Top 10 aplikacija za putovanje

Top 10 aplikacija za putovanje

Iako su nam prve asocijacije na putovanja odmor ili zabava, ona ponekad zahtevaju toliko organizacije i snalaženja da bismo ih slobodno mogli posmatrati kao ozbiljne projekte. Bukiranje prevoza i smeštaja, selekcije kojim aktivnostima i znamenitostima da se pozabavimo, planiranje budžeta, orijentisanje u novom gradu i sporazumevanja na nepoznatim jezicima. Skoro da je nemoguće zamisliti uspešno putovanje bez pomoći smartfona, a mi i smo za vas spremili top 10 aplikacija za putovanje.

10 aplikacija za putovanje

Srećom, neke od aspekata realizacacije putovanja, poput prevoza i smeštaja možemo prepustiti agenciji. Za one druge vam iz iskustva predlažemo neke od najboljih aplikacija, koje će vaš odmor učiniti lakšim, bezbednijim ili interesantnijim.

TripIt

Trip It je aplikacija koja čuva sva vaša dokumenta, rute, planove i aktivnosti na jednom mestu. Sadrži sve rezervacije, uplate i potvrde, adrese, rasporede i nije čudo što se našla na našoj listi 10 aplikacija za putovanje. Najbolje od svega je što vaši saputnici ili domaćini mogu imati pristup vašem planeru, i na taj način se lako uklopiti u vaše putovanje.

Google Travel - Google Trips

Ne bi Google bio Google, kad ne bi olakšavao svaki aspekt naših života, pa tako i putovanja. Google Travel nudi vam prilagođene ture, aktivnosti, predloge znamenitosti, restorane koji su u blizini vašeg smeštaja. Pored toga što ova jedna aplikacija zamenjuje nekoliko drugih sajtova ili vodiča, njenim informacijama možete pristupiti i offline.

Uber

Uber predstavlja odličnu zamenu za taksi prevoz. Koristeći ovu aplikaciju lako ćete se kretati kroz grad. Potrebno da je unesete mesto ulaska i izlaska iz vozila, a zatim se povežete sa svojim vozačem. Na kraju vožnje imate mogućnost da ocenite svoje kratko putovanje.

10 aplikacija za putovanje

Bla Bla Car

Za malo duže rute, dobra zamena međumesnim autobusima ili vozovima je Bla Bla Car. Potrebno je da u pretragu označite iz kog mesta polazite i gde idete, a aplikacija će vam ponuditi sve vozače kojima je ta ruta usput. Izlistaće vreme polaska, dolaska i cenu, a oko tačne adrese polaska se dogovarate sa vozačem kada rezervišete voznju.

Trail Wallet

Virtuelni novčanik je dobra ideja za sve one koji ne znaju gde im odlaze pare. Ova aplikacija daje vam uvid u vaše mesečne, nedeljne ili čak dnevne troškove. Trail wallet vam omogućava da unapred planirate troškove i odredite svotu koju želite da potrošite, te vas obavesti kad se tom limitu približite. Takođe, daje uvid u to koliki deo budžeta trošite na koje kategorije (hrana, prevoz, zabava...)

Splitwise

Još jedna aplikacija koja pomaže onima koji su loši sa brojkama, namenjena grupama, a jedna od naših favorita, je Splitwise. Zamislite situaciju gde veća grupa ljudi jede u restoranu, zatim odlazi u muzej u kom se plaćaju ulaznice, a kasnije u večernji izlazak. Ručak je platio prijatelj pomoću kartice, karte su svima kupile dve drugarice koje su se prve dočepale šaltera, a pića ko zna ko je plaćao. I sve tako nekoliko dana tokom putovanja. Splitwise beleži svačije troškove i uplate, te vam na kraju izvrši konačnu računicu kome ste i koliko ostali dužni.

10 aplikacija za bolje putovanje

Showaround

Showaround je sajt na kom možete naći vodiča, najčešće amatera, lokalca, koji će vas upoznati sa svojim gradom. U zavisnosti od toga da li ste zainteresovani za umetnost, noćni život, gastronomska iskustva, istoriju ili nešto drugo, aplikacija će vam ponuditi razne interesantne ljude koje možete kontaktirati. Pored toga što je Showaround odličan za upoznavanje svakog grada iz perspektive lokalaca, često je zaslužan i za početak mnogih prijateljstava. Neki vodiči na showaroundu svoje ture čak i naplaćuju, te ukoliko napravite profil i budete vodič kroz svoj grad, možete i da zaradite.

Packing Pro

Ukoliko vam pakovanje predstavlja stres, Packing Pro može da pomogne! Aplikacija vam predlaže šta da ponesete na osnovu dužine putovanja, vremenske prognoze i planiranih aktivnosti. Ova jedna od najboljih od 10 aplikacija za  putovanje, omogućava vam i pretragu perionica veša u vašoj blizini. Takođe, Packing Pro vas pred put podseća da ponesete razne potrepštine poput pasoša ili lekova, a predloženu listu čuva te vam u povratku može biti od pomoći da nešto ne zaboravite da vratite kući.

Packing Pro

Trover

Ako ste ljubitelj fotografije i dobrih kadrova, Trover će biti potpuno novi svet u kojem ćete se ponekad izgubiti tokom putovanja. Aplikacija je stvorena sa idejom da bude nešto poput putničkog instagrama, te da mesto na kom se nalazite vidite kroz objektiv drugih turista. Potrebno je da zapratite određen hashtag tj. lokaciju i na vašem feedu će se pojavljivati fotografije sa raznih mesta u blizini, te vas one mogu inspirisati da ih pronađete, pa i sami fotografišete zanimljive prizore!

Flight Aware

Ova aplikacija omogućava vam da pratite sve letove online, gledate uživo mapu po kojoj se kreće avion. Takođe, imate uvid u kašnjenja pri dolasku, otkazivane letova ili bilo kakve promene vezane za proceduru na aerodromu. Flight aware je korisna kako za putnike, tako da i za domaćine koji ih dočekuju.

10 aplikacija za putovanje