Tasos utisci, iskustva, mapa, plaža, apartmani, smeštaj

Tasos utisci i iskustva

Tasos utisci: Sa sigurnošću tvrdimo da ko jednom poseti Tasos, uvek se na ovo ostrvo vraća. Plaža, rajskih uvala, šarmantnih i kaldrmisanih sela, lekovitih izvora i manastira je pregršt i da biste sve obišli, potrebno je mnogo dolazaka ovde.

Ostrvo se može preporučiti različitim tipovima turista, upornim istraživačima, porodicama sa decom, parovima, mlađim i starijim posetiocima.

Tasos – lokacija

Tasos je jedno od najlepših grčkih ostrva. Asocijacije na Tasos su zeleno ostrvo, kao i šuma koja pluta. Tasos je ostrvo maslina, prekrasnih plaža, šume, interesantnih sela i gostoprimljivih domaćina.

Tasos se smestio na istoku zemlje, nedaleko od grada Kavala. Od Novog Sada do luke, do koje ide trajekt, ukoliko idete preko Severne Makedonije ima oko 900 kilometara, odnosno 830 kilometara ukoliko putujete preko Bugarske.

Tasos

Šta je to što Tasos čini jednim od najlepših egejskih, ali i grčkih ostrva, kako do njega doći, koje su njegove karakteristike, kakve su plaže i smeštaji, kao i utisci i iskustva, pročitajte u daljem tekstu.

Tasos utisci – letovališta    

Tasos je osmo po veličini ostrvo u Grčkoj. Spada u severno – egejska ostrva, a od glavnog grada prefekture, Kavale, udaljeno je oko 75 min vožnje trajektom. Preporučuje se putovanje trajektom iz mesta Keramoti, budući da trajekti mnogo češće saobraćaju, povoljniji su i vožnja kraće traje (oko 35 min).

Idealna mesta za odsedanje i stacioniranje su uglavnom mesta na jugu, poput Limenarije i Potosa. Od glavnog grada Limenasa, gde pristaje trajekt, do ovih turističkih letovališta, ima oko 40 kilometara vožnje u pravcu zapada ka jugu.

Limenarija utisci – restorani, prodavnice, sadržaji za decu i odrasle

Limenarija broji oko 3000 stanovnika i odlično je mesto za one koji žele da se odmore, pošto uglavnom nema gužve i nema noćnih barova i klubova, te mesto nije namenjeno ljubiteljima noćnog života. Letovalište ima lepo uređeno šetalište, marinu za privatne jedrilice, ujedno i mesto odakle kreću brodovi na krstarenja.

Tasos utisci

Limenaraja se može pohvaliti lepom plažom. Sastoji se od tri plaže, od kojih je gradska najmanja, ali i najprihvatljivija za najmlađe. U mestu su poznate Metalija plaža, kao i plaža kod Grand Beach hotela. Letovalište ima mnoštvo sadržaja koji mu idu u korist.

Veliki broj restorana, taverni, fast food objekata, prodavnice različite robe, pekare, piljare, poslastičarnice sa tradicionalnim kolačima, samo su neki od ugostiteljske ponude ovog letovališta. U mestu možete posetiti i simbol grada, zgradu Plataki, koja podseća na zamak, a nekada je pripadala nemačkoj kompaniji koja je eksploatisala rudu sa Tasosa. Pogled sa ovog uzvišenja je sjajan.

Ovo mesto bismo preporučili kao dobru bazu za obilazak, pre svega, istočnog dela, gde su smeštene najlepše plaže ostrva. Ujedno, ovo mesto je dobra preporuka svima koji žele da uživaju u vazduhu, moru, hrani i grčkoj atmosferi.

Potos utisci – restorani, prodavnice, sadržaji za decu i odrasle

Drugo mesto koje bismo vam preporučili na Tasosu, kao dobru bazu za obilazak ovog prelepog ostrva je Potos. Ovo letovalište broji oko 1000 stanovnika i od Limenarije je udaljen nekih 4 kilometara magistralnim putem. Iako malo, ovo je jedno od najpopularnijih letovališta na Tasosu, budući da u njemu možete pronaći sve što vam treba za jedno prijatno, opušteno letovanje.

Tasos

Plaža u Potosu je peskovito – šljunkovita, mala i sa postepenom dubinom. U mestu postoji veliki broj prodavnica, restorana brze hrane, poslastičarnica, pekara, zlatare, marketi, kafići i restorani.

Barovi i taverne su uglavnom smešteni uz plažu. Mesto je uvek živahno i puno turista, pa čak i mlađi koji vole noćni život, biraju ovo mesto, budući da postoji dobra ponuda i za njih.

Česte su rent a car i rent a bike agencije, kao i lokalne turističke agencije koje nude razne fakultativne izlete, obilaske plaža i krstarenja. Na plaže je najbolje ići gradskim busevima koji redovno saobraćaju u toku letnje sezone  (vožnja košta par evra) ili pak sopstvenim autom.

Tasos utisci – plaže

Ogromna prednost Limenarije i Potosa jeste blizina predivnih plaža. Istočno od ovih mesta, naići ćete na nestvarne i uređene plaže, sa kristalno čistim tirkiznim morem i svim potrebnim sadržajima za celodnevno opuštanje i uživanje na njima. Izdvojićemo fantastične, a opet plaže koje su u blizini ovih letovališta.

* Kilometri su prikazani u odnosu na udaljenost od Potosa.

Tasos plaža

Tasos utisci – izleti

Osim prelepih plaža, na Tasosu možete posetiti i šarmantna sela koja se nalaze u brdima. Domaćini i atmosfera će vas sa sigurnošću očarati. Na nekih 10 km od Potosa nalazi se selo Teologos, koje je nekada bilo sedište ostrva.

Manastir Arhangela Mihaila i Sveti izvor nalaze se na 15 km od Potosa i vredni su posete. Interesantno je i selo Panagia, na istoku ostrva. Danas šarmantno, kaldrmisano i puno uzanih ulica, a nekada istorijski jako značajno mesto. Zanimljiva su krstarenja oko ostrva, kao i poseta Kavali i mnogobrojnim muzejima u ovom gradu.

Tasos – smeštaj

U našoj ponudi se nalaze smeštajni objekti u Limenariji i Potosu. Oni su udaljeni 50 do 500 metara od plaže, a u zavisnosti od vaših potreba, možemo preporučiti i izabrati najbolji za vas. Konkretno, mogu biti u vidu hotela, apartmana i studija, za više osoba. Poseduju terase i balkone, WiFi konekciju, televizor, mini kuhinju sa potrebnim elementima, kupatilo, klima uređaj.

Tasos smeštaj

Tasos Grčka letovanje – kako doći

Ako putujete u Grčku, na ostrvo Tasos, postoji više načina kako doći do njega. Možete odabrati put preko Severne Makedonije, gde putujete auto-putem E-75, bez isključenja do Grčke. Nakon što uđete u Grčku, prvo isključenje koje pratite biće Halkidiki – Kavala – Seres i to pratite sve vreme, do obilaznice oko Soluna, a potom vam glavna tabla koju pratite, postaje Kavala.

Putujete auto-putem E-90 sve do isključenja za Keramoti, budući da iz ovog mesta trajekt vozi nekih 45 minuta do ostrva. Tako da vam je zapravo Keramoti krajnja tačka na kopnu.

 Tasos kako doci

Izvor: Google maps

Ukoliko se ipak odlučite za put preko Bugarske, nećete puno pogrešiti. Sa auto-puta E-75 se kod Niša isključujete i pratite tablu Sofija. Pred ulaz u Sofiju, pojaviće vam se tabla za mesto Kulata, koje predstavlja i jedan od graničnih prelaza sa Grčkom. Ako ste tu ušli u Grčku, pratite table za Solun i Atinu i kad se pojavi Kavala, put vam je isti kao i da ste išli iz pravca Makedonije i kilometraža će biti oko 920 kilometara.

Međutim najkraća varijanta putovanja je da se nakon Blagoevgrada isključite ka Banskom i odatle držite pravac Goce Delčev – Ilinden, gde ulazite u Grčku. Od tog momenta pratite table Drama – Kavala – Keramoti. Pređena kilometraža biće oko 830 kilometara.

mapa

Izvor: Google maps

Da li ste posetili ostrvo Tasos i koje mesto biste preporučili našim čitaocima?

Ako vas zanima naš aranžman, slobodno nas kontaktirajte.