Valona iskustva i utisci

Valona iskustva: Srpskim turistima još uvek su nedovoljno otkriveni biseri albanskog primorja. Drač, Valona, Saranda, Ksamil, smešteni na obalama Jadranskog i Jonskog mora, poslednje dve godine izazivaju veliku pažnju kod srpskih turista.

Albanija, kao turistička destinacija, svojim posetiocima može da ponudi niske cene, lepo uređene hotele, peskovite i stenovite plaže.

Ljubaznost domaćina na visokom je nivou i neretko će vas oduševiti svojom gostoprimljivošću. Ukoliko se odllučite da letujete u Valoni, nećete pogrešiti, bilo da putujete sa decom i porodicom, bilo sa partnerom.

Valona iskustva – lokacija

Valona (Vlorë na albanskom) je poznato albansko letovalište. Obalu zapljuskuju i Jadransko i Jonsko more, klima je mediteranska pa su leta topla i suva.

Grad je druga po veličini luka u zemlji, odmah posle Drača, od kog je udaljena oko 120 kilometara. Od glavnog grada, Tirane, udaljena je nekih 160 kilometara.

Gleda u „štiklu“ Italije, od koje je udaljena nekih 70 kilometara. Poslednjih decenija, turizam se brzo razvija, a ona je svakako važan trgovački centar i centar tekstilne industrije.

Ukoliko ste razmišljali o letovanju u Albaniji i da odmor 2021. godine provedete tamo, a nemate ideju koje bi to letovalište bilo, u tekstu vam prenosimo iskustva putnika o smeštaju, plažama, sadržajima u Valoni.

Valona iskustva – sadržaji

Kroz istoriju, Valonom su prolazili razni narodi, od antičkih Grka, preko Rimljana, Vizantije, Srba pa na kraju Otomanskog carstva.

U gradu je proglašena nezavisnost Albanije, te se u centru smestio veliki spomenik posvećen upravo ovoj borbi. On se smestio na Trgu zastave (lokacija), koji je ujedno glavni gradski trg.

U centru Valone nalaze se i ostaci starih gradskih zidina koji su čuvali ulaz u grad. U blizini su i muzej Nezavisnosti (lokacija), muzej Istorije (lokacija) i Etnografski muzej (lokacija). Ovi muzeji sa svojim stalnim postavkama nude zanimljive činjenice o bogatoj istoriji Valone.

Valona iskustva

Na brdu iznad grada, nalazi se verski objekat Kuzum Baba (lokacija). Odavde se pruža predivan pogled na more i obalu. Interesantan je i dvorac Kanine (lokacija), koji se smestio na mestu nekadašnjeg antičkog naselja. Muradie džamija, (lokacija) iz 16 veka, značajan je verski objekat u gradu, budući da je izgrađena za vreme vladavine Sulejmana Veličanstvenog.

Šetalište uz more je prostrano, lepo uređeno, prošarano palmama, u gradu je dosta zelenih površina, ali i restorana, kafića, barova, pa ga to čini kvalitetnom preporukom za različit tip turista.

U blizini Valone su i poluostrvo Karaburun (lokacija) gde se nalazi pećina Hadži Alije, ostrvo Sazan i zaliv Nartu. Na poluostrvu Zvernec, nalazi se pravoslavna Bogorodičina crkva (lokacija) iz 14. veka. Grad Orikum, nalazi se 15 kilometara južno od Valone i bio je značajan grad u antičko vreme, a danas je tu sačuvano antičko pozorište.

Možda će vam biti interesantna srednjovekovna vizantijska crkva Marimoi, odakle se pruža lep pogled, ali sama crkva, odnosno ikonopis nije baš očuvan.

Valona iskustva

Nedaleko od Valone, nalazi se interesantno arheološko nalazište Amantia, potom arheološko nalazište Apolonija, kao i nacionalni park Llogara (lokacija).

Valona utisci – restorani i kafići

U gradu je mnogo restorana koji svoju ponudu baziraju na morskim plodovima i sveže upecanoj ribi. Ovi restorani su među najpopularnijim u čitavoj Albanijii.

Ovdašnji stanovnici i ugostitelji, najveći deo svoje gastronomske ponude zasnivaju isključivo na domaćim, lokalnim proizvodima. Tre Forchette Restaurant (lokacija) važi za jedan od najboljih u gradu, kao i Restoran Joni Vlore (lokacija), koji je bliži moru i tu možete probati nacionalnu kuhinju i lokalne specijalitete. Ukoliko želite da probate mediteransku kuhinju naša preporuka je restoran La Cloche – Mediterranean Cuisine (lokacija)

hrana u albaniji

Veliki broj restorana i kafića smestio se uz samo šetalište, odakle se pruža fenomenalan pogled ka zalivu. Marfein, Te Lilo samo su  neki od poznatijih restorana. Popularni barovi su Brazil, Riva, Da Vinči

Valona utisci – plaža

Pored gradske plaže, koja je najpopularnija, i iza koje se smestilo šetalište, kao i veliki broj plažnih barova, restorana i kafića, aktuelne su još i plaže Narti (lokacija), Vlores, Jon (lokacija), Jon 2 (lokacija), Sunny beach (lokacija) i druge.

valona plaze

U blizini Valone su mesta Jonufer i Radima, pa se neretko turisti upućuju i na njihovu obalu.

Valona iskustva – zabava za decu

Zabavni park u centru grada, uređene plaže, blizina smeštajnih objekata, uređeno šetalište čine da ovo letovalište bude privlačno i pogodno porodicama sa decom, pa ako ste planirali da svoj odmor provedete u Valoni, nećete pogrešiti.

Valona iskustva – kako doći i dokumenta

Ukoliko ste se odlučili da leto 2021. godine provedete u Albaniji, do vašeg letovališta možete doći na više načina, autobuskim, avio i sopstvenim prevozom.

Ukoliko putujete sopstvenim prevozom, najbolja varijanta je da putujete do Merdara, administrativni prelaz sa Kosovom i Metohijom, potom idete auto – putem do granice sa Albanijom, na prelazu Morina, i odatle auto – putem do letovališta.

Nemojte ni u jednoj soluciji da vas brine prelaz kroz južnu srpsku pokrajinu, odnosno KiM. Bezbedno je. Put je većim delom auto – put, te se brzo stiže. Od Novog Sada do Valone ima oko 850 kilometara i relativno je brzo i bezbedno za putovanje. Ulaz na Kosovo i Metohiju je moguć uz ličnu kartu, a ako deca nemaju istu, potreban im je izvod iz matične knjige rođenih, kao i jedna fotografija. Svakako, pre putovanja se još jednom informišite šta vam je od dokumentacije potrebno za put.

Valona utisci – smeštaj

Mnogo je hotela i apartmana u Valoni. U zavisnosti od vaših afiniteta možete odabrati najbolju opciju za vas, a ponudu hotela možete pogledati na sledećem linku – Valona letovanje.

vlora hotel

Ukoliko ste već putovali u Albaniju na more, podelite sa nama utiske o cenama, smeštaju, izletima i šta vam se najviše dopalo. Ukoliko razmišljate da tek putujete na albansko primorje, kontaktirajte nas putem telefona ili e – maila, kako bismo vam pomogli u odabiru smeštaja.