Vulkan Etna i Katanija

Jedna od najvećih znamenitosti Siclije, gde možete da osetite duh ovog dela Italije, definitivno je vulkan Etna i grad Katanija, nad kojim se Etna uzdiže.

Vulkan Etna

Vulkan Etna

Naš celodnevni izlet započinjemo obilaskom Etne, najvišeg vulkana u Evropi, na 3.320 metara nadmorske visine. Etna pokriva područje od oko 1.600 kvadratnih kilometara, a na njegovim padinama, sve do Katanije na jugu, nalazi se plodno vulkansko tlo koje stanovnici koriste za uzgoj vinograda i voćnjaka. Ime vulkana najverovatnije potiče od reči ”attuna” što znači peć.

Vulkan Etna

Zbog toga što je često aktivan, bio je inspiracija antičkim piscima koji su ga smatrali delom samih Bogova. Grci su stvorili legende o vulkanu, govoreći da je to bila radionica Hefesta i Kiklopa ili da je ispod nje ležao džin Tifon, čineći da Zemlja zadrhti kad se on okrene.

Ali, bez brige, stručnjaci stalno prate njegov rad i on je najčešće "dobroćudan", čak i kada izbacuje lavu.

Između 1669. i 1900. godine zabeleženo je 26 erupcija vulkana. Tokom 20. veka bile je nekoliko erupcija: 1908, 1910, 1911, 1918, 1923, 1928, 1942, 1947, 1949, 1950–51 i 1971. Erupcija iz 1971. godine ugrozila je nekoliko sela i uništila par voćnjaka i vinograda. 1983. eruptivna aktivnost vulkana je trajala skoro četiri meseca i naterala je vlast da postavi dinamit i preusmeri tok lave.

Poslednja erupcija zabeležena je u proleće 2017. godine. U zimu 2018. godine, vulkan Etna je izbacivao samo pepeo i dim i tako zaustavio avio saobraćaj na nekoliko sati. Pre toga erupcija vredna pomena je bila tokom zime 2008-2009. godine.

Vulkan Etna još uvek utiče na vulkanologiju, geofiziku, i druge nauke povezane sa zemljom. On predstavlja prirodnu laboratoriju za proučavanje ekoloških i bioloških procesa, zbog čega je 2013. godine upisan na UNESCO listu svetske baštine.

Vulkan Etna

Sa autobusom stižemo do najviše tačke do koje se može doći prevoznim sredstvima i zaista pogled koji se pruža odatle je neverovatan. Imaćete priliku da ostanete tu, šetate se, sakupljate lavu, uživate u pogledu, slikate se ili da se žičarom popnete do najviše tačke do koje turisti uopšte smeju da idu.

Ta vožnja je nešto skuplja, ali vredi svaki evro, jer osećaj takve zveri od vulkana sa svom svojom snagom i moći pod vašim nogama je neprocenjiv.

Katanija

Nakon razgledanja velelepnog vulkana, nastavljamo put ka Kataniji, drugom po veličini gradu na Siciliji, koji ima oko milion stanovnika. Grad je glavno saobraćajno čvorište, ekonomski i univerzitetski centar istočne Sicilije. U gradu ćete uživati u užurbanom ritmu, ali i u veoma aktivnom noćnom životu.

Vulkan Etna i Katanija

Katanija leži na istoku Sicilije, u širokoj ravnici duž obale jonskog mora. Nalazi se ispod Etne i više puta je uništavan i iznova građen. Poznata je dobro po svojoj baroknoj arhitekturi i urbanom dizajnu. Grad kakav ga možemo videti danas, sagrađen je 1693. godine nakon velikog zemljotresa koji je pogodio celu istočnu obalu ostrva.

Katanija Sicilija

Grad ima istoriju koja vuče korene 2700 godina unazad. Na razvoj gradske sredine i arhitekture uticalo je nekoliko različitih kultura (Grci, Rimljani, Arapi, Normani, Španci). Katanija je bila bogato trgovačko središte, uglavnom zbog svoje uticajne luke na Mediteranu. Od 70-ih, gradska ekonomija raste najviše zbog turizma koji je doživeo ekspanziju, čineći Kataniju velikim gradskim centrom, između vulkana i mora.

Naziv centralnog gradskog trga je Piazza Duomo (lokacija). Ovaj divan trg i sve okolne zgrade dizajnirao je jedan čovek, Giovanni Battista Vaccarini iz Palerma. Naravno ovaj podatak ni slučajno nemojte da spominjate lokalcima, jer je njihovo rivalstvo sa glavnim gradom Sicilije neverovatno veliko!

katanija sicilija

Katedrala, posvećena Svetoj Agati, gradskoj zaštitnici, stoji na mestu crkve iz 11. veka, na glavnom trgu Piazza Duomo. Ova crkva je impozantna građevina, napravljena u baroknom stilu i u njoj su sahranjeni neki od najpoznatijih stanovnika ovog grada. Kult Svete Agate je zaista popularan u Kataniji i pored ove katedrale postoje još dve manje crkve u njenu čast.

Jedna od glavnih ulica je Via Etnea. Centralna ulica, koja podseća na La Ramblu iz Barselone, je glavna pešačka zona u gradu. Puna je radnji i kafića, gde ćete moći da se opustite i idete u šoping.

Katanija Sicilija

Katanija predstavlja centar noćnog života istočnog dela ostrva. Često ga na Siciliji nazivaju i grad mladih ili grad studenata. Centar grada je krcat barovima koji su otvoreni do kasnih večernjih sati. Neki kažu da je grad previše bučan i živahan, dok je drugima baš zbog toga - savršen

Većina noćnog života usredsređena je na trg Bellini (Piazza Bellini - lokacija) i okolne ulice. Zanimljivost u Kataniji je da možete videti više ljudi koji piju na ulici nego u barovima.

Katanija Sicilija

Katanija je ponosna na svoje specijalitete, koje morate obavezno da probate. Jedan od najpoznatijih specijaliteta je Arancino. Ovo jelo je napravljeno u obliku loptice, nalik na ćufte. Pravi se od pirinča, obložena je prezlama i prži se u ulju. Obično se puni mesom i preliva sosom od paradajza, sirom i graškom. Jedna je od glavnih lokalnih jela u Kataniji. Pored Arancina, riba je takođe veoma dobra i uvek sveža, jer se Katanija  nalazi na moru i velika je mediteranska luka.

Za ljubitelje ekstremnijih degustacija, tu je i konjsko meso koje je takođe jedan od specijaliteta Katanije, a i cele Sicilije.

Granita Vulkan Etna

U nekom od lokalnih kafića možete probati tradicionalni doručak - granita. Ovaj zanimljivi obrok je nešto nalik sladoledu, ali manje kremast. Garita je kombinacija drobljenog leda, voća, šećera i briota (slatkasto mekano testo nalik na krofnu). Leti je vrlo osvežavajuće i zaista vam preporučujemo da ga probate.

Katanija Sicilija

Još jedan poznati specijalitet je "Pasta alla Norma" koja se sastoji od testenine (uglavnom makaroni), prelivene sosom od paradajza sa dodatkom pohovanog patlidžana i svežim bosiljkom.

Vulkan Etna Katanija

Ukoliko je vaš izbor, putovanje na Siciliju, očekuje vas potpuni odmor i uživanje na ovom živopisnom ostrvu. Obilazak najvišeg evropskog vulkana Etna i poseta Kataniji su naša topla preporuka i definitivno nezaobilazni izleti prilikom posete Siciliji.

Autor: Stević Nebojša