Kada pomislite na Češku, verovatno su vam prve asocijacije Prag, zamkovi, Karlov most... i – naravno – pivo! Češko pivo nije samo piće, već kultura, ponos i način života.
Sa najvišom potrošnjom piva po glavi stanovnika u svetu i stotinama godina pivarske tradicije, Češka se s pravom smatra kolevkom najboljeg piva u Evropi.
U nastavku otkrivamo zašto je češko pivo posebno, koje pivnice morate da posetite na Vašem putovanju u Prag, a naravno i koji su lokalni specijaliteti savršeni uz kriglu ovog zlatnog napitka.
Češka pivarska istorija počinje još u 10. veku, a već u srednjem veku pivare su bile u vlasništvu manastira i gradova. Godine 1842. u gradu Plzenj (Pilsen), proizvedeno je prvo lager pivo koje danas poznajemo kao pilsner – stil koji je promenio svet piva zauvek.
Zahvaljujući mekoj češkoj vodi, lokalnom hmelju Saaz i pažljivoj fermentaciji, češko pivo ima:
pun ukus,
izuzetnu penu
i karakterističnu gorčinu.
Ne čudi što mnogi i danas smatraju da je „pravo pivo – češko pivo“.
Ako se pitate gde piti pivo u Pragu, odgovor je – skoro svuda! Ipak, evo nekoliko autentičnih i legendarnih mesta koje morate posetiti:
Najstarija pivnica u Pragu, osnovana 1499. Poznata po svom crnom lageru i tradicionalnoj češkoj kuhinji.
Savremeni lanac pivnica sa odličnim izborom domaćih lagera, svežim točenjem i jednostavnim jelovnikom – idealno za lokalni doživljaj.
Manastirska pivara blizu Praškog dvorca, gde možete probati kraft verzije čeških klasika u predivnom ambijentu.
Uz posetu muzeju Staropramena možete degustirati nekoliko vrsta svežeg piva direktno iz rezervoara.
Za ljubitelje kraft piva i eksperimentisanja – više od 30 točenih piva iz Češke i sveta.
Češko pivo najbolje ide uz konkretnu hranu – a lokalna kuhinja je tome savršeno prilagođena.
Neki od najpopularnijih zalogaja u pivnicama uključuju:
Svíčková – goveđi file u kremastom sosu sa knedlama
Vepřo knedlo zelo – pečena svinjetina sa knedlama i kiselim kupusom
Nakládaný hermelín – marinirani beli sir, često poslužen uz pivo
Pečena kolenica – svinjska butkica, nezaobilazna uz tamni lager
Pivski pereci i čips od slanine – idealni uz svetlo pivo
„Pivo, prosím!“ – klasičan način da naručite jedno pivo
Ako želite malo pivo, recite „malé pivo“, veliko je „velké pivo“
Tipično češko pivo je svetlý ležák (svetli lager), ali postoji i tmavé pivo (tamno) i řezané (mešavina svetlog i tamnog)
U mnogim pivnicama pivo će vam samo pristizati dokle god ne kažete „dosta“ – takva je tradicija!
1. Koliko košta pivo u Pragu?
U standardnim pivnicama cena piva (0.5L) kreće se od 1.5 do 3 evra, dok u turističkim mestima može biti skuplje. U lokalnim barovima ponekad i ispod 1.5 evra!
2. Da li je obavezno ostaviti bakšiš u pivnicama?
Nije obavezno, ali je uobičajeno ostaviti 5–10% ako ste zadovoljni uslugom. Konobari često zaokruže račun – to je normalno.
3. Da li postoji vođena pivska tura u Pragu?
Da! Postoje organizovane ture koje uključuju:
posete tradicionalnim pivnicama,
degustaciju različitih stilova piva,
vođenje na engleskom/srpskom jeziku.
4. Koje pivo da probam ako volim svetla? Tamna? Nešto drugačije?
Svetlo: Pilsner Urquell, Staropramen svetli
Tamno: Kozel Černý, Bernard tmavé
Eksperimentalno/kraft: Matuška, Clock, Raven
Prag je grad u kojem pivska kultura živi na svakom koraku – od istorijskih pivnica do modernih kraft pabova, od tradicionalnih recepata do festivala piva i vođenih tura kroz pivare.
Uz romantičnu arhitekturu, bogatu istoriju i pristupačne cene, češko pivo je samo još jedan razlog da Prag stavite na vrh svoje liste za sledeće putovanje.
Češko pivo nije samo napitak – to je iskustvo. Ako planirate putovanje u Prag, ne propustite priliku da uživate u krigli autentičnog češkog lagera u jednoj od legendarnih pivnica. Uživanje u pivu tamo je deo kulture, svakodnevice i gostoprimstva.
Autor: Stević Nebojša