Utisci iz Lutrakija

Lutraki utisci: Za ovaj raj na Peloponezu, muž i ja čuli smo preko kumova iz Grčke koji svake godine biraju Lutraki za svoje letovalište, kao i sa raznih strana, preko interneta. Godinama nismo nailazili na agenciju iz Srbije koja organizuje ovaj put, a svaki pokušaj da se sami organizujemo izašao bi nas preskupo, tako da smo jedva dočekali ovu ponudu.

Lutraki utisci iskustva

Zašto baš Lutraki? Iskreno, nismo ljubitelji severne Grčke i malih mesta po ravnici, sa po jednom uzanom plažom i jednom “glavnom (jedinom)” ulicom, koja utihne u 10 uveče. Tražili smo veće mesto, koje nudi nesto više. Lutraki nije seoce, već je to grad, sa plažom dugom 4km. Nalazi se u podnožju planine, i na savršenoj lokaciji.

Lutraki utisci

Na sat vremena od Atine i nekoliko kilometara od Korintskog kanala, mesto je savršeno za dnevne obilaske, i noćne izlaske, a i za sunčanje i kupanje se uvek našlo vremena. Pod izlazak podrazumevam odlazak u restoran, npr. na grčko veče, kafić, dužu šetnju, ili uživanje uz muziku, a ne na diskoteke i klubove, s obzirom na to da nas dvoje nismo više u tinejdžerskim danima, mada smo primetili da ima i toga. Za svakog po nešto.

Korintski kanal

Išli smo na sve izlete, tačnije dva puta u Atinu preko dana, jednom uveče, tako da smo videli Akropolj. Obišli smo Mikenu, Korintski kanal, i plažu na istoimenom jezeru Vouliagmeni, gde se nalazi i prelep hram.

Grcka

Mi smo zbog komfora, išli svojim autom i nismo imali velik problem sa pronalaskom parkinga, u blizini same vile. Međutim, zbog gužvi, kad smo obilazili Atinu, obično smo išli autobusom sa vodičem, rasterećeni, a i da naučimo nešto novo. Ovim izletima smo letovanje pretvorili u neku vrstu ekskurzije. Stalno smo negde skitali, postavili smo sebi ritam, tako da iako je bilo i lenčarenja, bio je ovo aktivan odmor. Naš hotel Theoxenia, imao je svoj izlaz na plažu, i pre toga prelep travnati deo, sa ležaljkama i palmama, tako da smo tu provodili većinu jutara, i slobodnih trenutaka u Lutrakiju. Naravno, nekim danima smo išli i na druge delove plaže.

jezero vouliagmeni

Što se tiče plaže… Sasvim lepa, čista, uredna. Sitan šljunak, čisto, ne mnogo hladno more i prelepi zalasci sunca. Jedno od retkih mesta na kojima smo bili, a da poseduje besplatne tuševe na svakih nekoliko metara po plaži, i to sa toplom, mineralnom vodom (Lutraki je poznata grčka banja, zbog tih lekovitih i mineralnih voda).

Lutraki utisci

Po plaži su kafići sa ležaljkama koje mogu da se koriste uz naručeno piće, s tim da nismo uvek oboje naručivali nešto. Voda je bila do 1e, sokovi između 2 i 3, a pivo nešto skuplje. Zanimljivo je i to da kada naručite piće, dobijete besplatno ležaljku i suncobran ceo dan.

Atina

S obzirom na to da je ovaj grad ujedno i banja, kao i da se nalazi u blizini Atine i da zbog jednog velikog kasina privlači bogatu klijentelu, kažu da je jedno od “elitnijih” letovališta u Grčkoj.

Grcka

Međutim, cene nisu ukazivale na to. Pronašli smo restorane sa vrlo pristupačnim cenama, pa sam čak mogla sebi da dam oduška i da uopše ne kuvam barem 10 dana u godini. Po restoranima smo imali i besplatan internet, da šaljemo prijateljima predivne fotografije. Što se tiče kafića, barova i restorana, začudilo me je da ne znaju šta je limunada, pa sam obično dobijala sprajt, a ni nes kafa im nije  baš najbolja stvar, pa ako želite da se poštedite objašnjavanja, bolje izbegavajte taj napitak.

Mikena

Lutraki utisci – zaključak

Mi smo ove godine videli skoro sve što smo želeli, pa ćemo ovo leto da odaberemo istu destinaciju i da malo više leškarimo. Preporučujem je skoro svima: mlađim, starijima, parovima sa decom, porodicama, grupama prijatelja… Mnogo mladima koji traže lud noćni život i spavanje do podne bih svakako preporučila nešto bliže i drugačije.