Milano, grad u senci Alpa, jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija zbog svog izuzetnog stila , interesantnih ulica, dizajna, kulturno-istorijskih znamenitosti i naravno najvažnije sporedne stvari na svetu – fudbala, svakako je destinacija koju Vam preporučujemo da posetite što pre!

Ovaj veliki grad turistima nudi mnogo više od čuvene katedrale sa fotografija i zamka porodice Sforca; ukoliko ste avanturistički nastrojeni i uživate u dugim šetnjama, Milano je mesto pogodno da ga istražujete danima. Za mnoge, Milano je svetska prestonica markirane garderobe, nameštaja, romantičnih večera, kvalitetnog vina i sireva, kao i uzbudljivih fudbalskih mečeva. Ovaj lombardijski grad poznat je u svetu pre svega po svojoj ‘modnoj’ veličini, međutim nikako ne smemo zanemariti njegovu dugu istoriju. Ovaj grad, podignut je još u davnom 5. veku pre nove ere kada su ga osnovali Insubriji, pripadnici keltskog naroda. Milano se pod Rimljanima, koji su ga osvojili nekoliko vekova kasnije zvao Mediolanum, a postao je prestonica Italije u vreme Napoleona Bonaparte početkom 19. veka. Za vreme drugog svetskog rata ova metropola je pretrpela najviše razaranja I oštećenja ali se zato poslednjih decenija konstantim renoviranjima i obnavljanjima uzdigla na nivo jedne od najluksuznijih destinacija prema mišljenju turista širom sveta. Arhitektura Milana upravo iz ovih razloga nije toliko tradicionalno italijanska, ali to svakako ne poriče ovu dugu istoriju koju je prestonica pretrpela.

Izdvojili smo za Vas neke od znamenitosti Milana koje svakako morate obići u vreme Vašeg boravka u ovom predivnom gradu.

MILANSKA KATEDRALA DUOMO

Ukoliko ste ikada pretraživali slike Milana, ono što Vam je sigurno zapalo za oko je ovo poznato arhitektonsko čudo koje se nalazi na mestu stare bazilike Svetog Tekle i bazilike Santa Maria Mađore. One su činile svojevremeno jedan sasvim atipičan kompleks sa vekom trajanja od preko hiljadu godina. Današnja veličanstvena katedrala započela je svoju istoriju krajem 14. veka i nadograđivana je više puta što i objašnjava pomešanost raznih arhitektonskih stilova i što je pre svega i čini tako autentičnom.

GALERIJA VITTORIO EMMANUELE

Sigurni smo da ste svi čuli za ovaj možda i najpoznariji tržni centar u Evropi, krstoliko zdanje zidano kao projekat koji bi isticao napredak i važnost uspešnog Milana za vreme druge polovine 19.veka. Nazvan je po Viktoru Emanuelu II koji je bio prvi vladar ujedinjene Italije i koji je simbolično, prvi postavio kamen temaljac ovog raskošnog zdanja. Sam kralj je nekoliko godina kasnije i otvorio Galeriju. Ovaj tržni centar je dom mnogim prestižnim modnim brendovima kao što su Louis Vuitton i Prada, što će svakako biti zanimljivo pre svega ženskom delu naših turista.

MILANSKA SKALA

Ovaj grad se može ponositi i jednim od najpoznatijih domova opera na čitavom svetu. Čuvena milanska La Scala svoju raskoš drži u svom enterijeru i besprekornoj akustici te je gledanje opera u Skali pravi praznik za ljubitelje umetnosti. Karte za koncerte koji se održavaju u Skali su uvek rasprodate u rekordnom roku, što svakako govori o veličanstvenosti ovog zdanja i prepoznatljivosti među ljubiteljima umetnosti. Ovu opersku dvoranu moguće je posetiti i u okviru posete muzeju, koji je deo Skale.

STADION ĐUZEPE MEACA/SAN SIRO

Za ljubitelje fudbala ali i za one koji to nisu, stadion Đuzepe Meaca ili San Siro, čiji su domaćini italijanski klubovi Milano i Inter, svakako je još jedno mesto u ovom gradu vredno Vaše pažnje. Ovaj stadion je peti po veličini u Evropi, posle stadiona Kamp Nou u Barseloni, Vemblija u Londonu, Vestfalen u Dortmundu i Nacionalnog stadiona Francuske u Parizu. Ime je dobio po proslavljenom italijanskom napadaču Đuzepeu Meaci, 1980. godine, koji je u svojoj karijeri nastupao za tri najveća i najpopularnija Italijanska kluba : AC Milan, Fc Inter i Juventus.

PALATA SFORCA

Ovaj dvorac potiče iz druge polovine 14.veka, a zanimljivo je da gradnju nije započela porodica Sforci po kojoj zamak nosi ime, već porodica Viskonti. Obzirom da Filipo Maria Viskonti, koji je tada bio na čelu porodice nije imao naslednika, svoju ćerku je oženio vojskovođom imena Frančesko Sforca te je i sama palata od druge polovine veka prešla pod upravu ove dinastije. Ova građevina je dosta prepravljana tako da su i Sforce na njoj ostavile svoj trag. Ono što je interesantno za ovaj prelepi dvorac jeste to da su na njemu radili neki od najpoznatijih umetnika širom sveta, a među njima i veličanstveni Leonardo Da Vinči.

SHOPPING U MILANU

Prestonica Italije, a prestonica i svih zaljubljenika u modu, modne piste i najpoznatijih svetskih brendova, turistima je omiljena shopping destinacija. Milano je dva puta godišnje domaćin i Fashion week-u koji je najpoznatiji modni događaj u svetu, a posećuju ga brojne poznate ličnosti i veliki poznavaoci mode.

Milano ima svoju sopstvenu modnu četvrt zvanu Fashion Quadrilatero, sa prelepim elegantnim ulicama poput Via Sant Andrea, Via Manconi, i mnoge druge. U ovim ulicama možete pronaći luksuzne brendove poput Prade, Ralph Lauren-a, Versace I mnogi drugi.

Kada je reč o marketima, Milano Vam nudi veliki izbor poznatih svetskih lanaca kao što su Lidl, Conad, Penny Market, a u ulici Via Giovanni Batistta Fauche nalazi se velika i poznata pijaca koju takođe turisti preporučuju.

Ako želite da nekome poklonite lep suvenir iz Milana, preporučujemo da kupite neku od prelepih karnevalskih maski obzirom da je Milano grad raskošnih festivala.

Ukoliko Vas je ovaj tekst donekle ubedio da posetite ovaj prelepi grad, možete pogledati našu ponudu na  linku ovde.