Amsterdam je grad prepun iznenađenja, nesvakidašnjih i neobičnih stvari i jedna od svetski značajnih turističkih destinacija. Amsterdam svim turistima jednako želi dobrodošlicu, ali korisno je znati neke stvari kako da ovaj slobodoumni grad doživite na što bolji način. U današnjem nastavku na prošli tekst o Amsterdamu smo vam pripremili šta da probate od hrane i kako da grad obiđete što jeftinije i efektnije.

Ukoliko niste, obavezno pročitajte prvi deo “Stvari koje bi trebali znati o Amsterdamu“:)

Da li ste spremni za provod do ranih jutarnjih časova?

Hangover in Amsterdam, sam naziv vas verovatn privlači da ovaj izlet ne bi trebalo da propustite. Šta je ono što smo za vas spremili?
Pored brojnih znamnitosti, građevina, istorije, kulture, ono po čemu je Amsterdam nesumnjivo najpoznatiji jeste dobar provod, grad slobode kako ga zovu posebno je poznat po Red light district-u i brojnim Coffe shop-ovima. Mi smo za vas organizovali dve fenomenalne večeri u najboljim diskotekama i barovima u Amterdamu. Sa nama uvek očekujte neočekivano.

Morate probati pomfirt (French fries) sa majonezom bar jedanput

Amsterdam nije neki veliki “grad hrane”, a tome doprinosi činjenica da je jedna od najčešćih i najpoznatijih jela pomfrit sa majonezom kao jedinim prelivom. Teško ćete pronaći restoran ili kisok brze hrane koji ne služe “Vlaamse frites” (flamanski pomfrit – lokalni naziv). Dva mesta u Amsterdamu poznata po tome da služe najbolji pomfrit u gradu skoro da i ne nude ništa drugo. Nećete okusiti lokalni stil ako naručite pomfrit u “MekDonaldsu” ili “Burger Kingu”, tako da se postarajte da ga probate na nekim drugim mestima (ali ne FEBO). Ukus nije toliko spektakularan, čak i na najboljim mestima, ali ipak vredi probati. Amsterdamci pomfrit pripremaju u dva koraka: Prvo kriške zamrznutog krompira stave u ulje na niskoj temperaturi i peku neko vreme kako bi se pomfrit dobro ispekao iznutra, a onda, tek što ga poručite, će ga na kratko staviti u vrelo ulje kako bi bio hrskav taman koliko treba. Od preliva je najzastupljeniji majonez, ali većina mesta takođe nudi i kečap, kari, i ostale interesantne alternative. Ali, probajte sa majonezom barem jedanput.

Za večeru probajte indonežanski “rijsttafel”

Amsterdam ne važi ni za neki grad sa spektakularnim restoranima, ali služi jedno odlično i nesvakidašnje jelo koje bi trebalo probati. Služi se u svim indonežanskim restoranima širom grada i zove se “rijsttafel”, što je holandski “sto pirinča”. Nije baš jeftino (oko 15 evra pa naviše za jednu osobu), ali dobije se dosta hrane koja je fantastično servirana. Dobijete veliku činiju pirinča i još između osam i 20 manjih jela koja sadrže interesantne priloge – indonežanski inspirisane kombinacije mesa, povrća i začina. Sva jela stižu odjednom i sve vas čeka na metalnom postolju koje se zagreva malim plamenom ili drugim uređajem i obično zauzme ceo sto. Kombinacija ove hrane i soseva sa pirinčem može imati rajski ukus, posebno ako ste dobro raspoloženi. To je obrok o kojem ćete pričati godinama posle. Nekoliko indonežanskih mesta služe manju verziju ovog jela za one koji jedu “s nogu”, ali savetujemo da ipak isplanirate večeru unapred i na miru uživate.

Odmah izvan grada postoje neke odlične atrakcije uključujući zamak i najveću cvetnu pijacu na svetu

Amsterdamskim centrom grada možete prošetati za 40 minuta ako se usredsredite samo na to, ali je “pretrpan” muzejima, galerijama, šoping centrima, kofišopovima, barovima i mnogim drugim atrakcijama pa vam ne bi bilo dosadno da ostajete u poseti i nedeljama. Ali, ako ostajete duže od dva dana, uzmite u obzir i neke dnevne izlete kao opciju, uključujući dve stvari do kojih se lako stiže kratkom vožnjom lokalnim autobusom. Zamak Muiderslot je relativno mali, ali veoma “fotogeničan” i autentično predstavljen, tako da ako niste iskusili evropske zamkove na pravi način, ovo može biti odličan izbor i početak. Do njega možete stići za nešto više od sat vremna od železničke stanice gde uhvatite lokalni autobus koji će vas dovesti tačno do zamka. Slična je situacija i sa Alsmeer aukcijom cveća, koja se održava rano izjutra svaki dan u jednoj od najvećih zgrada na svetu, samo u amsterdamskom predgrađu. Fascinantno je videti ovaj događaj i vredi jedno jutro ustati ranije i isplanirati posetu.

Besplatne pešačke ture su odlične

Pre nekoliko godina, kompanija u Berlinu počela je nuditi “besplatne” pešačke ture kroz grad i ubrzo su se proširili u još gradova (šire se i dalje) u Evropi i Izraelu. Amsterdamska tura je odlična, kao i ostale, i odličan je način da potrošite tri sata svog prvog dana u gradu. Ture su zaista besplatne, ali vodič će na početku ture naglasiti da rade za bakšiš i cene kada im date napojnicu onoliko koliko vi mislite da vrede. Grupe su obično dovoljno velike da su svi na dobitku čak i kada ostavite 5 evra po osobi. Ture se odvijaju dvaput dnevno i kreću sa Dam trga odakle vode vas kroz Crvenu Zonu (biće vam manje čudno kada šetate u većoj grupi), i potom kroz ostale istorijske delove grada do dela Jordaan, blizu kuće Ane Frank. Ovo je zaista odličan način da obiđete grad, a i vodiči su besprekorni jer znaju da moraju da se što više trude kako bi zaradili veći bakšiš, ali svakako vredi i da budete malo velikodušniji prema njima.

Trebalo bi prvog dana sat vremena krstariti kanalima

Definitivno jedna od posebnih atrakcija. Videćete ruralnu gradnju Amsterdama tokom cele plovidbe. Ono što je zanimljivo je da veliki broj gradjan Amsterdama poseduje brodiće od kojih su napravili mesto za stanovanje. Celom dužinom reke se nalaze ograde, na kom gradjani parkiraju svoje dvotočkaše. Kaže se da kada gradjanin Amsterdama pre nego što hoće da zameni svoje biciklo, prvo staro baci u reku pa zatim kupi novo.

Još neke od zanimljivih činjenica koje se odnose na Amsterdam, a možda vas zaintrigiraju, ukoliko do sada već nisu da posetite ovaj grad:

  • Po nekim procenama, Amsterdam ima više bicikala nego stanovnika.
  • Holanđani važe za najmršavije ljude na svetu.
  • Iako ga zovu gradom slobode, kulture u Amsterdamu ne manjka, pa je tako ovaj grad mereno po kvadratnom metru, grad koji ima najveći broj muzeja u svetu.
  • Čitav grad se nalazi ispod nivoa mora, najniža tačka Amsterdama leži na 6,7m ispod nivoa mora.