Top 7 stvari koje morate videti u Kušadasiju

Top 7 stvari u Kušadasiju

Svi koji ste do sada bili u barem nekom mestu u Turskoj, opisaćete je kao spoj tradicionalnog i modernog, zapada i istoka, u 4 mora ušuškanu princezu. Pored prelepih turskih gradova, živahna priroda i divne raznolike plaže učinile su da se Turska danas svrstava u najpopularnije destinacije za letovanje među turistima širom sveta. Prelepa obala Turske koju zapljuskuje i Egejsko more predstavlja ivicu poluostrva male Azije, kraj zapada i početak istoka. Upravo tu se nalaze neke od najlepših plaža i primorskih mesta poput Kušadasija koji je itekako poslastica za turiste i izbor za letovanje. Mi ćemo Vam u ovom blogu predložiti top 7 stvari koje morate videti u Kušadasiju!

kusadasi

1. Pamukkale - pamučna tvrđava

Sve i da se niste bavili istraživanjem ove destinacije, Pamukkale su mesta za koja ste sigurno svi već čuli više puta te je vrlo jednostavno objasniti zašto trebaju da se nađu na Vašoj listi.

pamukale

Pamukkale, ili pamučna tvrđava na našem jeziku, je pravo čudo prirode i jedno od najposećenijih i najslikanijih mesta na svetu. Nalazi se blizu grada Denzlija, u jugozapadnom delu Turske.

Poznate bele kaskade sa malim bazenima sa kojih se sliva voda koje ste do sada viđali na slikama i možda pomislili da su veštačke, zapravo su nastale potpuno prirodno, taloženjem minerala.

Podzemna vulkanska aktivnost na ovom mestu dovela je do ulaska karbon dioksida u pećinu, koja je nazvala Plutonium što znači mesto boga Plutona, i korišćena je i u religiozne svrhe. Osim toga, na samom izvoru nekada je ležao antički grad Hierapolis, posvećen kraljici Hieri.

pamukale

Pored očaravajućeg prizora na kom ćete, sigurni smo, napraviti mnoštvo prelepih slika, možete se šetati po izvorima ili kupati u nekom od ,,Kleopatrinih kupatila”, u termalnoj vodi.

2. Efes - antički grad

Efes, jedan od najbogatijih i najvažnijih trgovačkih centara u sredozemlju – I neizostavna stanica imperatora antičkog doba, dom je i jednom od starih svetskih čuda. Artemidin hram, izgrađen je 550 godine pre nove ere, a nedavno su otkriveni ostaci njenog temelja. Ukoliko Vam je svetsko čudo malo, ne brinite, u Efesu imate još mnogo što šta za obići, ali nešto moramo ostaviti i za iznenađenje.

Naravno, ovu destinaciju moguće je posetiti kroz fakultativni izlet u okviru našeg paketa.

efes kušadasi

3. Najlepše plaže Kušadasija

Kada je u pitanju letovanje, Kušadasi je siguran izbor s obzirom da nudi zanimaciju za sve uzraste i za svačije afinitete. Ukoliko ste za provod – Kušadasi je pravi izbor za Vas. Ukoliko ste za istraživanje i posećivanje znamenitosti, opet – Kušadasi je tu za Vas. A, ukoliko ste pak za mnoštvo prelepih i raznolikih plaža koje će biti odmor za sva Vaša čula onda je Kušadasi itekako i u ovom slučaju pravi izbor.

Top 7 stvari u Kušadasiju

Neke od plaža koje morate posetiti, a o kojima ćemo detaljnije u nekom od sledećih blogova su :

  • City Beach
  • Downtown beach
  • Ladies beach
  • Yilanci burnu beach
  • Pigeon Island beach
  • Long Beach
  • Diamond(Gold) beach
  • Silver Sand beach
  • Paradise beach
  • Love beach

4. Posetite aqua park

Ukoliko volite da testirate svoju hrabrost i zavisnik ste od adrenalina, ili pak samo volite da se divite lepoti mirno i iz daleka, onda ne smete propustiti 2 velika aquaparka:

AQUA FANTASI – jedan je od najpoznatijih aquaparkova na svetu

Top 7 stvari u Kušadasiju

ADALAND može Vam upotpuniti jedan od vrelih letnjih dana u Kušadasiju. Imaćete priliku da se rashladite u nekim od barova I bazena, ali I da testirate svoju hrabrost adrenalinskim spustovima niz razne tobogane i ,,vratolomije”, kao i da plivate sa delfinima.

aqua park kušadasi

5. Isprobajte turski sladoled

Top 7 stvari u Kušadasiju

Kad smo već kod rashlađivanja u vrelim letnjim danima, jedna od bitnih Top 7 stvari u Kušadasiju, je i probavanja nečeg novog i nesvakidašnjeg. Tu nalazimo mesto i za turski sladoled - Dondurma. Pitate se zašto je on posebniji od onog na šta smo navikli, a odgovor je u njegovim nestandardnim sastojcima koji ga čine izuzetno čvrstim (toliko da je potreban nož da ga presečete i probate). Karakteriše ga i cudna rastegljivost koja se dobija od posebne vrste smole i izuzetno je bitan sastojak Dondurme.

6. Ručak u tradicionalnom turskom restoranu

Turska kuhinja je poznata po neverovatnim specijalitetima koje ćete nakon dugog dana ispunjenog kupanjem, plivanjem, igranjem sportova na plaži sigurno želeti da isprobate.

Top 7 stvari u Kušadasiju

Na neke od specijaliteta smo već i navikli – Šiš Kebab, Šiš Kofte, itd, ali ne propustite da isprobate i razne vrste pilava koji su znatno različiti od onog što je nama poznato, ili razne vrste gulaša, roštilja i slično. Naravno, po pristupačnim cenama.

7. Žurka na brodu

Verovatno niko ne zna da Vam tačno objasni zašto uvek baš ta žurka na brodu bude najbolja od svih ostalih, iako su žurke (i dnevne i noćne) organizovane svaki dan na različitim lokacijama, ali mi ćemo pokušati da Vam objasnimo najbolje što umemo sakupljajući višegodišnja iskustva putnika:

Top 7 stvari u Kušadasiju

Kada se zamislite na brodu, na otvorenom moru, najlepše sunce, blagi talasi, brod prepun ljudi, Vama sličnih godina i interesovanja kako piju koktele, jedu sladoled i đuskaju uz najnovije hitove koje sve vreme pušta DJ prema Vašim željama, neko se tamo na palubi slika i pozira, neko jedva čeka da skoči u vodu kad brod pristane, u Vama mogu samo da se probude najlepše slike leta i provoda. Ukratko, to je ono što čini ovu žurku baš onom koja će da Vam obeleži letovanje sa nama.

žurka na brodu

Nadamo se da smo Vam bar malo približili Kušadasi, grad koji je zasita neverovatan, i sjajna kombinacija odmora i dobrog provoda.