Kada planirate putovanje u Toskanu, mnogi odmah pomisle na Firencu, Sijenu, Pizu ili San Gimignano. Međutim, jedan od dragulja koji često dodajemo u naše ture jeste Bolonja – grad poznat po srednjovekovnim kulama, univerzitetu i vrhunskoj gastronomiji.
Poseta Bolonji pruža savršen kontrast klasičnim toskanskim pejzažima, omogućavajući da doživite još jedan sloj italijanske istorije i kulture.
U srednjem veku Bolonja je bila poznata kao „grad kula“. Pretpostavlja se da ih je u 12. i 13. veku bilo preko 100, a možda čak i do 180 kula! Bogate plemićke porodice gradile su ih kao znak moći i prestiža, ali i kao odbrambene tvrđave u vremenima čestih sukoba.
Danas ih je sačuvano oko 20, a najpoznatije su Torre degli Asinelli i Torre Garisenda, koje zajedno dominiraju panoramom grada i predstavljaju njegov simbol. Asinelli kula, visoka 97 metara, otvorena je za posetioce i nudi jedan od najlepših pogleda na krovove Bolonje i okolnu Emiliu-Romanju.
Pored nje se nalazi Garisenda kula, znatno niža, ali upadljiva zbog svog nagiba – Dante je upravo ovu kulu pomenuo u svojoj „Božanstvenoj komediji“.
Šetnja kroz centar Bolonje otkriva još nekoliko manjih kula koje su svedoci nekadašnjeg suparništva moćnih porodica. Njihova zbijena struktura, u kombinaciji sa arkadama i crvenom ciglom po kojoj je grad poznat, stvaraju posebnu atmosferu i vraćaju posetioce vekovima unazad.
Osim po svojim srednjovekovnim kulama, Bolonja je poznata i kao dom jednog od najstarijih univerziteta u Evropi, osnovanog još 1088. godine.
Upravo zbog toga grad nosi nadimak La Dotta (Učena). Pored toga, Bolonja je i gastronomski centar Italije, pa je drugi njen poznati nadimak La Grassa (Debeljuškasta).
Kada prošetate njenim ulicama, ne možete odoleti mirisima sveže pašte, mesa i bogatih soseva – ovde su nastali čuveni tagliatelle al ragù, svetski poznati kao „bolonjeze sos“, iako ga Italijani nikada tako ne zovu.
Bolonja je poznata kao „La Grassa“ – „debela“ – zbog bogate kulinarske tradicije. Ovo je mesto gde je nastao čuveni ragù alla bolognese, koji se tradicionalno služi sa sveže pripremljenom testeninom tagliatelle al ragù.
Osim toga, Bolonja je dom tortelina – punjene testenine koje se često služe u supi, i čuvene mortadele, proizvoda sa zaštitom geografskog porekla. Ljubitelji vina mogu uživati u Lambrusco vinu, koje savršeno upotpunjuje lokalne specijalitete.
Grad odiše posebnom atmosferom zahvaljujući kilometrima arkada koje pružaju zaklon šetačima, što je Bolonji donelo i UNESCO zaštitu
Glavni trg Piazza Maggiore predstavlja centar kulturnog i društvenog života. Tu se nalaze Bazilika San Petronio i renesansne palate poput Palazzo del Podestà i Palazzo Comunale. Trg je uvek pun turista, studenata i lokalaca, što ga čini idealnim mestom za osećaj autentične Bolonje.
Za ljubitelje umetnosti i istorije, Bolonja nudi i brojne muzeje i galerije, ali jednako je zanimljiva i šetnja kroz njene živopisne pijace.
Posebno se ističe Quadrilatero, trgovačka četvrt koja odiše tradicijom i autentičnim italijanskim ukusima. Tu možete kupiti parmezan, mortadelu, svežu pastu i vina koja dolaze iz obližnjih vinograda Emilije-Romanje.
Iako geografski pripada Emiliji-Romanji, Bolonja je na svega sat i po vožnje od Firence, što je čini idealnim dodatkom našem Toskana putovanju.
Poseta ovom gradu kombinuje srednjovekovnu arhitekturu, bogatu gastronomiju i univerzitetski duh, stvarajući nezaboravno iskustvo koje oplemenjuje svako putovanje u Toskanu.
Autor: Martina Pastva