Ukoliko ste planirali da posetite ovu planinsku lepoticu, sigurno ste se pitali šta videti na Zlatiboru?

Zlatibor je jedna od najposećenijih planina u Srbiji. Pogodna je za ljubitelje prirodnih lepota, istorijskih znamenitosti i nudi bogat sadržaj za posetioce svih uzrasta. 

Šta videti na Zlatiboru?

Prirodne lepote Zlatibora

Stopića pećina

Stopića pećina se nalazi između sela Rožanstva i Trnave, na reci Prištavici. Udaljena je oko 20 km od centra Zlatibora. Ime je dobila po zaseoku Stopići, a ono što privlači turiste je njena uređenost. 

Pećina je dugačka oko 1.600 m i može se podeliti na pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Rečni kanal, Velika sala sa kadama i Kanal sa kadama. 

Stopića pećinaNajveće atrakcije za posetioce su prostrani ulaz, vodopad „Izvor života“ (visine 9,44 m), siparska kupa „Pseće groblje“, kao i niz bigrenih kada. Bigrene kade su kameni nabori u kojima se koncentriše voda, čiji višak ističe u kaskadama praveći slapove. 

Šta videti na Zlatiboru? - Bigrene kadeStopiću pećinu možete posetiti tokom cele godine, ali najbolji period za to je proleće ili nakon velikih padavina, kada je vodopad najbujniji. Specifičnost ove pećine jeste to što temperatura u pećini nije konstantna, već varira u zavisnosti od spoljne temperature. 

Vodopad Gostilje

Vodopad Gostilje je jedan od najzanimljivijih hidrografskih bogatstava i najviši vodopad u Srbiji. Pripada istoimenom selu, udaljenom 25 km od centra Zlatibora. 

Vodopad GostiljeNiz 20 metara visoku krečnjačku stenu spušta se Gostiljska reka, stvarajući prekrasnu sliku koju ulepšavaju manji vodopadi i slapovi smešteni između velikog vodopada. Voda je veoma hladna, što u toku letnjih meseci predstavlja vid rashlađivanja i opuštanja. 

Za celokupan užitak i odmor tokom boravka u ovoj neknutoj prirodi, zadužen je i restoran Gostiljska vrela, koji je uređen u etno stilu.

Prerast u Dobroselici

Na južnom obodu planine Zlatibor krije se pećina Prerast, koja je udaljena 1 km od centra Dobroselice. Pećina je u narodu upamćena kao Točkovička pećina ili Šupljica. 

Dobroselički PrerastDolaskom u selo Dobroselica videćete šesti najveći kameni most u Srbiji, koji spaja dve velike stene formirajući pećinu, odnosno prirodni tunel. Ove dve velike stene su udaljene jedna od druge oko 50 m, dok je prosečna visina pećine oko 15 m. 

Dok ste u selu Dobroselici možete posetiti crkvu brvnaru, kao i mesta na kojima su snimane neke od scena kultnih domaćih filmova.

Kultura Zlatibora

„Staro selo“ – Sirogojno

Ukoliko želite da upoznate tradiciju i kulturu zlatiborskog okruga, uputite se ka selu Sirogojno u kome se nalazi muzej „Staro selo“. Jedini muzej na otvorenom u Srbiji,  udaljen oko 25 km od centra Zlatibora. 

Staro selo SirogojnoMuzej čine dve celine. Prvu celinu čine kuće koje su sačuvale svoj prvobitni izgled i namenu, kroz koje je prikazana kultura stanovanja zlatiborkog kraja u 19. i 20. veku. Dok drugu celinu čine originalne kuće namenjene za potrebe turizma: prodavnice suvenira, pozornice za seminare, izložbeni prostor, krčma koja nudi jela pripremljena na tradicionalan način… Sastavni deo muzeja čini Crkva Svetog Petra i Pavla.

Cilj muzeja je očuvanje tradicije, kulture, kao i starih zanata zlatiborkog okruga. 

Zabavni parkovi

El Paso City Zlatibor

El Paso City je tematski park koji se nalazi u prirodi, na samo 14 km od Zlatibora. Ime je dobio po istoimenom pograničnom gradu koji se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Posetiocima nudi niz atrakcija koje su podeljene u nekoliko ambijentalnih i tematskih celina. Sa jedne strane reke se nalaze kaubojski grad i indijsko selo, koje predstavljaju američki deo kompleksa, dok se sa druge strane reke nalazi zlatiborki zaseok, koji predstavlja srpski deo. Ove dve celine predstavljaju dve kulture jednog vremenkog perioda.

Kompleks poseduje i restoran, teretanu, kafe poslastičarnicu, kao i smeštajne objekte (šatore, brvnare, karavane, hotel) u kojima mоžete da odsednete. 

Dino park

Nedaleko od centra Zlatibora nalazi se jedna od najzanimljivijih atrakcija – Dino park, koji se prostire na 6 hektara. Ovaj tematski park je zabavno-edukativnog karaktera i namenjen je svim uzrastima. Pruža nam mogućnost da se kroz modernu tehnologiju upoznamo sa svetom u doba Jure i Krede. 

Šta videti na Zlatiboru? - Dino parkU okviru Dino parka nalazi se i ostali sadržaji namenjeni za razonodu, kao što su: avantura park, zip line, 6D bioskop, strelićarstvo, tjubing, kvadovi za decu, igraonica… 

Avantura park

U srcu Zlatibora nalazi se Avantura park koji vam nudi mogućnost da na zanimljiv, uzbudljiv i zabavan način provedete dan. Prostire se na 4 hektara i sadrži 7 nivoa koje je potrebno da pređete. Na raspolaganju će vam biti licencirani instruktori koji će vam pomoći da se upoznate sa parkom, opremom i poligonom. 

Avantura parkIdealan način da dan provedete u prirodi, udaljeni od tehnologije i da se zabavite. Ali i da proverite svoje fizičke sposobnosti, koordinaciju pokreta, kao i izdržljivost i snalaženje u savladavanju prepreka. 

Skijališta na Zlatiboru

Ski centar Tornik

Ski centar Tornik se nalazi na 10 km od turističkog centra, na nadmorkoj visini od 1.100 m i najvišim vrhom od 1.496 m. Ovaj ski centar nudi veći broj staza, koje se dele na staze za profesionalce, za početnike i decu koja tek uče da skijaju. Sve staze su pokrivene sistemom za veštačko osneživanje, što ovu planinu čini aktuelnom tokom cele zime jer ne zavisi od vremenskih uslova. 

Ski centar TornikPored skijanja, ski centar Tornik nudi još adrenalinskog sadržaja, kao što su: biciklizam, tjubing staza, panoramska vožnja žičarom, bob na šinama, avantura park, zip line…

Upravo sve ove aktivnosti čine Tornik posećenim kako u zimskom, tako i u letnjem periodu.

Tornik

Skijalište Obudojevica

U samom centru Zlatibora nalazi se skijalište Obudojevica koje je idealno za početnike. Ovo skijalište poseduje oko desetak školica skijanja, gde se obuči najveći broj početnika. Pored skijališta se nalazi i staza za sankanje i klizalište. 

Šta videti na Zlatiboru?

Gold gondola

Zlatiborska Gold gondola je najduža panoramska gondola na svetu. Sa svojih neverovatnih 9 kilometara trase povezuje centar Zlatibora i ski centar Tornik. Početna stanica gondole je u samom srcu Zlatibora, kod padine Obudojevica. Kapacitet kabina je 600 putnika, koji se prevoze u 55 zasebnih kabina.

Kapacitet kabina će biti naknadno dopunjen, te će maksimalni kapacitet biti 90 kabina i 1000 putnika po satu. Vožnja do najvišeg vrha Zlatbora traje 25 minuta i pruža Vam nezaboravan događaj i uživanje u predivnim pejzažima Zlatibora iz ptičije perspektive.  

Zlatibor mapa

Autor: Kostić Slađana

>