Zakintos utisci: Predstavljamo vam Zakintos, treće po veličini ostrvo u Jonskom moru.

U Laganasu, mestu lude zabave, koje je budno 24 sata dnevno, nalaze se vaš smeštaji. Naravno to ne znači da nećete videti sve lepote ostrva Zakintos. Pre svega videćete prelepe uvale i plaže, kao i najveću atrakciju ostrva – plažu Navajo.

Zakintos zeleno ostrvo

Zakintos je ostrvo površine 410 kilometara kvadratnih, a dužina obale iznosi oko 125 kilometara. Sa istočne strane ostrva pružaju se ravnice koje se lagano spuštaju u mirne zalive i peskovite plaže, dok se na zapadnoj strani nalaze planine.

Ostrvo je pretežno brdovito i ima dosta podzemnih voda pa samim tim i brojne izvore slatke vode. Zbog toga je ostrvo zeleno, jednim delom od maslinjaka, vinograda i limunovog drveća, a drugim delom od voćnjaka i žitarica, kao i brojnih šuma koje se spuštaju sve do mora.

Glavni proizvodi na Zakintosu su maslinovo ulje, grožđe, citrusi i brusnica. Na Zakintosu živi caretta caretta kornjača koja je ovde zaštićena vrsta.                

Mesto svih dešavanja – Laganas

Laganas – lokacija

Laganas je epicentar svih dešavanja na ostrvu. Ako je Zante glavni grad ostrva, onda se za Laganas može reći da je glavni grad provoda i noćnog života. 

Laganas je poznat širom planete po fantastičnom noćnom provodu i to je upravo ono što privlači mlade. Najveću popularnost, pored peskovitih plaža, Laganas duguje upravo aktivnom noćnom životu koji je magnet za sve ljude željne zabave.

Laganas se ne preporučuje turistima kojima su sinonimi za odmor lenčarenje, šetanje i kartanje, već onima koji nameravaju da budu aktivni tokom cele noći.

Najpopularniji klubovi u Lagansu su Rescue Club, Zeroes Club i Insomnia. U samom mestu ima 80 noćnih klubova i barova, a sigurno smo da ćete biti oduševljeni njihovom bogatom ponudom. Pored klubova i barova, Laganas ima veliku ponudu restorana u kojima se mogu dobiti jela iz svih krajeva sveta.

Krstarenje ka čuvenoj plaži Navajo

Navajo – lokacija

Prvobitno se govorilo da je brod koji danas usidren na plaži bio krijumčarski brod. Brod je navodno 1981. godine izgubio snagu motora i struje su ga izbacile na obalu u ovaj mali, ali veličanstveni zaliv. Zvanično brod je uništen zbog lošeg vremena i mehaničkog kvara na motoru.

Zaliv je postao svetski poznat, a prikazuje se u svim grčkim turističkim oglasima. Oko zaliva i plaže obično je velika gužva i nije retkost da u istom trenutku bude preko 20 usidrenih brodova. Svaki od ovih brodova odvoze nekoliko stotina ljudi odjednom na obalu. Naravno ukoliko posetite ovo mesto van špica sezone sigurno ćete imati plažu samo za sebe. Imajte na umu da su delovi olupine broda vrlo oštri i postoji mogućnost da se povredite ako niste pažljivi.

Navagio beach

Da biste dobili ultimativnu sliku i kako biste došli do najbolje tačke i vidikovca, a pritom besplatno videli plažu Navajo, sledite znakove do manastira Agios Gergio Kremnao. Kada stignete tamo, koristite put koji vodi desno, da biste došli do male platforme za gledanje. Ova platforma (vidikovac) nalazi se na oko 180 metara iznad olupine broda. Sa ovog mesta napravljene su najbolje fotografije i većina slika i videa za razglednica. Zapravo mnogima je lepše da vide Navagio iz ove perspektive nego izbliza na samoj plaži.

Ekstremni sport Base Jumping takođe se može videti na plaži Navajo. Oni najhrabriji i željni adrenalnina skaču sa stena i visokih litica koje okružuju ovu plažu.

Zakintos plaže

Plaža Banana

Banana beach – lokacija

Banana beach je najveća plaža ostrva Zakintos. Nalazi se na 14 km (20 minuta vožnje) od grada Zakintosa. Veoma je dugačka, lepo uređena i ima kristalno plavu i plitku vodu. Postoji nekoliko barova na plaži koji nude hladna pića i lagane grickalice. Na plaži možete iznajmiti opremu za sportove na vodi i spremite se za ludi letnji provod!

Casa Playa

Casa Playa – lokacija

Nadamo se da ste spremni da se dobro provedete na neverovatnoj Casa Playa plaži. Dnevna žurka na prostranoj peščanoj plaži, nebesko plava voda i ceo dan za uživanje samo su neki od razloga da posetite ovu plažu. Mnogo mladih iz cele Srbije, najbolja House muzika i predivna plaža učiniće momente provedene na ovoj plaži nezaboravnim.

Plaža Sveti Nikola

Plaža Sveti Nikola – lokacija

Jedna od najlepših plaža na celom ostrvu, koja pored svoje lepote nudi i dosta razonode, sportova na vodi, restorana, beach barova, mesta za odmor i uživanje…

Plaža Gerakas

Plaža Gerakas lokacija

Gerakas – je poznata kao plaža gnezdišta kornjača. Nalazi se na krajnjem jugu ostrva. Ovo je velika i široka peščana plaža gde ćete naravno moći da uživate u moru i suncu. Naravno tu su i beach barovi u kojima možete da iznajmite ležaljke i suncobrane. Neka područja na plaži su zabranjena zbog gnežđenja kornjača, a plaža je zatvorena za posetioce u večernjim satima iz istog razloga.

Stepenicama koje vode sa vrha brda možete se spustiti do same plaže. U blizini plaže postoji i parking, ali u špicu sezone, kada je velika gužva zna da bude popunjen. Takođe u blizini se nalazi i nekoliko taverni gde možete ručati ili potražiti osveženje u toku toplih letnjih dana.

Zakintos utisci

Plaža Agios Nikolaos

Agios Nikolaos – lokacija

Plaža Agios Nikolaos – Često je lokalci nazivaju i najboljom plažom na ostrvu. Do plaže možete doći autobuskim prevozom iz Laganasa, Kalamakija i Argasija. Treba napomenuti da za dobijanje karte za besplatan povratak šatlbusa (bus obezbeđen iz pojedinih hotela) morate platiti korišćenje ležaljke (oko 4 evra). Na plaži možete naći mnoge zanimljivosti poput vodenih sportova (ronjenje, jet ski, itd.), kao i veliki bar sa odličnim pogledom koji je naša preporuka.

Grad Zante

Grad Zante – lokacija

Glavni grad i administrativni centar ovog ostrva je grad Zakintos ili na engleskom Zante Town. Nažalost, stradao je u zemljotresu 1953. godine, kada su porušene mnoge građevine. Tako je od stare tvrđave ostao samo mali deo.

Zakintos je ponovo izgrađen i to u venecijanskom i vizantijskom stilu. Bez obzira na tragediju Zakintos i dalje obiluje kulturnim sadržajima koje svakako vredi videti.

Ako vas zanima moderna grčka istorija, posetite muzej Dionisios Solomos u samom gradu. Muzej je posvećen jednom od najvećih pesnika Grčke, koji je napisao i nacionalnu himnu.

Dodatne aktivnosti

Obiđite ostrvo

Zbog male veličine ostrva, moguće je voziti kompletan krug oko ostrva, zaustavljajući se na nekim zanimljivim mestima na putu. Na primer, počev od grada Zakintosa, vozite se ka severu duž obale i posetite plažu Tsilivi. Ukoliko nastavite put ne smete da propustite mesta Alikesa i Alikanesa i njihove plaže. Na istočnoj obali ostrva pejzaž je dosta drugačiji, pogotovo u delu dok se penjete prema planinama.

Zakintos utisci

Put ka samom severu ostrva vodi vas u živopisno odmaralište Agios Nikolaos. Odatle prelazite sam sever ostrva i prolazite pokraj obale plaže Navagio. Naša preporuka je da se tu obavezno zaustavite i napravite sjajne fotografije na vidikovcu iznad plaže. U planinama se nalazi mesto Volimes gde možete kupiti lokalne suvenire koji će vas podsećati na Zakintos.

Zapadna obala koja ide prema jugu, kao i sam zaliv Limnionas su izuzetno lepi. Nekoliko taverni u ovom mestu služe izvrsnu hranu koju morate probati. Južnije od Limnionas nalazi se nekoliko vidikovaca sa zapanjujućim pogledom na litice i more.

Naravno za kraj nikako ne smete da propustite svetionik Keri sa impresivnim pogledom na jonsko more, posebno pri zalasku sunca…

Ronjenje 

Iako je kao i ostatak Grčke ovo područje lišeno obilnog morskog života, zbog masovnog ribolova, na jugu ostrva postoji nekoliko interesantnih lokaliteta za ronjenje kao što su „Arch“ i pećine Keri. 

Zakintos utisci

Base Jumping

Od 2011. godine ekstremni sportski skok „Base Jumping“ tradicionalno se odvija na ostrvu Zakintos. Profesionalni skakači svake godine dolaze na plažu Navagio, kako bi skakali padobranom sa stena i litica visina od čak 200 metara.

Blue Cave

Istočno od rta Skinari, na severnom delu ostrva, nalazi se pećina – Blue Cave. Niz geoloških formacija stvorio je neverovatni morski pejzaž. Prirodni lukovi su isklesani erozijom, ali ove pećine su najpoznatije po boji vode u njenim najdubljim udubljenjima.

Ova pećina je prvenstveno dobila ime po azurnoj boji koja je najupečatljivija ujutru kada je sunčevo svetlo najsjajnije. Sunce daje posebnu azurnu boju mora, pa otuda i ime Plave pećine. Pećina Kianoun je najveća u kompleksu od svih pećina. Da biste stigli tamo, možete unajmiti čamac ili krenuti u neki od organizovanih obilazaka.

Zakintos utisci

Autor: Stević Nebojša