskih brendova, ali i sa velikom ponudom restorana i kafića.

Ištikal ulica šoping

Zanimljivo je da stari tramvaj prolazi kroz ulicu celom njenom dužinom do trga Taksim na vrhu brda. Istiklal takođe ima neke jedinstvene bočne ulice i male pasaže, pa kada vam nešto upadne u oko, obavezno napravite kratak obilazak. 

10. Camlica brdo

Camlica brdo - lokacija

camlica brdo

Reljef Istanbula je veoma živahan sa nekoliko brežuljaka koji ga oblikuju, a jedno od tih brežuljaka je i Camlica brdo koje se nalazi prekoputa starog dela Istanbula i evropske strane. Pruža neverovatan pogled na znamenitostima i arhitektonskim čudima prekriven grad kao i na prelepi Bosfor, te je ova lokacija san svakog fotografa.

Ukoliko ste ljubitelj fotografije ili se profesionalno bavite istom obožavaćete ovo mesto, a što je vrlo važno  - obogatićete i svoj instagram profil sjajnom slikom:) 

11. Istanbul noćni život

Noćni život Istanbula je nešto što obavezno morate da iskusite. U pogledu provoda, turska prestonica može da se takmičiti rame uz rame sa ostatkom sveta. Ovaj grad zaista nudi mnogo toga što se tiče noćnog provoda. Možete da uživate u živim svirkama ispijajući omiljeno piće ili da recimo plešete do kasno u noć. Istanbul zaista ima sve!

Noćni život Istanbula

Ovo su neki od najboljih klubova i barova:

  • 360 - nalazi u penthausu stambene zgrade iz 19. veka sa fascinantnim pogledom na Bosfor, Zlatni rog i Mramorno more od 360 stepeni. - lokacija
  • Babylon Bomonti - Ovaj klub pušta dosta raznoliku muziku. Muziku koju možete susresti ovde je: džez, rege, elektronska, pop, latino ili turska muzika - lokacija
  • Jolly Joker Balans - pub koji gotovo svako veče ima žive svirke. Tako da je ovo pravo mesto ukoliko želite da čujete tursku rok, alternativnu i pop muziku - lokacija
  • Klein - Ovaj noćni klub nalazi se na pešačkoj zoni Ištikal ulice. Lokalni DJ pušta elektronsku i tehno muziku. Radno vreme petkom i subotom od 23:00 do 04:00. - lokacija
  • Sortie - Elitni ambijent, sa prelepim pogledom na Istanbul. Smešten na samoj obali Bosfora sa kombinacijom šest restorana i 3 bara. Radno vreme je između 18 sati. i 4 ujutru - lokacija
  • Loti - preporuka ukoliko ipak želite lagano uživanje uz koktel i večeru (naša preporuka da probate najbolje bifteke u Istanbulu) - lokacija

12. Šetnja ulicima Istanbula i obalom Bosfora

Šta videti u Istanbulu

Svi turisti sa stažom dobro znaju da se neki grad i njegova kultura najbolje upoznaju šetanjem ulicama tog grada. Šetajući ulicama Istanbula i posmatrajući njegove ljude, njihove svakodnevne rutine, ponašanje, uređenje lokala i uslugu koju nude upoznaćete ga na najbolji mogući način. Istanbul svako doživi na svoj način a upravo u tome i leži lepota najlepšeg grada Turske. Istanbul nam je kulturno veoma blizak kao i Turci kao narod, a sa druge strane nam je i neistražen i nepoznat.

Autor: Stević Nebojša