Turska zanimljivosti

Turska zanimljivosti: Ukoliko ove godine planirate putovanje u Istanbul ili putovanje u Kapadokiju, ili samo jednostavno želite da provedete leto u Turskoj sigurno vas interesuju koje zanimljivosti krije ova prelepa i intrigantna zemlja.

Za Tursku, koja je spoj istoka i zapada, hrišćanstava i islama, Evrope i Azije, vezuje se mnogo interesantnih priča. U nastavku možete pročitati neke od zanimljivosti o Turskoj:

Turska zanimljivosti

1. Prva hrišćanska crkva

Prva hrišćanska crkva koju je čovek sagradio (Crkva svetog Petra) nalazi se u Antiohiji, a prva crkva posvećena Bogorodici (Devici Mariji) nalazi se u Efesu.

Turska zanimljivosti

2. Turska kafa

Turci su doneli kafu u Evropu - nije slučajno što crnu (domaću) kafu zovemo "turska kafa"

Turska kafa

3. Leonadro da Vinči projektovao most u Istanbulu

Leonardo da Vinči je 1503. godine napravio planove za most preko Zlatnog roga - zaliva u Bosforu koji deli grad Istanbul (tada poznat kao Konstantinopolj).

Most nikada nije izgrađen, iako je turski predsednik  Erdogan pre nekoliko godina najavio da je u toku projekat kako bi se konačno ostvarili Da Vinčijevi planovi.

Leonardo da Vinci

4. Turske lale

Turci su Holanđanima poklonili svoje čuvene lale (tulipane). Tulipani su prvi put uzgajani u Osmanskom carstvu.

Seme holandske ljubavi prema tulipanima posejano je kada se holandski ambasador na dvoru Sulejmana Veličanstvenog iz 16. veka prvi put susreo i doneo lukovice lala u Amsterdam.

Turska zanimljivosti

5. 75% lešnika dolazi iz Turske

Turska je zaslužena za 75% svetskog izvoza lešnika. Većina lešnika na svetu raste u mediteranskom delu Turske, Grčke, Italije i Španije. Sledeći najveći proizvođač je Italija, koja čini skoro 20% svetske ponude.

Orašasti plodovi se obično koriste u mnogim turskim poslasticama, poput baklave.

Turska zanimljivosti

6. Sveti Nikola je rođen u Turskoj

Sveti Nikola koja je najčešća slava u Srbiji, ali i svetac po čijem liku je napravljen Deda Mraz, rođen je na teritoriji Turske odnosno u Patari. Ime Deda Mraz (Santa Claus) potiče od holandskog „Sinter Klaas“, skraćene verzije Svetog Nikolaja.

Deda Mraz

7. Preko 30 jezika se govori u Turskoj

Jedna od najzanimljivijih činjenica o Turskoj je broj jezika koji se tamo govori.

Iako je službeni jezik u zemlji turski, širom zemlje se govori preko 30 manjinskih jezika, uključujući kurmanji (severni kurdski), mesopotamski arapski i zazaki.

Turska zanimljivosti

8. Najduža reč u turskom jeziku

"Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine" je najduža reč u turskom jeziku i ima čak 70 slova! Nije u uobičajnoj upotrebi - reč je posebno izvedena za izmišljenu književnu priču.

9. Veni, vidi, vici

Julije Cezar je svoje čuvene pobedničke reči „Veni, Vidi, Vici“ (dođoh, videh, pobedih) izgovorio u Turskoj nakon pobede nad Pontom, moćnim carstvom koje se nalazilo u crnomorskom regionu.

Julije Cezar

10. Efes i Halikranes dva svetska čuda

Dva svetska čuda starog sveta nalazila su se u Turskoj. Nažalost danas postoje samo ostaci Efesa i Halikarnasa. Više o svetskim čudima možete pročitati na našem blogu sedam čuda starog sveta.

Turska zanimljivosti

11. Nojeva barka

Nojeva barka se spustila na planinu Ararat (Agri Dagi) u istočnoj Turskoj. Poslednji obrok koji je služen na Nojevoj barci, puding slatkog i kiselog ukusa (asure) i dalje se služi širom Turske.

Nojeva barka

12. Istanbul glavni grad sveta

Istanbul je grad koji je zaista posebna priča za sebe. Postoje mnoge Istanbul zanimljivosti, ali jedna od njih je svakako da je ovo jedini grad na svetu koji se nalazi na dva kontinenta (Evropi i Aziji).

Turska zanimljivosti

Zbog svoje važnosti i lepote kroz vekove mnogi su ga nazivali glavnim gradom sveta, ali on danas nije glavni grad Turske već je to Ankara.

Istanbul ima istorijsku zgradu železničke stanice Sirkeci. Ovo je bilo poslednje stajalište Orient Ekpresa - „kralja vozova i voza kraljeva“ - između Pariza i Carigrada od 1883. do 1977.

13. Zabranjeno nošenja fesa

Ime kultne kape od crvenog filca sa crnom kićankom potiče iz grada Fes u Maroku. Tu je potekla crvena boja za bojenje ovih kapa.

Mustafa Kemal Ataturk zabranio je fes dvadesetih godina prošlog veka, jer mu se činilo da simbolizuju Osmansko carstvo. Zakon nikada nije poništen, mada verovatno nećete biti uhapšeni zbog toga ako biste ga nosili.

Turska zanimljivosti

14. Turska ima najstariji metro u Evropi

Metro je otvoren 1876. godine i najstariji je metro u kontinentalnoj Evropii povezuje Istanbulske distrikte "Karaköy" i "Beyoğlu". Jedini stariji metro u svetu je londonski metro napravljen 1863.

Metro Istanbul

15. Veliki broj džamija

Turska ima veliki broj islamskih verskih objekata. Preko 82.000 džamija se nazali u ovoj zemlji, a od toga čak 3.000 u Istanbulu!

Turska zanimljivosti

16. Kapadokija mesto ranog hrišćanstva

Pre nego što je hrišćanstvo postalo prihvaćena religija na ovom području, Kapadokija je korišćena kao skrovište od strane hrišćanskog stanovništva. Hrišćani su se tajno skrivali u podzemnim gradovima iskopanim u stenama, bežeći od rimskih vojnika.

Kapadokija

17. Turska obala Crnog mora je dužine 1.175 km

Turska obala Crnog mora proteže se na neverovatnih 1.175 km. To je isto kao recimo i udaljenost između Londona i Venecije.

18. Bogatstvo flore i faune

Broj različite vrste cveća u Turskoj je približno 9.000, od ​​čega je 3.000 endemskih. Na primer, u Evropi postoji 11.500 vrsta.

Prema podacima iz 2000. godine, u svetu postoji oko 9.000 vrsta ptica, od kojih je 453 u Turskoj. Ovo pokazuje bogatstvo flore i faune Turske.

flora i fauna

19. Aleksandar Veliki i Gordijev čvor

Aleksandar Veliki je presekao Gordijev čvor u blizini Ankare. Tehnika dvostrukog čvora koja se koristi u turskim tepisima naziva se Gordijev čvor.

20. Istanbulski bazar - Kapali čaršija

Istanbulska Kapali čaršija ima 64 ulice i 4.000 prodavnica. Jedna od najstarijih (i najvećih) pijaca na svetu, Grand Bazar dnevno primi do 400.000 posetilaca. Često se opisuje kao jedan od najstarijih postojećih tržnih centara.

Kapali čaršija Autor: Stević Nebojša